Hirtshals styrker sin position som en levende og dynamisk havneby, når Hirtshals Turisme som initiativtager og bygherre opfører ”Det sorte Tårn og Aktivitetspladsen” på Vesthavnen.
Projektet, der er en nyskabelse med rødder i byens maritime historie, skal fungere som et samlingspunkt for både lokalbefolkningen og områdets mange turister og med udsigtstårnet som det flotte vartegn.

En ny attraktion med historisk forankring
Det sorte Tårn bliver et markant pejlemærke, med arkitektoniske referencer til Hirtshals’ fortid. Der blev oprindeligt opført flere tårne under 2. verdenskrig og et af disse stod på Vesthavnen indtil 1970’erne og var kendt som et samlingspunkt for fiskere, børn og lokale borgere generelt. Nu genopføres det i en moderne udgave som en del af et nyt oplevelses- og aktivitetsspot, der kombinerer historie, kultur og rekreative muligheder.

Et oplevelsesspot for alle
Aktivitetspladsen vil tilbyde et bredt udvalg af outdoor-aktiviteter, herunder vandsportsfaciliteter, udendørs fitness og rekreative opholdsområder. Projektet er skabt med fokus på både fysisk og mental sundhed og giver mulighed for at nyde udsigten over havet, havnen og kystlinjen. Det vil også være en mulig platform for events, undervisning og fællesskabsaktiviteter.
“Det er vores ambition med projektet at styrke Hirtshals’ identitet som en moderne havneby med unikke oplevelser og outdoor-aktiviteter året rundt. Vi vil skabe et sted, der samler både lokale og områdets gæster og understøtter udviklingen af Hirtshals som et attraktivt sted at bo, arbejde og besøge,” siger Laila Zielke, som er tovholder på projektet og turistchef hos Hirtshals Turisme.
Hirtshals er et stærkt feriested året rundt
Hirtshals er af Dansk Kyst- og Naturturisme udpeget som et af Vestkystens 20 stærke feriesteder med et særligt potentiale for helårsturisme. Byen tiltrækker hvert år massevis af gæster, og den unikke kombination af natur, havn og et aktivt lokalsamfund gør hele området til en attraktiv destination.

Konkrete initiativer i projektet:
- Opførelse af Det sorte Tårn – et otte meter højt vartegn med panoramaudsigt over hav, kyst, havn og by. Tårnet opføres primært i træ af den lokale limtræsproducent Lilleheden – og med reference til tidligere tiders udsigtstårne på Hirtshals Havn.
- Formidling af pumpestationen – som er en vital del af havnens infrastruktur, der forsyner bl.a. Nordsøen Oceanarium og Forskerpark og øvrige erhverv på Hirtshals Havn med millioner af liter frisk havvand. Der etableres udvendig nedgang og indkig
via ny rude til de store pumper. Desuden bygges der opholdstrappe og adgang til udsigtsplatform på fronten af pumpestationen.
- Ny overgang til strand og kyst samt faciliteter til surf- og SUP – herunder udstyrsdepot, offentlige brusefaciliteter og direkte adgang til strand og attraktivt surf- og SUP-spot via en ny overgang.
- Udendørs fitness og legeområde – til glæde for både motionister, familier og skoleklasser og med mulighed for at tappe frisk drikkevand.
- Events og undervisning – pladsen giver mulighed for pop-up begivenheder inden for kunst og kultur og som samlingspunkt for skoleklasser og skoletjenester.

Projektet gennemføres i respekt for det eksisterende erhvervsliv på havnen og vil bidrage til at binde by og havn endnu tættere sammen. Samtidig er Vesthavnen en af områdets største seværdigheder med mange besøgende året rundt. Det pulserende liv følges med stor interesse.
Det sorte Tårn og Aktivitetspladsen forventes at stå klar til indvielse i løbet af sommeren 2025.
Initiativet har allerede vakt stor opmærksomhed blandt lokale borgere, virksomheder og kulturinstitutioner.
I alt 19 fonde, foreninger og erhvervsvirksomheder har doneret midler til projektet, ligesom Hjørring Kommune har ydet økonomisk støtte.
Budgetrammen for det samlede projekt er 4,6 millioner kroner og finansieringen er nu tilvejebragt.
Laila Zielke fortæller i den forbindelse: ”Vi er glade og taknemmelig for den massive opbakning og de mange åbne døre vi har mødt, når vi har banket på. Uden vores mange bidragsydere og støtter generelt vil et projekt af denne størrelse ikke kunne lade sig gøre,” understreger Laila Zielke, og fortsætter:
”Der har samtidig været et effektivt og tæt samarbejde i projektgruppen bestående af Hirtshals Turisme, Arkitektfirmaet Hovaldt, Hirtshals Havn, Nordsøen Forskerpark, Erasmus og Partnere, Lilleheden og hovedentreprenøren, Vennelyst. Nu glæder vi os til endnu en spændende fase, nemlig selve etablering af tårn, plads og overgang til strand. Her ser vi frem til samarbejdet med bl.a. Surf og Natur og Nordsøen Fri Fagskole, hvis elever involveres i projektet.”

Også hos destinationsselskabet VisitNordvestkysten bliver der kastet roser efter initiativet og projektet i havnebyen.
”Vi er rigtig glade for at se, at Hirtshals Turisme og alle de andre gode kræfter i Hirtshals for alvor sætter handling bag turismens store potentiale for omsætning, bosætning og beskæftigelse i landets mest vestvendte landdistrikter. Og så er vi jo bare pivstolte over at se, hvordan Hirtshals sætter to fede streger under at fællesskabet slår alt,” udtaler Peter Krusborg, direktør hos VisitNordvestkysten.
Lørdag den 15. marts kl. 11.00 er der markering af projektets opstart og 1. spadestik ved Borgmester Søren Smalbro på pladsen ved Nordvestkajen/Snurrevodsvej.
Mandag den 17. marts kl. 19.00 inviterer Hirtshals Turisme til informationsmøde på Det gamle Rådhus.
Ved begge lejligheder er alle interesserede velkomne.
Bidragsydere og øvrige samarbejdspartnere: Hirtshals Sparekasses Gavefond, HSF-fonden, Sparekassen Danmark Fonden Vendsyssel, NordEnergi “Fonden”, SparNord Fonden, Nordea-fonden, Melsen Fonden, Vendsyssel Tidendes Fond, Sigurd og Margit Espersens Familiefond, Hirtshals Service Group, Jette & Knuds Maritime Fond, Hirtshals Havn, Nordsøen Forskerpark, Vennelyst, Rederiet Isafold, Rederiet Beinur, Rederiet Asbjørn, Ruth Holding, Hjørring Kommune. Nordsøen Oceanarium, Lilleheden A/S, VisitNordvestkysten, Surf & Natur, Nordsøen Fri Fagskole.