Formanden for SÆH-udvalget Claus Mørkbak Højrup (V) har følgende kommentarer og betragtninger til sin oplevelse med en journalist fra TV2 Nord og Hjørring Kommunes bevæggrunde for at gennemføre en besparelse på 3,5 millioner på kommunens bosteder.
Her følger Claus Mørkbak Højrups kommentarer og betragtninger
Jeg tilbød journalisten et telefoninterview, da hun ringede. Jeg sagde til hende flere gange, at hun kunne få et ”speak” i telefonen, hvis hun ønskede det, men jeg også gerne ville have, at hun sendte det i fuld længde, da jeg ofte oplever, at tingene bliver klippet til noget, som ikke hænger sammen. Jeg var klar til at tage telefoninterviewet med det samme. I stedet sendte hun 3 spørgsmål på e-mail, som jeg har besvaret skriftligt. I indlægget er kun bragt et halvt svar.
Generelt er det også nødvendigt at tilføje, at Hjørring Kommune er den anden dyreste kommune i landet på det specialiserede voksenområde, altså den kommune i Danmark – ud over Lolland – som bruger flest penge på det specialiserede voksenområde. Jeg har kæmpestor forståelse for brugerne og de pårørendes bekymringer. Jeg deler disse bekymringer. For mig (og de øvrige politikere) er det en ekstremt svær situation at være i og finde den balance, som er nødvendigt mellem omsorg og muligheden for at betale for omsorgen. Men fakta er, at det specialiserede voksenområde knækker helt over, hvis ikke vi forholder til den aktuelle situation, og så bliver tingene meget værre på lang sigt.
Her er spørgsmålene og svarene i sin fulde længde:
HVORFOR HAR MAN BESLUTTET AT SPARE 3,5 MILLIONER PÅ KOMMUNENS BOSTEDER?
Vores primære fokus ligger på at imødekomme vores borgeres skiftende behov med størst mulig omsorg og effektivitet. Beslutningen om at omprioritere 3,5 millioner kroner inden for vores budget er ikke en målrettet besparelse på bostederne, men snarere en del af en bredere strategi for at optimere anvendelsen af vores ressourcer. Vores mål er at sikre, at de begrænsede midler, vi har til rådighed, bruges der, hvor de har størst mulig positiv indvirkning på livet for alle vores borgere i alle aldre. Denne omprioritering inkluderer investering i vores Forebyggelsesstrategi, der sigter mod at styrke selvhjulpenhed og selvforsørgelse blandt særligt udfordrede mennesker.
HVAD SIGER DU TIL, AT FLERE PÅRØRENDE NU BESKRIVER DAGLIGDAGEN SOM REN OPBEVARING?
Jeg er ked af at høre, at de har den opfattelse. Beboerne har adgang til mange tilbud. Der er bl.a.:
- Klubben på Nordjyllands Beskyttede Værksted (NBV)
- Mulighed for ugentlig idræt.
- Jubilæer, andre fejringer og høstfest på NBV.
- Medarbejderne er gode til i dagligdagen til at se muligheder for konkrete aktiviteter og oplevelser tilpasset den enkelte
Specifik for Åge Holmsvej er der allerede sidste år lagt en række planer for 2024:
- Der er bl.a. Club Aage, som for tiden er én gang om måneder (februar er fastelavnsfest).
- Møllehusets Rockband kommer og spiller,
- Der planlægges en endagstur til Sølund Festival,
- Johnny fra Kandis kommer til Aage Festival, som foregår på Åge Holmsvej i uge 29-30.
- Der arbejdes med mulighed for sommerhustur
- Der arbejdes sammen med Botilbud på Elsagervej omkring at lave flere musikalske indslag i begge huse.
Dette er blot, hvad der pt. er planlagt. Alt dette er kommunikeret ud til de pårørende gennem nyhedsbreve.
HVORFOR ER DET NOGLE AF KOMMUNENS SVAGESTE BORGERE, DER SKAL RAMMES?
Vi forstår, at enhver ændring kan skabe bekymring, især når det berører livet for mennesker, som er afhængige af vores støtte og omsorg. Men, der er ingen intention om at ramme vores svageste borgere.
Tværtimod er vores mål overordnet set at forbedre kvaliteten af indsatser på hele det specialiserede socialområde, netop for at støtte og hjælpe disse borgere på den bedst mulige måde på tværs af forvaltningsområder. Selv om Sundheds- Ældre og Handicapudvalget budget siden 2018 er steget med 300 millioner kroner om året, fra 1,4 til 1,7 milliarder om året, har vi stadig begrænsede ressourcer, og vi har pligt til at anvende dem så effektivt som muligt. Derfor vil vi konstant vurdere og omstrukturere vores tilbud for levere den mest passende og effektive støtte til de mennesker, der har brug for det mest.
For eksempel, ved at ændre måden vi tilrettelægger hjemmedage og integrere nødvendige aktiviteter i den daglige drift på botilbuddene, forsøger vi at skabe en mere fleksibel tjeneste, der bedre kan imødekomme individuelle behov. Disse politiske beslutninger er truffet i samråd med fagfolk, som har forståelse for de påvirkede borgeres behov.
Christian Simonsen: Det er ren opbevaring på Aage Holms Vej i Hjørring
Ok. men for megen sovs.
De siger intet, man er landets dyreste kommune. Jeg tværtmod bekymret for kommuner, hvor det ind imellem går rigtigt galt.
Dette gruppev skal have aktive tilbud. De kan kan ikke selv. Det gælder også de mangle uanset de bor hjemme eller ej. .