Det er i disse dage 15 år siden, bevægelsen Stop Spild Af Mad gik i luften. Og en undersøgelse foretaget i forbindelse med bevægelsens jubilæum fastslår, at hele 94 % af befolkningen oplever mere fokus på madspild i dag end den gang. Den positive udvikling glæder fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), som var den første danske politiker i nyere tid, der gik ind i kampen mod madspild som daværende miljøminister.
I dag for 15 år siden blev ideen til forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad født. I dag er Stop Spild Af Mad fra jord til bord en omfattende folkebevægelse, som også når ud over landets grænser.
Og arbejdet har båret frugt. Stor set hele den danske befolkning har i dag øget fokus på madspild. Ifølge den nyeste gallupundersøgelse fra Kantar Public for Stop Spild Af Mad angiver hele 94 % af danskerne, at der er kommet mere fokus på madspild i dag end for 15 år siden. Kun 3 % svarer “nej” og 3 % svarer “ved ikke”.
Stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad og idékvinden til bevægelsen, Selina Juul, glæder sig over udviklingen:
“Jeg husker, at der for 15 år siden stort set ikke var nogen, der snakkede om madspild. I dag er kampen mod madspild cementeret og forankret hos danskerne og er blevet en konkurrenceparameter hos virksomhederne. Men vi er ikke i mål endnu, da der fortsat eksisterer et for stort madspild i Danmark – så vi stopper ikke foreløbig.”
Den positive udvikling glæder fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). Han var den første danske politiker i nyere tid, som gik ind i kampen mod madspild.
Som daværende miljøminister inviterede han Stop Spild Af Mad til møde, og åbnede dermed den politiske dør for forbrugerbevægelsen. Hver eneste danske regering har siden da aktivt arbejdet med kampen mod madspild, og Troels Lund Poulsen er stadig officiel ven af bevægelsen.
”Der er slet ingen tvivl om, at vi danskere i dag har en helt anden opmærksomhed på madspild end for 15 år siden. Det har Stop Spild Af Mad sin del af æren for, og jeg er stolt af, at jeg var med til at skubbe på for, at vi fik sat fokus på det, der var og er et stort problem. Og jeg håber, at vi i de næste år får taget nye landvindinger i den retning,” siger Troels Lund Poulsen, endnu fungerende forsvarsminister (V).
Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad var de første to organisationer, der for alvor fik gang i diskussionen om madspild. I 2006 gennemførte Landbrug & Fødevarer således de første beregninger på husholdningernes madspild.
I 2008 blev forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad lanceret, inspireret af beregninger fra Landbrug & Fødevarer. Og i slutningen af 2008 afskaffede detailkæden REMA 1000 Danmark mængderabatter og indførte styk-rabatter i alle kædens danske butikker med inspiration fra forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Disse tre faktorer blev startskuddet til en årelang kamp mod madspild i og udenfor Danmarks grænser.
Sidenhen er kampen mod madspild blevet en folkebevægelse i Danmark og i udlandet – og politikere, organisationer, detailkæder, kantiner, virksomheder og forbrugere arbejder i stigende grad aktivt med at forebygge og reducere madspild i Danmark. Kampen mod madspild bidrager til realiseringen af FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling UN Sustainable Development Goal 12.3 – at halvere madspild og fødevaretab inden 2030.
Udover fokus på forbrugere, har foreningen Stop Spild Af Mad de seneste år også etableret mange partnerskaber med fødevareindustrien. Fx. har foreningen Stop Spild Af Mad tætte strategiske erhvervspartnerskaber med REMA 1000 Danmark og Jespers Torvekøkken. Derudover har foreningen Stop Spild Af Mad erhvervspartnerskaber med gode danske producenter som fx. Nordic Greens (fhv. Alfred Pedersen & Søn), Geia Food, Orskov Foods, DanRoots, Them Andelsmejeri, Daloon, Danish Crown Foods, Carletti og mange flere.
Udover fælles oplysningskampagner til forbrugere om bedre udnyttelse af maden, hjælp til egne interne processer til at minimere madspild og meget mere, sørger foreningen Stop Spild Af Mad’s erhvervspartnerskaber og samarbejder for, at tonsvis af gode men ukurante og frasorterede fødevarer bliver solgt i butikkerne i stedet for at gå til spilde hos landbruget eller fødevareindustrien. Disse stærke samarbejder er blevet en aktiv del af foreningen Stop Spild Af Mad’s vedvarende arbejde i kampen mod madspild.