Hjørring Varmeforsyning og Hjørring Vandselskab har aftalt at etablere en varmepumpe, der trækker energi ud af drikkevandstanken på vandværket.
Fra 8 til 2 grader
Det rene drikkevand er 8 grader varmt, og varmepumpen køler det ned til 2 grader. I fremtiden vil Bagterp Vandværk producere 1.500.000 m3 vand om året, så den samlede mængde energi, der kan udnyttes, er meget stor. Tidligere har de to selskaber aftalt at etablere en større varmepumpe ved renseanlægget i Hæstrup. Den kan levere varme til ca. 2.500 husstande.
Investering på 90 mio. kr.
De to nye varmepumper kan sættes i drift i 2027, og det er en samlet investering på 90 mio. kr. for Hjørring Varmeforsyning.
– Der er god økonomi i det for os. Varmepumper, der trækker energi ud af vand, er meget effektive. Derfor er vi rigtig glade for samarbejdet med Hjørring Vandselskab, siger formanden for Hjørring Varmeforsyning Mogens Pahl Christensen.
Hjørring Vandselskab glæder sig også over samarbejdet, selv om det ikke i sig selv giver en driftsfordel at have en varmepumpe på selskabets største vandværk.
– Vi skal bidrage til fællesskabet og til klimaindsatsen i Hjørring Kommune, og her er en bæredygtig løsning, som vi meget gerne bakker op om, siger vandselskabets formand Daniel Vestergaard.
Billig fjernvarme i Hjørring
Forbrugerne skal ikke frygte iskoldt drikkevand. Det bliver helt naturligt varmet op i rørene på vej ud til vandhanerne.
Til gengæld kan varmeforbrugerne glæde sig over, at fjernvarmen fortsat vil være billig i Hjørring.
– Vi forbereder os på at udfase flisværket over en årrække. Her er varmepumper en vigtig del af løsningen. Især, når vi kan sikre en stabil drift over hele året og samtidig kan gemme varme i det store varmelager, vi planlægger at opføre. Så kan vi producere billigt om sommeren og gemme varmen til de kolde vintermåneder, forklarer Mogens Pahl Christensen.
Grøn strøm til renseanlæg og varmepumpe
I forbindelse med projektet på renseanlægget har Hjørring Vandselskab søgt om at opføre en vindmølle, der kan producere grøn strøm til renseanlægget og den kommende varmepumpe. Projektet afventer nu en miljøredegørelse og en offentlig høring.
Er det nu helt gennemtænkt med at afkøle vores drikkevand? Det kan måske nok give fjernvarme til en del boliger/erhverv, men hvor meget drikkevand ved +2 grader anvender vi? Koldt vand anvendes primært til at drikke, skylle ud i toilettet og vande blomster. Alt andet skal varmes op til brug i vaskemaskiner, opvask, bad, madlavning, procesindustri og meget mere. Summa summarum den energi der hentes ud af afkølingen fra 8 til 2 grader skal for en stor del tilbageføres i de enkelte husholdninger og virksomheder. Måske inspireret af Ebberød Bank 😉
Som de skriver, bliver vandet varmet op igen ,på vej til forbrugerne, i rørene…..
Er drikkevandets temperatur målet rundt omkring ved de som modtager vandet?
Og da skal vi huske, at der forholdmæssigt for en gradsemperatur sænkning kræves den samme energi for opvarmning ude ved alle vi forbrugere.
De som ikke forbruger varmepumpens energi vil skulle betale.
Opvarmning på vejen ud til forbrugerne ?
Hvis der med en varmepumpe vil kunne borttages 3 grader celsius da vil temperaturen pt. være 5 + 3 lig 8 grader celsius ude ved de nuværende modtagere af drikkevand.
Lars