Allerede i januar 2024 meldte Storbritannien ud, at de ville lukke tobisfiskeriet permanent i deres farvande. Denne beslutning var direkte i strid med Brexit-samarbejdsaftalen mellem EU og Storbritannien og manglede i den grad videnskabeligt belæg. Trods protester fra dansk side og en efterfølgende sag rejst af EU-Kommissionen mod Storbritannien, er fiskeriet blevet lukket, hvilket har skabt betydelige udfordringer for dansk fiskeri.
De danske fiskere har traditionelt haft adgang til britiske farvande, hvor størstedelen af tobisfiskeriet finder sted. Med lukningen har danske fiskere mistet en vigtig fiskeplads, og konsekvenserne har været mærkbare: Landingerne af tobis er faldet fra 118.000 tons sidste år til kun 64.000 tons i år. Det økonomiske tab er lige så slående – værdien af de landede tobiser er faldet fra 270 millioner kroner til 134 millioner kroner.
Et bæredygtigt fiskeri, men manglende adgang
Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) har tidligere i år bekræftet, at tobisbestanden er velforvaltet og kunne bære et bæredygtigt fiskeri på omkring 167.000 tons. Alligevel valgte Storbritannien at indføre et forbud mod fiskeri af tobis i deres farvande uden at tage hensyn til denne rådgivning. Beslutningen blev truffet uden uafhængig videnskabelig vurdering og har dermed ramt den danske fiskeindustri hårdt.
Lokale konsekvenser for danske Havne
Fangstnedgangen har især påvirket de vestjyske havne. Det oplyser Fiskeritidende.dk i en opgørelse sidst i juli måned, hvor de skriver at Hvide Sande Havn i år har modtaget flest tobiser med 22.000 tons, efterfulgt af Thyborøn med 20.000 tons, Skagen med 13.000 tons og Hanstholm med 8.000 tons. Disse havne, som spiller en central rolle for lokalsamfundene i Nord- og Vestjylland, mærker derfor effekten af det britiske forbud direkte.
Fremtiden for tobisfiskeriet
Med en samlet værdi på over 500 millioner, på en normal tobissæson, er tobisfiskeriet en vital del af økonomien i de fiskeriafhængige områder.
Storbritanniens beslutning om at lukke deres farvande for tobisfiskeri har kastet en skygge over fremtiden for denne sektor. EU-Kommissionen arbejder fortsat på at få ændret Storbritanniens beslutning, men indtil videre er det usikkert, hvordan fremtiden vil se ud for dansk tobisfiskeri.
For nu må danske fiskere og forarbejdningsindustrien kæmpe med konsekvenserne af en sæson, hvor de har fanget langt færre tobiser end forventet.
Kilde: FiskerForum.
Til gengæld så hænger lugten jo ikke over hele byen…… Jeg kan genkalde mig lugten fra 70erne, når jeg læser artiklen…..