Af Claus Mørkbak Højrup
Byrådsmedlem for Venstre
Hjørring Kommune
Først og fremmest – tak til Palle W. Nielsen for at rejse et vigtigt emne: Skal kultur have sit eget politiske udvalg?
Jeg tror, der er mange, som måske ikke ser det som en stor sag, hvordan fritid og kultur er organiseret i kommunen. Men jeg ser det sådan: Vi har alle sammen otte timer, hvor vi er på arbejde eller i uddannelse, otte timer hvor vi sover – og så otte timer, hvor vi har fri. Det, der sker i de frie timer, betyder – også – rigtig meget for, hvor attraktiv en kommune er at bo i. Og det er netop her, fritids- og kulturområdet spiller en kæmpe rolle.
Da jeg blev valgt til byrådet i 2013, var der snak om at nedlægge det daværende Fritids- og Kulturudvalg. Det var faktisk en af mine mærkesager i valgkampen, at vi ikke skulle nedlægge det udvalg. Jeg skrev mange opslag om det dengang – og det endte med, at udvalget blev revitaliseret. Det fik endda et bredere fokus og kom til at hedde Fritid, Kultur og Bosætning. Det var en spændende tid, og vi i udvalget havde et stort engagement.
Men efter valget i 2017 blev tingene ændret. Udvalget blev nedlagt. Fritid kom ind under Børne- og Undervisningsudvalget, og kulturdelen blev lagt ind under Økonomiudvalget. Jeg var ærlig talt skeptisk. Jeg frygtede, at kultur ville ende som en parentes i økonomiudvalget – noget man tog til sidst på dagsordenen, uden at prioritere det særlig højt. Det samme gjaldt fritid – hvordan ville det gå, når det nu lå under et udvalg med så bredt et fokus som børne- og undervisningsområdet?
Men her knap otte år senere må jeg sige, at mine bekymringer heldigvis ikke er blevet til virkelighed.
Kulturen – som dækker alt fra teatre til museer og biblioteker – har faktisk klaret sig godt. Som næstformand i Danmarks Biblioteksforening har jeg en stor interesse i netop bibliotekerne. Jeg ser dem som en grundpille i vores demokrati, fordi de sikrer lige adgang til viden, uden at der er krav om at skulle købe noget eller yde noget til gengæld. Jeg havde frygtet, at det kunne gå galt, men det er ikke sket. Økonomiudvalget har taget opgaven alvorligt.
Faktisk vil jeg gå så langt som til at sige, at det har styrket kulturområdet, at det nu er samlet i et udvalg med beslutningskraft og ansvar for den samlede økonomi. Før i tiden sendte Fritid- og Kulturudvalget ofte forslag videre til Økonomiudvalget, hvor man så måske prioriterede dem. Nu er der en anden sammenhæng mellem opgaver og penge.
På fritidsområdet har jeg også set nogle positive ting ske. Jeg sidder i dag som næstformand i Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget, og her kommer vi faktisk tættere på mange af de ting, der vedrører fritiden – fx arbejder vi lige nu med en model for tilskud til de selvejende haller i kommunen. Det er noget, jeg har svært ved at se være blevet løst lige så smidigt, hvis det stadig lå i et isoleret fritidsudvalg. Det giver mening at se aktiviteter og økonomi i sammenhæng.
Når det er sagt, så er der selvfølgelig også ulemper ved den nuværende organisering. En dag kan der sidde nogle politikere i Økonomiudvalget, som ikke prioriterer kultur lige så højt som i dag. Det er altid en risiko. Og man kan sagtens forestille sig, at et særskilt udvalg for kultur og fritid kunne give en mere synlig politisk prioritering.
Men som med så meget andet i politik og livet generelt, så handler det om at veje fordele og ulemper. Og her må jeg bare sige, at jeg med de erfaringer, jeg har gjort mig gennem snart 12 år i byrådsarbejdet, faktisk synes, at den nuværende organisering fungerer. Kulturen har fået sin plads. Fritiden bliver taget alvorligt. Og vi har fået skabt nogle beslutningsgange, hvor økonomi og indhold hænger bedre sammen.
Tak igen til Palle for at bringe debatten op. Jeg tror, det er sundt, at vi med jævne mellemrum stopper op og spørger os selv, om vi har organiseret os på den rigtige måde.
Det gælder også her.
Kulturen binder os sammen både i ånd og bogstav, som begivenheder, oplysning og dannelse.
Det bør Hjørring Kommune prioritere langt højere både ved at skabe gode rammer for større kulturelle begivenheder og ved at støtte det lokale kulturliv i landområderne.
Som byrådskandidat for Borgerlisten “Vision Hjørring 2050 – Demokratisk Forum” vil jeg i byrådet støtte et forslag om et selvstændigt kulturudvalg og øgede bevillinger til bl.a decentrale kulturarrangementer og oplysningsvirksomhed.
Kulturen drukner i dag i økonomiudvalget.