En milliardinvestering i det nordjyske elnet er på vej. Energinet, som ejer og driver dansk energiinfrastruktur, vil investere 1,1 milliarder kroner i nye nordjyske højspændingsstationer, skriver TV2 Nord.
Der er et stort behov i Danmark for at udbygge elnettet. Det gælder også i Nordjylland, hvor der er planer om opførelse af flere solcelleparker. For at få tilsluttet den vedvarende energi er det nødvendigt at bygge nye højspændingsstationer samt udvide nogle af de eksisterende stationer i det nordjyske, skriver Energinet i en pressemeddelelse.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har givet Energinet grønt lys til at sætte gang i projektet ”Indpasning af vedvarende energi i Nordjylland”, og dermed er vejen banet for at bringe den grønne strøm fra Nordjylland videre til andre dele af landet.
– Energinet er allerede i god dialog med kommunerne i forhold til at sætte lokalplanprocessen i gang. Efter sommerferien tager vi kontakt til de relevante lodsejere, der skal lægge arealer til, og derudover skal der ansøges om myndighedsgodkendelse hos Miljøstyrelsen, fortæller projektleder Lars Bjerregaard fra Energinet.
Nødt til at transportere strømmen
Folketinget vedtog i juni en aftale, der indebærer, at mængden af strøm fra solceller og vindmøller på land skal firedobles inden 2030.
Det er særligt strøm fra solcelleparker, der kommer til at erstatte den strøm, som i dag bliver produceret på kraftværker nær de store byer og forbrugscentre.
Da solcellerne ofte er opstillet i områder, hvor der hverken er lokalt forbrug til at opsluge strømmen eller elnet til at transportere den enorme produktion væk, skal eltransmissionsnettet udbygges mange steder.
I fremtiden bliver der desuden brug for mere strøm til for eksempel elbiler, varmepumper og produktionen af grøn brint, skal elnettet kunne transportere meget mere strøm over meget længere afstande end i dag.
Mange planer i Nordjylland
Energinet har løbende drøftet udbygning af eltransmissionsnettet med kommuner og erhvervsorganisationer i Nordjylland.
Energinets plan er at bygge fire helt nye 150 kilovolt-højspændingsstationer.
Der etableres en ny 150 kilovolt-opsamlingsstation syd for højspændingsstation Nibstrup tæt ved Brønderslev, hvor de nye vedvarende energianlæg tilsluttes. Opsamlingsstationen forbindes til det eksisterende eltransmissionsnet via to nye 150 kilovolt-kabler på 18 kilometer og kobles til en ny 150 kilovolt-højspændingsstation ved Nordjyllandsværket.
Der etableres også en ny 150 kilovolt-opsamlingsstation nordøst for Aalborg. Opsamlingsstationen forbindes til det eksisterende eltransmissionsnet via to nye 150 kilovolt-kabler på 10 kilometer og kobles til en ny 150 kilovolt-højspændingsstation ved Vester Hassing.
Opsamlingsstationerne giver mulighed for at tilslutte op til 2.200 megawatt i de to områder.
Derudover udvides eksisterende 400 kilovolt-højspændingsstationer ved Nordjyllandsværket og Vester Hassing for at kunne indpasse mere elforbrug og elproduktion og sikre elforsyningen i fremtiden.
Projektet skal sættes i drift i løbet af 2027.
Læs mere om projektet her.
Kilde: TV2 Nord.
Det burde være sket for længe siden.
Den lokale overgang er også bare bagud pga af det politiske og mange borgeres forstokkethed.
Man skal vel ikke tvinge folk; men man bør have en række runder alle steder, hvor der idag bliver brugt oile og gas.
Dernæst fatter Jeg stadig ike noget af, at varmeværket i Hjørring importerer brændbart og Vi nu også skal sortere tøj.
Er det grøn omstilling at køre deres afffald herop.
Fremtiden bør da netop være, man kun har varme til fjernvarme og en smule strøm i enten Frederikshavn eller Hjørring.
Jeg stemmer for Frederikshavn. Anlægget er mindre. Derfor giver høj genanvendelse mere mening. .