Det er blevet forår – i hvert fald ifølge kalenderen. Derfor var det oplagt, at Foreningen Jordforbindelsen den 1. marts, på årets første forårsdag, åbnede dørene for foreningens frivillige på Horne Gartneri.
Siden etableringen af Foreningen Jordforbindelsen i 2018, har konceptet budt på den ene succes efter den anden. Det har selvfølgelig betydet, at antallet af deltagere er vokset betydeligt og dermed også antallet af frivillige instruktører.
Foreningen kunne ved udgangen af 2022 gøre status med ca. 1.500 årlige deltagere og ca 50 frivillige instruktører på tværs af de forskellige aktiviteter.
– Vores deltagere har meget forskellig baggrund. Mange har erfaring med sårbarhed. Enten på egen krop eller som pårørende. Men fælles for alle er, at de søger uforpligtende interessefællesskaber, fortæller stifter og formand Carsten Hjerresen, og fortsætter:
– Jeg må erkende, at det er med lidt blandede følelser, at vi har så stor succes. For det viser jo, at rigtig mange medmennesker mangler helt grundlæggende fællesskaber i deres tilværelse. Samtidig er det en stor glæde, at vi er i stand til at skabe rammer, som gør at de finder disse fællesskaber ved os.
Landsdækkende efterspørgsel og Landdistriktsprisen 2021
At Foreningen Jordforbindelsen har skabt noget helt unikt bekræftes af, at der er efterspørgsel fra hele landet.
Konkret arbejdes der lige nu på etablering af en ny lokal afdeling på Sjælland, og der er i tillæg sonderinger i tre andre kommuner udenfor Vendsyssel. Og den i Hjørring baserede forening har etableret sig som en seriøs samarbejdspartner.
Eksempelvis deltager formanden i et nyetableret advisoryboard i regi af Sind og Naturstyrelsen. Boardet har fokus på rehabilitering i naturen for sårbare medmennesker.
I tillæg samarbejdes med Landsforeningen Autisme, Autisme– og Aspergerforeningen, ADHD Foreningen, Ligeværd, Psykologisk Ressourcecenter, Tuba, Bedre Psykiatri, Røde Kors, Homestart, Headspace, Børns Voksenvenner, Hjørringskolen m.fl.
Med udgangspunkt i foreningens nytænkende tilgang til fællesskaber og rehabilitering i naturen var foreningen en af fem finalister ved Landdistriktsprisen 2021 med begrundelsen:
– Medvirker til at understøtte stærkere lokalsamfund.
– Medvirker til at øge velfærden, udvikle servicetilbud og styrke aktiviteter i lokalsamfundet.
– Kan være til inspiration for andre lokalsamfund rundt om i landet.
Horne Gartneri – Spirebakken
Den store efterspørgsel har også betydet at kapaciteten i foreningens egen bålhytte er sprængt.
Med flere forskellige grupper for både mænd og kvinder, der alle har opnået maksimum antal deltagere, kan der ikke udvides mere i de eksisterende rammer. Derfor har bestyrelsen gennem længere tid været på udkig efter flere faciliteter. Det er kommet på plads med etablering af et fast mødested på Horne Gartneri.
Her vil foreningen tilrettelægge interessefællesskaber i den kendte trygge ramme. På gartneriet bliver der mulighed for at supplere med nye interessefællesskaber, hvor fokus er på selvforsyning osv.
Det vil sige fra jord–til–bord ud fra bæredygtige principper som kendes fra økologisk/biodynamisk drift, permakultur, gamle sorter og meget mere.
– Ønsket om at skabe en arena for social farming/omsorgsgård som man kender fra vores nabolande, var i sin tid grundlaget for at stifte foreningen. I Norge, Sverige, Finland, Holland, Østrig og mange andre lande som vi normalt sammenligner os med, findes fantastiske landsdækkende offentlige tilbud. Vi er på dette område meget langt bagefter i Danmark. Udover vores kendte tilbud har vi eksempelvis også tilrettelagt erhvervspraktik for Hjørringskolen efter principperne for en omsorgsgård”, fortæller formanden.
Foreningens engagement på Horne Gartneri har fået arbejdstitlen ”Spirebakken”. Det er med henvisning til, at det selvfølgelig er det der arbejdes med, men også til at rammerne får menneskerne omkring til at spire.
Forbereder åbning i maj
Foreningens frivillige og deltagere på eksisterende aktiviteter er lige nu i gang med at gøre gartneriet klar til brug.
To af foreningens frivillige, Janne Hofmeister og Jesper Nielsen Overby, har påtaget sig opgaven at gøre Spirebakken klar til åbning omkring 1. maj.
Både Janne og Jesper har stor interesse for og erfaring med at skabe fællesskaber omkring konkrete aktiviteter.
– Med Spirebakken får vi mulighed for at skabe gode relationer og fællesskaber på tværs af typiske skel som køn, alder, etnicitet og geografi. Dette giver de ældre mulighed for at tage de yngre deltagere i ”mesterlære”, eller omvendt, fortælle Janne og suppleres af Jesper:
– Faktisk ser vi fra vores eksisterende aktiviteter at mennesker, der ellers aldrig ville have mødt hinanden, nu også mødes privat ved siden af aktiviteterne i foreningen.
Frem til 1. maj vil der også blive arbejdet på at etablere samarbejde med de nordjyske kommuner omkring forskellige aktiviteter til særlige målgrupper.
Det kunne være aktiviteter, der tager udgangspunkt i foreningens egne koncepter som:
– Særlige oplevelser for særlige familier
– Helt i skoven
– De grønne asparges
– K–Klubben
– Tømrerlusene
Foredrag og meget mere
Bor du udenfor vores nuværende aktionsområde, men er nysgerrig på vores aktiviteter?
Så er du velkommen til at kontakte os for at høre om mulighed for foredrag, workshops, temadage, supplerende arbejdsmiljøuddannelse eller noget helt andet.
Foreningen kommer gerne rundt i hele landet.
Kontakt stifter og formand Carsten Hjerresen på:
Tlf: 21 29 82 24
Mail: formand@foreningenjordforbindelsen.dk
Om Foreningen Jordforbindelsen
Foreningen Jordforbindelsen har siden etableringen i 2018 tilrettelagt tilbud for voksne i Vendsyssel.
Aktiviteterne fokuserer primært på brugen af natur og dyr til at skabe gode rammer for læring, gode relationer, samt fysisk og mental sundhed.
Foreningens kompetencer benyttes også i målrettede tilbud for børn/unge med særlige behov.
Foreningens aktiviteter udvikles og tilrettelægges af ca 50 frivillige og har 1.500 årlige unikke deltagere. Foreningen Jordforbindelsen er en non–profit organisation.
Alle aktiviteter er gratis og anonyme.