Redegørelse til Hjørring Byråd–Bistand til Hirtshals Havn ifbm udarbejdelse af oplæg vedrørende havneudvidelse.
Administrationen kan konstatere, at der i offentligheden er forskellige opfattelser af indholdet i den bistand, som Hjørring Kommunes administration har stillet til rådighed for Hirtshals Havn.
Der redegøres hermed for det overordnede tidsforløb og indhold i arbejdet med at tilvejebringe en holdbar model for udvidelsen af havneindsejlingen.
Helt overordnet har Hjørring Kommune bistået havnens ledelse i deres arbejde medudarbejdelse af beslutningsoplæg til havnens bestyrelse. Afsættet for at bistå havnen har været, at samme beslutningsoplæg skal danne baggrund for Byrådets stillingtagen til om man kan påtage sig garantiforpligtelserne for den del af anlægssummen, der skal lånefinansieres. For at kunne rådgive Byrådet fyldestgørende i en garantisag af denne størrelse er det derfor en fordel for Hjørring Kommunes administration, at sikre et indgående kendskab til havnens forudsætninger bag udvidelsesprojektet. Havnens ledelse (bestyrelse og administrativ ledelse) har i hele processen været opdraggiver og dermed været ansvarlig for mål og retning.
Derudover er dialogen mellem havnen som projektholder og kommunen som myndighed på vanlig vis koblet på i løbet af processen.
Rolledelingen i projektet:
Hirtshals Havn:
Ansvarlig for projektet og udarbejdelsen af beslutningsoplæg, materiale og strategi for tilgangen til projektet.
Hjørring Kommune – økonomi-og personaleforvaltningen:
Har efter anmodning fra havnens bestyrelse bistået med udarbejdelsen af beslutningsoplæg, men i respekt for at det er havnens ledelse, der har ansvaret for processen og fremlæggelse af oplægget for bestyrelse og byråd. Bistanden har haft afsæt i at understøtte havnen med at få beskrevet deres ønsker og mål.
Det er vurderingen, at Hjørring Kommune kan bistå med opgaveløsningen uden særskilt betaling for at sikre et tilstrækkeligt beslutningsgrundlag for Hjørring Kommunes stillingtagen til den økonomiske del af sagen.
Hjørring Kommune –Teknik-og miljøforvaltningen:
Varetager myndighedsrollen, herunder den løbende dialog med projektholder på linje med andre eksterne aktører, der arbejder med større projekter.
Overordnet tidsforløb:
Frem til december 2018: I regi af havnen arbejdes der med planerne om en udvidelse af havnen med fokus på en ny indsejling.
December 2018: Hirtshals Havns ledelse fremlægger foreløbigt oplæg omkring havneudvidelsen for bestyrelsen. Konklusionen på mødet er, at materialet skal kvalificeres yderligere med fokus på belysning af scenarier for udvidelsen, herunder kvalificering af ”business cases” for de forskellige scenarier.
Det aftales at Hjørring Kommune bistår med arbejdet med at strukturere og kvalificerematerialet med sigte på, at det både kan tjene som beslutningsoplæg for havnens bestyrelse og Hjørring Kommune.
Det er havnens ledelse med reference til havnens bestyrelse, der har ansvaret for oplæggets indhold, mens Hjørring Kommune alene bistår med udarbejdelsen. Samspillet og dialogen om myndighedsdelen har som i alle andre større projekter væretet anliggende mellem projektejeren (Hirtshals Havn)og Hjørring Kommunes Teknik-og miljøforvaltning.
2019-2020: HJK bistår havnen med løsning af opgaven.
I løbet af processen bestilles der fra bestyrelsens side et oplæg, der indeholder flere scenarier mhp. at finde den bedst mulige balance mellem anlægsøkonomi og de fremtidige indtægtsmuligheder.
Afsættet for scenariebeskrivelserne har været den oprindeligt skitserede indsejling og forskellige udformninger af baglandsarealer. Forudsætningen fra havnens side er, at det er tvingende nødvendigt med en udvidelse, der går ind i Natura 2000 området. Dermed har der i hele processen været fokus på, at skærpe argumentationen for den tvingende samfundsmæssige nødvendighed, da dette er kritisk afgørende, hvis dialog med statslige myndigheder og EU skal ende med en mulighed for at lave en udvidelse, der går ind i området.
Dialogen med Hjørring Kommune som myndighed igangsættes sideløbende med samme fokus.
I løbet af hele perioden drøfter havnens bestyrelse udvidelsesprojektet medsigte på at ”indsnævre” projektet til et hovedscenarie, der kan danne baggrund for dialog med myndighederne om mulighederne for at tilvejebringe plangrundlaget, samt byrådets stillingtagen til evt. garanti.
Tilgangen til indledende dialog med de statslige myndigheder fastlægges i fællesskab med fokus på en afdækning af, hvad der skal til for at kunne påvise, at det er tvingende nødvendigt, at udvidelsen går ind i Natura 2000 området.
Frem til sidst i 2019 har der alene været tale om bistand til udformning af projektmateriale og Business case. Derefter blev den sideløbende dialog mellem havnen som projektholder og Hjørring Kommune som myndighed igangsat.
2021: Fortsat arbejde med udformning af projektbeskrivelse med uændret opgavedeling.
Havnens ledelse konkluderer, at det sandsynligvis ikke er muligt at argumentere for tvingende nødvendighed i forhold til anlæggelse i Natura 2000 området, samt at det under alle omstændigheder vil være en så lang proces, at udvidelsesprojektet ikke vil kunne gennemføres indenfor de næste 5-7 år.
Pt. arbejdes der med at udforme en projektbeskrivelse for en udvidelse, der ikke rækker ind i Natura 2000, herunder afdækning af om der kan opstilles en business case, der sikrer mulighed for gennemførelse i en form, hvor havnens indtægter forøges tilstrækkeligt til at havnen kan løfte sine gældsforpligtelser.
Link til tidligere indlæg
Forvaltningen i Hjørring kommune har i over et halvt år vidst, at der er ikke forelægger en business case, som sandsynliggør at en reduceret udvidelse af Hirtshals Havn er økonomisk bæredygtigt. Alligevel finder den det forsvarligt, at kommunalbestyrelsen giver grønt lys for optagelse af et lån på 10 millioner, der blandt andet skal bruges til VVM-undersøgelse, bølgeurossimuleringer, sedimentaflejringssimulering mm. Det er mildest talt besynderligt, at man ikke venter med at investeringer i flere undersøgelser indtil der foreligger en business case.