Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddets Botilbud Aage Holms Vej samlet set delvist opfylder betingelserne for fortsat godkendelse jf. §§ 6 og 12-18 i lov om socialtilsyn og dermed delvist besidder den nødvendige kvalitet, der skal til for at sikre, at borgerne ydes en indsats, der er i overensstemmelse med formålet med offentlige og private tilbud efter lov om social service.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i middel grad arbejder fagligt kompetent med at skabe kvalitet på tværs af kvalitetsmodellens temaer, idet tilbuddets indsats i middel grad medvirker til trivsel hos borgerne og resulterer i udvikling hos målgruppen.
Vi vurderer hertil, at:
Tilbuddet i middel grad har organiseret sig hensigtsmæssigt i forhold til at skabe en gennemgående kvalitet og sammenhæng mellem botilbud og samværs- og beskæftigelsestilbud til gavn for borgerne.
Tilbuddet i middel grad har en ansvarlig og kompetent ledelse, der har relevant fokus på tilbuddets strategiske, faglige, administrative samt økonomiske drift og udvikling.
Tilbuddets ledelse i lav grad formår at skabe et robust fagmiljø, der understøtter målgruppens behov og formålet med indsatsen.
Tilbuddets medarbejdere i middel grad har de nødvendige faglige, personlige og relationelle kompetencer samt at tilbuddets ledelse i lav grad relevant understøtter løbende kompetenceudvikling.
Tilbuddets målgruppe i lav grad er veldefineret samt at metoder og tilgange er relevante og i lav grad forankrede i praksis.
Tilbuddet arbejder i middel grad målrettet med f.eks. samarbejde med eksterne samarbejdspartnere, pårørende, inddragelse af borgere i fx at kunne samtykke i forbindelse med anvendelse af stofseler, udvikling af en sammenhængende og kompetent dokumentationspraksis, implementering af CURA, tilbuddets kultur, voldsforebyggelse, magtanvendelser etc.
Tilbuddet har i meget lav grad implementeret en procedure, der sikre at magtanvendelser indberettes rettidigt og til rette myndigheder.
Tilbuddets fysiske rammer i høj grad er velholdte og velegnede til målgruppen. Hvilket dog ikke gør sig gældende for hus 10 G-H.
Socialtilsynet har ved tilsynet tidligere på året haft særlig opmærksomhed på forholdene for borgerne på de skærmede pladser og aflastningspladserne, samt betydningen for hele tilbuddet når der er problematikker i forhold til en eller flere borgere, hvor tilbuddets indsats ikke er tilstrækkelig, da borgers problematikker, er uden for rammerne af, hvad tilbuddet kan tilbyde. Det vurderes, at situationen på tilbuddet har påvirket alle borgeres trivsel og udvikling.
På baggrund af de bekymrende forhold, der er konstateret i tilbuddet har der været varslet udstedelse af påbud i forhold til blandt andet tilbuddets målgruppe. Tilbuddet har i processen oplyst at der vil blive foretaget ændringer i forhold de indskrevne borgere, hvilket har ført til frafald af de varslede påbud. Tilsynsrapportens indhold afspejler de forhold, der er konstateret i forbindelse med den seneste tilsynsproces, hvor der er konstateret udfordringer i forhold til flere af kvalitetsmodellens temaer.
Tilsynsrapporten er ændret i forbindelse med behandlingen af tilbuddets ansøgning om væsentlig ændring og tilbuddets initiativer til imødegåelse af problemstillingerne. I den forbindelse er tilbuddets ledelse udskiftet og der er igangsat en genopretningsproces og der er udarbejdet en genopretningsplan, hvor stort set alt er i spil. Ansøgningen om ændring er blevet behandlet i forbindelse med dette tilsyn.
