Udvidelsen forudsætter udarbejdelse af en lokalplan, et kommuneplantillæg, og miljøvurdering af planerne. Derudover kræver det en miljøkonsekvensvurdering af projektet og en ny miljøgodkendelse.
At der kræves en ny lokalplan, miljøkonsekvensvurdering samt en ny miljøgodkendelse indikerer hvor omfattende et projekt der, men signalerer også at der er flere miljøkonsekvenser der bliver aktualiseret
Der er er tale om en meget kraftig udvidelse af den nuværende produktionskapacitet med tilhørende stor udnyttelse af infrastrukturen i det åbne land. DN Hjørring har vurderet projektet og har følgende bemærkninger:
Manglende kommunal strategi og planlægning for biogasanlæg i Hjørring Kommune
Der savnes en overordnet plan for udbygningen af biogasproduktion i Hjørring Kommune. Det er problematisk, at kommunen kun vurderer enkeltprojekter uden at have det samlede billede.
Store biogasanlæg bør i videns muligt omfang integreres i fremtidige energiparker, og med dette blik for optimering af geografisk placering bør øvrige forhold som udnyttelse af biomasse, forsyningssikkerhed, transportforhold, synergier mellem de forskellige energiformer etc. indgå i den samlede vurdering.
Opførelsen af store enkeltstående industrielle biogasanlæg i det åbne land bør i videst muligt omfang undgås.
Påvirkning af landskab og natur
Det bekymrer DN Hjørring, at der er tale om et meget massivt industrielt anlæg med tilhørende brede veje, som placeres i det åbne landskab. DN Hjørring anbefaler at sådanne anlæg placeres nær industrielle områder, ved større trafikknudepunkter eller integreres i energiparker.
Den landskabsmæssige påvirkning af det foreslåede anlæg med tilhørende veje vil være meget markant. De fire nye reaktortanke vil have en højde på op til 32 meter og den store modtagehal vil have en højde på op til 20 meter. Sådanne strukturer kan reelt ikke skærmes af med beplantning. Det er også bekymrende, at der opføres et så stort biogasanlæg tæt op ad et område, der er omkranset af Rakkeby A, Hundelev Å samt et langt stræk af Liver Å med tilhørende ådale, vådområder og natur.
Hvad findes der af afværgeforanstaltninger hvis tankene eksploderer, hvilet er set andre steder.
Tung transport og påvirkning af lokalsamfund
Placeringen af et meget større biogasanlæg end det eksisterende giver trafikale udfordringer i lokalområdet. Også af den grund er placeringen problematisk, idet anlægget i høj grad må formodes at give gener for lokalsamfundet på grund af den massive tunge transport, som påvirker trafiksikkerhed og medfører støj og rystelser.
Tung transport og påvirkning af lokalsamfund
I alt er der dermed en aktuel trafikal belastning fra virksomheden, på i alt 47 kørsler om dagen, 250 dage om året. Disse tal er fra projektbeskrivelsen, der nu øges til 214 kørsler dagligt, vigtigt at der fremkommer konkret tal på co2 belastning vil indebære
Klimapåvirkning
Der er tale om et integreret biogas- og pyrolyseanlæg, som kan bidrage til en optimal udnyttelse af biomassen og en effektiv reduktion af CO2 udledning. Den samlede klimagevinst angives at være op mod 300.000 tons CO2. Dette skøn bør dokumenteres langt bedre end det er tilfældet i projektbeskrivelsen, ellers har det reelt kun begrænset værdi.
Derfor bør der i den forbindelse bl.a. redegøres for: a) hvor stor en procentdel af den frigjorde CO2 der opsamles i biogas- og pyrolyseanlæggene, b) om hele den opsamlede CO2 vil blive lagret eller om noget af CO2’en vil blive genanvendt i e-brændstoffer, c) om CO2 udledningen fra den massive transport af biomasse, bio kul, LCO2 og LBG indgår i det anførte CO2 regnskab.
Konklusionen må være at alle de punkter der opremses, bliver udfordrede:
- Menneskers sundhed og levevilkår
- Biologisk mangfoldighed samt flora og fauna
- Landskab
- Det fysiske miljø og kulturarv
- Grundvand
- Klimatiske forhold
Alle disse hver især vigtige punkter bliver udfordret med et nyt anlæg af denne størrelse, og punkterne indikerer også at beliggenheden er fejlplaceret.
Danmarks Naturfredningsforening
Hjørring
Arnold Simonsen
Sidste frist for høringssvar er angående ovennævnte er den 13. oktober 2024. Læs mere og indsend her her.