Der opstår en særlig stemning i byen efter de ni mænds død. Borgerne kræver svar, og undersøgelserne af eksperter virker uendelige.
– En by som Hirtshals… Vi er jo ikke så stor en by, og alle kender alle. For det første var tre fiskere gået til, og så var seks redningsfolk gået til. Og vi vidste jo hvem de var alle sammen, så… Det er jo en mærkelig stemning, der bliver. Det er så uhyggeligt og uvirkeligt, som noget kan være. At ni mand pludselig skal forsvinde i løbet af så få timer – og vide at så mange børn og kvinder, lige pludselig mister deres fædre og deres mænd, siger Jacob J. Pedersen.
Og den mærkelige stemning i byen når også borgmesteren.
– Der går lang tid inden, vi kommer over chokket. Og så begynder diskussionen med, hvad der var årsagen til at RF2 forliste, når man sagde, den ikke kunne synke, husker Knud Størup.
Borgerne begynder at kunne læse en hel del om den skæbnesvangre decembernat i pressen. De læser om undersøgelser fra først én kommission, og så en anden, og man finder frem til, at flere forskellige ting kan være skyld i at RF2 forliste.
– For os almindelige borgere virkede det jo meget som om, der skulle vaskes hænder et eller andet sted. Jeg ved det ikke.. Hvis nogen havde stået frem og taget ansvaret – det havde været så rart, men det var der ingen, der ville, siger Jacob J. Pedersen.
Og midt i al balladen bliver søgelyst også rettet mod borgmesteren. Nogle borgere mener, at han burde blande sig mere i undersøgelserne og gøre mere.
– Jeg var nødt til at sige, at: “De omkomne kan vi ikke få tilbage, fordi vi tager den her diskussion. Det vigtige er, at vi finder ud af, hvad det er for en fejl, der er sket, og hvordan vi kan få sikret beredskabet og redningsfartøjerne i fremtiden. Således at vi ikke bruger det til noget, der er sket, men bruger diskussionen til at tale om, hvad der skal ske fremover”, forklarer han.
Jacob J. Pedersen, der selv har et skib i 1981 husker vejret den nat som hårdt. Han husker mange af detaljerne tydeligt fra den nat, hvor tre af hans kollegaer og seks andre fra byen døde i havet.
Men en god ting, kom der trods alt ud af den sæbnesvangre nat.
– Da kom de nye redningsbåde efter RF2. Jeg vil næsten vove den påstand, at det var verdens mest sikre.
Også hos Knud Størup har detaljerne fra den nat indprentet sig i hukommelsen. Men dagene efter husker han ikke nær så godt – for han var i en form for choktilstand efter det, der var sket.
– En del år efter, må jeg tilstå, at den 1. december var en dag, hvor man tænkte tilbage på den katastrofe, der skete her. Nogle mener, det var en ulykke. Jeg kalder det en katastrofe.
Se hele programmet om forliset af Hanne Dorte og RF2 ved kilden nederst i artiklen hos TV2 Nord. Husk, at du altid kan se stationens programmer på tv2nord.dk/tv.