Tilbuddet har ansøgt om at tilbuddets 2 skærmede pladser og 1 af aflastningspladserne ændres til almindelige pladser. Denne ansøgning er blevet imødekommet. Desuden er målgrupperne blevet opdateret. Godkendelse
Det er socialtilsynets samlede vurdering, at tilbuddet delvist ever op til den fornødne kvalitet i henhold til kvalitetsmodellen og således kan opretholde sin godkendelse jf. lov om social service § 105, stk. 2.
Botilbud Aage Holms vej har i alt: 48 pladser jf. ABL § 105, stk. 2, med støtte efter servicelovens § 85. Heraf 2 Aflastningspladser jf. ABL § 56 Fordelt i 9 huse/afdelinger Hus 10 A-D: 4 pladser – Botilbudslignende tilbud, Almen ældrebolig/Handicapvenlig bolig ABL § 105 skt. 2 Hus 10 F: 1 pladser – Aflastningspladser jf. ABL § 56 Hus 10 G-H-E: 3 pladser – Botilbudslignende tilbud, Almen ældrebolig/Handicapvenlig bolig ABL § 105 skt. 2 Hus 12 A-F: 6 pladser – Botilbudslignende tilbud, Almen ældrebolig/Handicapvenlig bolig ABL § 105 skt. 2 Hus 12 G-N: 6 pladser – Botilbudslignende tilbud, Almen ældrebolig/Handicapvenlig bolig ABL § 105 skt. 2 Hus 14 A-F: 6 pladser – Botilbudslignende tilbud, Almen ældrebolig/Handicapvenlig bolig ABL § 105 skt. 2 Hus 14 G-R: 8 pladser – Botilbudslignende tilbud, Almen ældrebolig/Handicapvenlig bolig ABL § 105 skt. 2 Hus 16 A-H: 8 pladser – Botilbudslignende tilbud, Almen ældrebolig/Handicapvenlig bolig ABL § 105 skt. 2 Hus 18 A-F: 6 pladser – Botilbudslignende tilbud, Almen ældrebolig/Handicapvenlig bolig ABL § 105 skt. 2 Alderen for tilbuddets målgruppe er 18-85 år. Tilbuddet er godkendt til at modtage følgende målgruppe: Udviklingshæmning,
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at:Botilbud Aage Holms Vej i middel grad har en pædagogisk indsats, der stimulerer borgernes motivation, parathed og læring med henblik på at understøtte og fremme deres fulde potentiale i forhold til uddannelse og beskæftigelse.
Tilbuddet i lav grad opstiller konkrete, individuelle mål i samarbejde med borgerne i forhold til at understøtte beskæftigelse eller samværs- og aktivitetstilbud Tilbuddet i middel grad understøtter, at borgerne er i dagtilbud, uddannelse, beskæftigelse eller samværs- og aktivitetstilbud Tilbuddet i middel grad samarbejder med eksterne aktører
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at:
Botilbud Aage Holms Vej i middel grad har opmærksomhed på borgernes selvstændighed.
Tilbuddet i middel grad støtter borgerne i deres relationer og sociale kompetencer.
Tilbuddets indsats i middel grad afspejler en åbenhed mod og involvering i det omkringliggende lokalsamfund.
Tilbuddet i høj grad understøtter borgernes kontakt til familie og netværk, under hensyn til individuelle ønsker og behov.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at:Botilbud Aage Holms Vej i lav grad formår at skabe sammenhæng mellem målsætning, målgruppe og metoder.At borgerne i lav grad trives og er i positiv udvikling som resultat af tilbuddets metoder og tilgange. Tilbuddet i middel grad arbejder systematisk med resultatdokumentation på borgerniveau. Tilbuddet i meget lav grad arbejder systematisk med resultatdokumentation på tilbudsniveau.
Socialtilsynet har ved dette tilsyn haft særlig opmærksomhed på oplysninger om, at tilbuddet har borgere uden for den godkendte målgruppe, hvis problematikker (udadreagerende adfærd) skaber utryghed hos både de øvrige borgere og medarbejdere.
