DR bragte tilbage i marts en udsendelse om trawlfiskeriet i Kattegat i podcasten Genstart.
Udsendelsen hed ”Hummerlige forhold”, og den tegnede et meget ensidigt og voldsomt negativt billede af trawlfiskerne, som blev beskyldt for at ”ødelægge” og ”smadre” havbunden.
På intet tidspunkt i udsendelsen blev det nævnt, at den rapport, som kritikken byggede på, var bestilt af Danmarks Naturfredningsforening.
Fiskerne fik heller ikke i forbindelse med programmet mulighed for at svare på den kritik, de blev udsat for.
Får medhold i klage
Danmarks Fiskeriforening klagede derfor til DR over udsendelsen, og DR erkender og beklager nu, at man har begået en række fejl i udsendelsen.
– Indledningsvis står det klart, at Genstart ikke har forelagt Danmarks Fiskeriforening kritikken af trawlfiskeri, som fremsættes. Det er kutyme, at Genstart forelægger og udbeder om kommentarer fra dem, som er genstand for kritikken, men det er ikke sket denne gang. Det beklager vi, skriver Sofie Toll, der er chef for Podcast på DR Nyheder, i et svar til Danmarks Fiskeriforening.
Hun beklager videre, at det ikke fremgik af udsendelsen, at Danmarks Naturfredningsforening stod bag den rapport, kritikken af trawlfiskeriet byggede på.
– I vores programmer arbejder vi målrettet med gennemsigtighed, og derfor er vi ærgerlige over, at det ikke blev varedeklareret, at rapporten er bestilt af Danmarks Naturfredningsforening. Det burde det, skriver Sofie Toll.
Sagen får nu DR til at foretage en række rettelser.
– Som konsekvens af ovennævnte erkendelser, har jeg besluttet, at vi nu laver en rettelse i udsendelsen og i programteksten, ligesom der vil udkomme en artikel på dr.dk under emnet ’fejl og fakta’, hvor vi redegør for de fejl, redaktionen har lavet i tilblivelsen af udsendelsen, skriver Sofie Toll.
Afventer rettelser
Kenn Skau Fischer, der er administrerende direktør i Danmarks Fiskeriforening, mener, at sagen sætter en tyk streg under, at journalister skal være deres ansvar bevidst.
– Det var på ingen måde i orden, den måde fiskerne i Kattegat blev hængt ud i den podcast, og det er vel at mærke en podcast, som har flere hundrede tusinde lyttere. Jeg noterer mig i første omgang, at DR giver os medhold i vores klage. Nu må vi så se, hvordan de retter op på det i praksis, for hvis det ikke sker lødigt og tilstrækkeligt, så tager vi selvfølgelig sagen videre i Pressenævnet, siger Kenn Skau Fischer.
– Det kan potentielt få alvorlige konsekvenser for de mennesker, der lever af fiskeriet, at man nærmest efterlader folk med det indtryk, at man ikke kan spise fisk og skaldyr med god samvittighed. Selvfølgelig kan man det. Hele diskussionen om trawlfiskeri er også langt mere nuanceret, end den fremstilles i podcasten. Og under alle omstændigheder skal medierne overholde de presseetiske regler, siger han.
Kilde: Fiskeri Tidende.