Man kunne måske tro, at danskerne med tiden ville nå et mætningspunkt i forhold til krigen i Ukraine. Men det tyder den nye Tryghedsmåling, der er gennemført ca. tre måneder efter krigens begyndelse, ikke på – tværtimod. Flere end otte ud af 10 danskere har fulgt – og følger – løbende med i, hvordan krigen udvikler sig. Samtidig er det mere end hver anden, der meget tit taler med andre om krigen i Ukraine.
Fuld opbakning til Ukraine
– Når vi ser samlet på danskernes engagement, så er det knap ni ud af 10 danskere, der følger med eller jævnligt taler med andre om situationen i Ukraine. Der er sjældent set, at en sag har engageret danskerne på en så dybdegående måde og over en længere periode, fortæller forskningschef i TrygFonden, Anders Hede, der peger på, at danskerne ikke blot taler om krigen, vi handler også.
– Hver tredje dansker har doneret penge til indsamlinger til ofrene for krigen i Ukraine, og tæt på hver fjerde har bidraget til mindst én af de mange indsamlinger af fysiske ting og fornødenheder til ukrainske flygtninge. Der er tale om en ekstraordinær bred mobilisering af danskerne, som jeg ikke mindes, at vi tidligere har set i nyere tid, og det fortæller noget om, hvor meget det påvirker danskerne. Alene det, at knap en tredjedel af den voksne befolkning så præsident Zelynskys tale til danskerne den 4. maj. Det er rundt regnet to tredjedele af de ca. 2,2 mio. danskere, der normalt overværer dronningens nytårstale, siger Anders Hede.
Danskernes økonomiske utryghed vokser
Mens krigen ikke har givet anledning til en generel øget utryghed blandt danskerne, påvirker den til gengæld vores økonomiske utryghed markant.
– Sidste sommer, da coronaen slap sit tag i os, mærkede 13 pct. af danskerne økonomisk utryghed. Men allerede tre uger efter Ruslands invasion i Ukraine, var andelen af økonomisk utrygge husstande vokset markant til 22 pct. Det er højere end selv under de værste år under finanskrisen. I den seneste måling er andelen steget yderligere, så det nu er hver fjerde, som oplever husstandens økonomi som utryg. Det er ikke overraskende de stigende energipriser, der er årsagen, og som der fortsat er stor usikkerhed omkring i forhold til, hvordan de udvikler sig, og hvordan og hvor hurtigt Europa kan gøre sig fri af den russiske olie og gas, siger Anders Hede og fortsætter:
– Det er ikke overraskende, at danskernes bekymringer for fremtiden påvirkes af de stigende energipriser og inflationen, der sætter mange familiers økonomi under pres. Men det er bemærkelsesværdigt, at der samtidig fortsat er meget høj opbakning til en hård sanktionslinje over for Rusland og våbenhjælp til Ukraine, der kan betyde endnu højere priser for benzin og mad i Danmark. Det er et tydeligt signal om, at danskerne – trods egne økonomiske udfordringer – er villige til at ofre noget for at få freden tilbage i Ukraine.
Download og læs hele Tryghedsmålingen ”Danskerne og krigen i Ukraine” her.