Vi vurderer med afsæt i ovenstående, at tilbuddet i deres indsats vedrørende dette tema har væsentlige kvalitetsudfordringer
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at:Botilbud Aage Holms Vej i middel grad har en kompetent og ansvarlig ledelse.Tilbuddets organisering og bemanding i lav grad er hensigtsmæssig og understøtter, at borgerne trives i tilbuddet. Tilbuddets ledelse i lav grad har fokus på tilbuddets strategiske udvikling. Tilbuddets ledelse i lav grad prioriterer relevant uddannede medarbejdere og vedligeholdelse af medarbejdernes kompetencer. Tilbuddets ledelse i lav grad prioriterer tilgange og tiltag, der medvirker til trivsel for medarbejderne.
Socialtilsynet har ved dette tilsyn haft særlig opmærksomhed på forholdene på de skærmede pladser og disses påvirkning af resten af tilbuddets indsatser.
Vi vurderer med afsæt i ovenstående, at tilbuddet i deres indsats vedrørende dette tema har væsentlige kvalitetsudfordringer ift. at kunne sikre alle borgernes sikkerhed og tryghed.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at:Botilbud Aage Holms Vejs medarbejdere, herunder ikkefastansatte medarbejdere, i middel grad har relevante faglige, relationelle og personlige kompetencer.Tilbuddet i middel grad har strategisk fokus på udvikling og vedligeholdelse af medarbejdernes kompetencer. Tilbuddets medarbejdere i middel grad møder borgerne med forståelse for den enkeltes behov, forudsætninger og retssikkerhed. Socialtilsynet har ved dette tilsyn haft særlig opmærksomhed på om medarbejderne har de kompetencer, der er nødvendige ift. de borgere der er i det skærmede tilbud
Vi vurderer med afsæt i ovenstående at tilbuddet i deres indsats vedrørende dette tema har væsentlige kvalitetsudfordringer i forhold til medarbejdernes manglende kompetencer ift. de borgere der aktuelt er indskrevet på de skærmede pladser.
Økonomi
Socialtilsynet vurderer, at Botilbud Aage Holms Vej i høj grad har den fornødne økonomiske kvalitet. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i høj grad er økonomisk bæredygtigt. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets økonomi i høj grad giver mulighed for at levere den fornødne kvalitet i tilbuddet i forhold til prisen og i forhold til tilbuddets målgruppe. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets økonomi i høj grad er gennemsigtig.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer, at:De fysiske rammer på Botilbud Aage Holms Vej i middel grad understøtter formålet med tilbuddets indsats og er velegnede til målgruppen. De fysiske rammer i middel grad understøtter borgernes trivsel og tryghed.De fysiske rammer i middel grad tilgodeser borgernes behov for både fællesskab og privatliv.Lejligheder, fællesarealer og faciliteter i middel grad fremtræder velholdte og hjemlige
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at:Botilbud Aage Holms Vej i lav grad understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed og trivsel.Borgerne i lav grad trives i tilbuddet. Tilbuddet i middel grad respekterer borgernes værdighed, autonomi og integritet. Tilbuddet i middel grad tilrettelægger dagligdagen med et relevant hensyn til borgernes ønsker og behov. Tilbuddet i meget lav grad forebygger, håndterer og dokumenterer magtanvendelser.Tilbuddet i lav grad forebygger, håndterer og dokumenterer vold og overgreb.
Socialtilsynet har ved dette tilsyn haft særlig opmærksomhed på borgernes forhold på de skærmede pladser. Samt hvordan det påvirker de øvrige borgere, at der er en fysisk stærk, udadreagerende handicappet borger jf. Arbejdstilsynets henvendelse.
Socialtilsynet vurderer med afsæt i ovenstående, at tilbuddet i deres indsats vedrørende dette tema har væsentlige kvalitetsudfordringer
Andet
At socialtilsynet på trods af det store arbejde, der er lavet ift. at afkode om borgerne giver samtykke til anvendelse af stofseler, vil socialtilsynet fortsat have fokus på tilbuddets håndtering af dette.
Det kunne blive så godt… Rammerne og personalet er gode.