DEBAT: Lørdag eftermiddag var jeg inde og se Vendsyssel Teaters opsætning af Bertolt Brechts gangsterdrama Arturo Uis uhindrede vej til magten.
Forestillingen var imponerende, original og overraskende. Instruktøren Sigrid Johannesen lykkedes med at forløse de helt særlige muligheder, som Vendsyssels teater cirkulære scenerum giver. Skuespillerne var veloplagte og leverede.
Så hvis du ikke plejer at gå teateret, så giv denne her forestilling en chance inden det er for sent. For der går helt sikkert et stykke tid, før der kommer en forestilling som formår at realisere Vendsyssel Teaters potentiale lige så overbevisende.
Men…
Der er en anden samtale, som vi der bor i Hjørring kommune lige så godt kan få taget hul på. Vendsyssel Teater er en fantastisk ramme, men også et dyrt bekendtskab. Navnlig hvis man ser på forholdet mellem den støtte som teateret modtager og det antal billetter, der bliver solgt. Jo færre billetter der bliver solgt, desto højere er tilskuddet pr. solgt billet.
Hjørring kommune og staten giver hver især 8 millioner i tilskud til teateret om året. I 2022 blev der kun solgt 16.000 billetter. Med så runde tal kræver det ikke meget matematisk snilde at regne ud, hvor mange kroner fællesskabet har lagt pr. solgt billet. Svimlende 1000 kr. Det lyder af mange penge – ene og alene af den grunde, at det vitterligt er mange penge.
Diskussionen om teaterets økonomi bluser som regel op, når et regnskab viser, at Hjørring kommune må til lommen for at dække et ”uforudset” underskud. For ”like or not” det er Hjørring kommune der ejer teateret.
Selvom teateret er købt og betalt, er det dyrt at drifte. Ikke mindst hvis dets potentiale skal bruges til noget. Og det skal det, for ellers mister Vendsyssel teater sin status som §5 teater og så er det ikke længere berettiget til at modtage de ovennævnte 8 millioner fra staten.
Vendsyssel Teater er kort sagt ikke en guldgås rent økonomisk og bliver det heller ikke. Men til gengæld er bygningen en fantastisk facilitet, der fortjener at blive brugt.
Bygningen kostede 180 millioner at opføre, heraf betalte Hjørring kommune ”kun” de 60 millioner. De resterende 120 millioner blev betalt af tre fonde. Kort sagt har vores kommune fået et teater, der er pokkers dyrt at drive meget billigt.
Så hvad gør vi? Forbander vi teateret, fordi vi hver især skal betale omkring 150 kr. om året for at vi har det? Eller begynder vi at bruge det lidt mere end vi hidtil har gjort?
Uanset hvad vi vælger, så hænger vi på regningen.
Hvis du vil se Arturo Uis uhindrede vej til magten, så skal du for resten skynde dig at få købt billet. Der er næsten udsolgt.
Hvem er “vi” som skal betale?
Det kan vel kun være dem, som fra starten mente, at dette teater var en fantastisk idé. Og så bliver det en hel del mere end 150 kr.
De politiske hoveder som førte det igennem må have fået storhedsvanvid….
Ang. Hjørring Teater, så hører jeg til flokken, der strittede imod byggeriet, men må indrømme at jeg senere som så mange andre er blevet glad for det, næsten stolt. Billetsalget er dalet her i nedgangstiden; men vil sikkert atter stige; for selv i strenge tider kræver krop og sjæl næring. Vi skal nyde og passe godt på Hjørring Teater samt fortsat støtte planen om Musikskolen; blot ikke på bekostning af sårbare borgere. Vilje, godt samarbejde i byrådet og gode ideer fra de 31 medlemmer + opbakning fra borgerne ville kunne redde meget for Hjørring Kommune, også teateret..