Da Tage Klitgaard Svenningsens bestefar var barn i Lønstrup, solgte hans far, altså hans oldefar, fisk fra stranden til turisterne og badegæsterne, men ingen ville ha fiskens hoved, så dem havde min oldefar med hjem. Hovederne fik skindet rykket af, og så blev de stegt på panden som middagsret, fortæller Tage Klitgaard Svenningsen.

Da han var barn i Blokhus, var det en fast tradition, at juleaftens dag til middag blev der serveret stegte torskehoveder og risengrød. Hans bedstefar og med ham datteren Greitje var de eneste, der sad og knåsed og suttede på torskehovederne, mens Tage Klitgaard Svenningsen og de andre sad og spiste risengrød og lukkede øjnene, når bedstefar og faster Greitje spiste fiskens store, runde øjne.
Dengang var der fornuftigvis ingen madspild!
Vi har fået fortalt, at det var en delikatesse lave torskehoveder med en grød af byggryn og måske torskelever, der blev fyldt i hovedet, om de blev stegt eller kogt, ved vi ikke. Dem der fortalte det er døde nu.
Ja, det er sandt. I gamle dage brugte man byg som nærende fyldfoder i ganske mange ting, for det var, hvad der kunne gro af rigtigt korn de sandede steder med kun lidt næring.
Man kan sagtens forestille mig den sunde lever sådan spædet op med byg og torsk giver lidt aroma og velsmag.
De smager som resten og har man prøvet at partere et hoved et par gange, så giver de også udmærkede fiskefrikadeller.
Det gode synes Jeg er, de næsten ikke smager af noget, men er fast kød. Man kan derfor få dem til at smage af, hvad man nu synes.
På Læsø er det en kendt egnsret: Se link: https://www.dr.dk/mad/opskrift/torskehoveder-med-kroppinger