Der henvises til Grundlovens betingelser, når det offentlige ekspropriere, så skal tre betingelser være opfyldt. Projektet skal tjene en almen samfundsmæssig interesse og ekspropriationen skal have lovhjemmel og der skal ske fuld erstatning for det eksproprierede, skriver FiskerForum.
Alle tre betingelser syntes opfyldt her og da det er Grundloven her vi taler om, har Højesteret i Danmark slået fast, at danske myndigheder ikke skal følge EU-retten, hvis den er i konflikt med grundloven. Og det er EU’s udmelding omkring betingelserne mht. udbetaling af erstatning til fiskernes mistede kvoter, som efter EU-Kommissionens mening ikke kan betales som direkte erstatning, men skal følge nogle specifikke EU-spilleregler. Den går bare ikke.
I en kommentar til dette, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening PO (DFPO) Svend-Erik Andersen, »vi har fremsat krav om, at den danske stat skal erstatte de fiskekvoter, vi har mistet, som følge af Brexit-aftalen,« oplyser han overfor pressen. DFPO har engageret sig med en advokat som undersøger de juridiske aspekter ved »Brexit-aftalen«, som efter advokatens vurderingen helt klart lyder på, at der var tale om ekspropriation. Dvs. fuld erstatning for det tabte.
»Nu fremsætter vi et krav om erstatning, men det er ikke givet, at der bliver en retssag ud af det. Forhåbentlig vil regeringen og dens juridiske rådgivere være enige i, at vi har et helt legitimt krav på erstatning,« understreger formanden for DFPO Svend-Erik Andersen.
EU-Kommissionens med kontra-melding
Fiskeriets organisationer har hele tiden regnet med, at fiskerne ville få en kompensation / erstatning for de mistede fiske-kvoter fra en særlig Brexit-reserve, som var stillet i udsigt, da man måtte afgive kvoterne i forbindelse med Brexit-aftalen. Men EU-kommissionen har nu meldt ud, at pengene fra denne pulje ikke må gives som direkte støtte til fiskerne, men istedet skal gives som enten en ophugningsordning, omskoling eller afsætnings-fremmende aktivitet.
Mange fiskere føler, at EU-Kommissionen på den måde løber fra sit ansvar og fra det der dengang blev sat dem i udsigt. En hel del fiskere mister i den forbindelse mange millioner kroner for kvoter, som nogle endda fortsat betaler af på.
»Prisen for at få Brexit-aftalen forhandlet på plads var, at EU skulle afgive fiskekvoter til briterne. Brexit-aftalen gavner mange erhverv, men det er helt urimeligt, hvis man alene tørrer hele regningen for aftalen af på de danske fiskere. De har købt og betalt for deres kvoter, som man nu tager fra dem og giver til de britiske fiskere,« siger Svend-Erik Andersen.
Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO), er også på vej med et erstatningskrav, for Brexit-aftalen koster hvert medlem i denne organisation i gennemsnit fiskekvoter til en værdi af 50 mio. kr. Det er fiske-kvoter, som fiskerne har købt for penge lånt i banken. Det er en vanskelig situation at skulle i banken og forklare, at nu har samfundet, uden at yde erstatning, konfiskeret kvoterne og foræret dem til fiskere fra et andet land,« siger Esben Sverdrup-Jensen direktør i DPPO.
DPPO’s opfattelse af hvorledes forløbet af forhandlingerne mellem EU og Storbritannien fandt sted, er fuldstædig på linje med DFPO´s opfattelse, at EU valgte at afstå fiskekvoter til Storbritannien for at få en handelsaftale på plads.
“Man gjorde det i en større sags tjeneste. Af hensyn til almenvellet så at sige. Men så må man naturligvis også yde erstatning til de fiskere, man tager kvoterne fra. Vi har også haft jurister til at se på sagen, og konklusionen lyder, at der er tale om ekspropriation af fiskekvoterne. Derfor vil vi rejse et krav om erstatning fra staten,« kommer det stålsat fra DPPO’s admin. direktør Esben Sverdrup-Jensen. Han vurderer også, at der vil være danske fiskere som må lukke og slukke, hvis der ikke ydes fuld erstatning for de kvoter, som man har taget fra de danske fiskere og givet til de britiske fiskere.
Milliarderstatning til fiskerne
Fiskernes organisationer, DFPO og DPPO samt deres juridiske eksperter og advokater, er endnu ikke færdige med at skære sagen til, og erstatningskravet vil formentlig først blive afsendt efter sommerferien.
I bankerne er man også overrasket over den sidste udmelding fra EU-Kommissionen, hvor man følger sagen tæt og ikke helt forstår hvorfor der ikke kan ydes direkte støtte eller kompensation for de kvoter som de danske fiskere har måtte afstår til deres britiske kollegaer.
Jan Ulsø Madsen siger som direktør i Vestjysk Bank, »Vi har jævnligt drøftelser med vores fiskerikunder om det her. Det kan godt gå hen og blive alvorligt for nogle af dem. Det havde været rimeligt og retfærdigt, hvis man fra samfundets side 1:1 havde erstattet det, man tager fra fiskerne. Vi kigger ned i vores lånebøger for at se, hvem der kan klare det her, og hvem der ikke kan.« Nogle af de store industritrawlere mister kvoter for op imod 50 mio. kroner og samtidig mister omkring 40 danske fartøjer torskekvoter for mere end en million kroner, enkelte helt op imod 10 millioner kroner. Ligeledes har flere fiskere også mistet kvote på mørksej, der også ender med tab i millionklassen. Vestjysk Bank direktøren tilføjer, at det er konsekvensen for fiskernes solvens, der bekymrer ham mest, mere end den likviditetsmæssige påvirkning.«
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har siden oplyst, at mulighederne for at kompensere fiskerne, desværre er blevet begrænset af EU-traktatens regler om statsstøtte. De rammer har vi ikke kunnet rykket ved, siger fødevareministeren til slut.
Kilde: FiskerForum.
Erstatning for noget man ikke har betalt for ?
Vil du uddybe det nærmere ? Kvoterne blev kapitaliseret for år tilbage – ved du ikke hvad ordet betyder?Herefter havde man en tilladelse ( kvote) til fangst af fisk – og dermed en kvote som indebærer at der er tale om en værdi! Det kan ingen vist løbe fra – hvor end de gerne de vil!