Hajer og rokker er fascinerende havdyr, men det kan være svært at kende forskel på de mange arter, der findes i de danske farvande. Selv for eksperter kan det være en udfordring.
Derfor blev den første danske guide til hajer og rokker udgivet sidste år af DTU Aqua i samarbejde med Københavns Universitet. Nu er guiden opdateret med nye udbredelses-kort og præciserede beskrivelser.
Guiden henvender sig til både fiskere, biologer og alle med interesse for livet i havet. Den giver detaljerede beskrivelser af 14 hajarter og 16 rokkearter, herunder deres kendetegn, levesteder og biologi.
Lettere artsbestemmelse med visuel kvikguide
En af de mest nyttige opdateringer er en visuel kvikguide, der gør det hurtigt og nemt at identificere de forskellige arter. Derudover indeholder guiden en ordliste med de vigtigste fagtermer samt anatomiske illustrationer, der gør det lettere at forstå forskellene mellem hajer og rokker.
Hajer og rokker er særligt sårbare over for fiskeri og menneskeskabte påvirkninger, fordi de vokser langsomt og kun får få unger. Nogle arter er endda truede. Derfor er det vigtigt at kunne skelne mellem arterne, når forskere og fiskere registrerer fangster.
Flere arter, som f.eks. pletrokke, sømrokke og tærbe, ligner hinanden meget, hvilket kan gøre artsbestemmelsen vanskelig. Nøjagtige data er afgørende for at kunne beskytte truede arter og sikre en bæredygtig forvaltning af bestandene.
For at gøre guiden endnu mere praktisk foreslår forfatterne, at den printes, lamineres og samles med spiralryg eller ringe, så den kan bruges direkte i felten eller på laboratoriet.
Hajer og rokker i verdenshavene
På verdensplan kender vi til omkring 540 hajarter og 665 rokkearter, men mange flere venter sandsynligvis på at blive opdaget – især i dybhavet. Europa huser næsten 150 hajarter, hvilket gør kontinentet til et af verdens vigtigste områder for hajers biodiversitet.
Mens mange tænker på store arter som hvidhaj og hvalhaj, er de fleste hajer og rokker relativt små. I Danmark bliver de fleste arter højst én til to meter lange.
Den opdaterede guide til hajer og rokker er en værdifuld ressource for alle, der ønsker at lære mere om disse spændende havdyr og bidrage til deres beskyttelse.
Ny revideret guide – nu også på engelsk
Samtidig med at den danske udgivelse »En guide til hajer og rokker i danske og tilstødende farvande«, er blevet opdateret har forfatterne også udgivet en engelsk udgave »A guide to sharks and skates in Danish and adjacent waters«
Kilde: FiskeriForum.