Siden ukrainske flygtninge begyndte at komme til landet, har dyrlæger tilbudt, at de ville hjælpe deres kæledyr gratis. Nu har Dyrenes Beskyttelse efter aftale med Fødevarestyrelsen, Den Danske Dyrlægeforening og andre dyreværnsorganisationer udarbejdet en oversigt over danske dyrlæger, der stiller gratis ydelser til rådighed.
– Der skal lyde en kæmpe tak til alle de dyrlæger, der hjælper de ukrainske flygtninge. Det gavner dyrene, men giver også tryghed og ro til deres ejere, der har fået deres dagligdag revet op med rode, siger Yvonne Johansen, dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse
Lige nu er der 73 steder i hele landet, hvor flygtninge kan få hjælp til deres dyr. Nye dyrlæger kan selv melde sig til listen – og den vokser støt. Klinikker og dyrehospitaler fra dyrlægekæderne Evidencia, AniCura og Vetfamily fylder godt på listen. Den Danske Dyrlægeforening vil også orientere sine 4.350 medlemmer om muligheden.
Flygtninge får hurtigt brug for hjælp
Det er en helt ny situation, at der kommer kæledyr med flygtningestrømmen til Danmark. De fleste af de medbragte dyr fra Ukraine vil meget hurtigt få brug for en dyrlæge, da så godt som alle hunde og katte skal vaccineres mod rabies – også kendt som hundegalskab. Rabies forekommer, i modsætning til i Danmark, i Ukraine, men det har vist sig svært at få dokumenteret dyrenes vaccinestatus på grund af manglende dokumenter og mikrochipping af dyrene.
Samtlige dyrlæger på listen tilbyder da også vaccination mod rabies, den efterfølgende antistofblodprøve, mikrochipping og sundhedstjek. Nogle dyrlæger tilbyder også behandling af akutte sygdomme og skader.
Flygtninge fra Ukraine kan kun tage dyr med ind i Danmark på grund en særlig undtagelse fra EU-reglerne og de ellers skrappe indrejsekrav for kæledyr. Dyrenes skal dog registreres hos Fødevarestyrelsen og visiteres af en embedsdyrlæge, før de kan få behandling af en almindelig dyrlæge.
Mange af dyrene skal i en månedlang isolation, som betyder at de skal holdes i huset, luftes i kort snor uden kontakt med andre hunde, og efterladenskaber skal samles op. Fødevarestyrelsen præciserede torsdag, at dyret gerne må bryde isolationen, hvis der er behov for akut dyrlægehjælp, eller dyret skal have rabiesvaccination, ID-mærkning og blodprøver. Dyreejeren skal dog oplyse dyrlægen om, at dyret pt. holdes i isolation. Det roses af Dyrenes Beskyttelse.
– Flygtningedyr er nyt for os alle, så der skal lige styr på processerne. Men det er rørende, at der er så mange dyrlæger, der står klar til at hjælpe dem, og vi nu kan få hjulpet dyrene hurtigere, siger Yvonne Johansen
Fødevarestyrelsen har oplyst dyreværnsorganisationerne om, at cirka en procent af flygtninge forventes at havekæledyr med. Ud fra de seneste estimater betyder det, at der kommer omkring 1000 flygtningedyr til Danmark. De seneste offentliggjorte tal viste, at Ukrainere havde 79 registreret dyr hos styrelsen.
Se oversigten her: Danske dyrlæger