Af Christian Borrisholt Steen
Regionsrådskandidat (V)
Tidligere medlem af Det Etiske Råd
I sidste uge kom det frem, at Sundhedsstyrelsen har aktuelle planer om at centralisere behandlingen af kræftramte børn på Rigshospitalet i København. Planerne har fået flere forældre, andre pårørende og flere regionspolitikere til at råbe vagt i gevær. Det er der også al mulig grund til.
Når vi har at gøre med kræftsyge børn, er der jo desværre ikke tale om en enkelt operation, men typisk et forløb, der strækker sig over flere år og hvor barnet i mange tilfælde vil skulle på hospitalet hver eneste uge. Det er helt ubærligt at tænke på, at disse børn og deres familier, som i forvejen er presset og står i en vanskelig og alvorlig situation, vil skulle sendes ud på en dagsrejse hver eneste gang her fra Nordjylland og til København.
I dag findes der specialiserede afdelinger indenfor børneonkologi i både Aalborg, Århus, Odense og København. På afdelingen i Aalborg, er der seks pladser, som er fuldt belagt med enten indlagte børn eller børn til ambulant behandling. Afdelingen håndterer årligt 10 nydiagnosticerede børn med kræft i behandlingsforløb, der ofte kan strække sig i op til tre år. Derudover behandler afdelingen i Aalborg også en række børn i samarbejde med afdelingen i Århus, hvor børnene kommer ind til ambulant kemobehandling på afdelingen i Aalborg. Det betyder, at der aktuelt er 18 børn i åbne behandlingsforløb på afdelingen her i Nordjylland.
Jeg ønsker kun det bedste for børnene og deres familier og børnene skal naturligvis tilbydes den bedst mulige behandling for deres sygdom. Men Sundhedsstyrelsens planer om at samle al kræftbehandling af børn i København, ser desværre mere ud til at være en spareøvelse, end et forsøg på at sikre børnene og deres familier en endnu bedre behandling, end de får i dag.
Den seneste rapport fra Dansk Børnecancerregister dokumenterer, at der kun er minimale forskelle på overlevelsesprocenterne og andelen af tilbagefald på de forskellige afdelinger. Så det kan ikke være et argument for at ville samle kræftbehandlingen i København.
Jeg forstår til fulde, at forældrene til de kræftramte børn bliver bekymrede og usikre, når der kommer sådan et forslag fra Sundhedsstyrelsen. Alle forældre må kunne sætte sig ind i, hvor forfærdeligt det må være at stå i en situation, hvor ens barn rammes af kræft og skal igennem et langt behandlingsforløb. Den usikkerhed, som Sundhedsstyrelsens planer nu yderligere pålægger de hårdt ramte familier, er der ingen mennesker, der fortjener.
Jeg vil på det kraftigste opfordre Sundhedsstyrelsen til at genoverveje planerne. Først og fremmest for børnenes skyld.
OM SKRIBENTEN
Christian Borrisholt Steen, som er vokset op i Hirtshals, er familiefar, vendelbo, ordkløver og foredragsholder med en forkærlighed for dialog om etik, tro og eksistens samt regionsrådskandidat for Venstre i Nordjylland. Han er cand.mag. i samfundsfag og psykologi fra Aalborg Universitet og har en masteruddannelse i etik og værdier i organisationer fra Aarhus Universitet. Han var i perioden 2012 til 2018 medlem af Det Etiske Råd.