Havmiljøet, især kystområderne, er under pres, og derfor har EU defineret præcise kriterier for beskyttelse af havbundens levesteder. For at opnå en sund miljøtilstand bør højst 25% af havbunds-habitatet være negativt påvirket af menneskelig aktivitet, og ikke mere end 2% bør irreversibelt gå tabt.
Det skriver Aqua DTU, efter i sommers at have kigget lidt på egne hylder.
For at imødekomme disse miljøkrav kræves dybtgående viden om naturgenopretning og nytænkning i fiskeriredskaber. DTU Aqua besidder lang erfaring og solid forskningskompetence inden for begge disse områder.
Bifangst og stenrev
20 ud af 160 forskere, herunder ph.d.’er, på DTU Aqua beskæftiger sig med alt inden for redskabsudvikling – fra tejner over sæl-sikre fiskefælder, mini-snurrevod, garn af biologisk nedbrydelige materialer, skræmmere målrettet havpattedyr og fugle samt trawl.
DTU Aqua har fokus på udvikling af redskaber med minimal miljøpåvirkning, herunder mindre bundforstyrrelse, reduktion af plastik i havet, lavere brændstofforbrug samt mindre bifangst af havpattedyr og uønskede fisk.
Projekter som SELEKT og undersøgelser af bifangst af marsvin illustrerer disse bestræbelser.Aktuelt er DTU Aqua i gang med projekt SELEKT, hvor man udvikler forskellige typer fiskeredskaber, der ved hjælp af kunstig intelligens kan selektere fangsten i trawl og dermed hjælpe med at fiskerne kan sortere bifangst fra. I forårs- og sommerperioden er forskere og fiskere i gang med at teste nyudviklede fiskeredskaber.
I et andet forskningsprojekt, der er forløbet som et omfattende samarbejde med garnfiskere over 10 år, har DTU Aquas forskere sammen med Sveriges Landbruksuniversitet undersøgt omfanget af og forholdene omkring bifangst af marsvin
Desuden engagerer DTU Aqua sig i naturgenopretningssamarbejder som Coastal Life og Naturgenopretningscentret. DTU Aqua’s internationale forskningssamarbejde og brug af ny teknologi, inklusive kunstig intelligens og billed-dataanalyse, støtter deres arbejde.
Alt i alt er DTU Aqua’s arbejde inden for naturgenopretning og bæredygtig udvikling af fiskeriteknologi en del af en global indsats for at sikre sunde marine økosystemer.
Dette arbejde finansieres af forskellige kilder, herunder EU, GUDP, H.C. Ørsteds Fond, Norsk Forskningsråd og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond samt Fiskeristyrelsen.
Du kan læse hele artiklen i DTU Aqua her
Kilde: FiskerForum.