Motivation for uddannelse. Lyst til og anlagt for praktisk læring. Respekt og forståelse for andre mennesker. Samarbejdsevner og høj mødestabilitet.
Alle disse kompetencer mødte Caspar Egelund op med hos Vestkajens Maskinværksted i Hirtshals, da han i 10. klasse i erhvervspraktik skulle afprøve smedefaget. Forud var bl.a. tømrer- mekaniker-, entreprenør- og handel og kontorfaget afprøvet.
Caspar fortæller selv, at folkeskolen ikke just har været hans store hit. Han har haft svært ved at sidde stille, og lektierne blev ikke altid lavet. Adgangskravene til en 4-årig erhvervsuddannelse var deraf blevet en udfordring.
Caspar er praktisk anlagt og lærer bedst ved at se, hvordan en opgave løses. I erhvervspraktikken hos Vestkajens Maskinværksted udviste Caspar stor flair for smedefaget, og nu kunne matematikken kobles op på et fag. Caspar havde fundet sin rette hylde.
Efter afslutning på erhvervspraktikken hos Vestkajens Maskinværksted opfordrede værkfører Brian Sproegel Caspar til at starte på FGU (Forberedende Grund Uddannelse) med henblik på en EGU-uddannelse (Erhvervs Grunduddannelse).
EGU tager udgangspunkt i den enkelte unges behov og indeholder både faglige almene og praktiske udfordringer. Uddannelsen kan vare op til 2 år med mulighed for en 1 års forlængelse. Det meste af uddannelsen foregår i praktik i en virksomhed, hvor eleven skal i skole i op til 1/3 af uddannelsestiden.
Caspar Egelund har været indskrevet på FGU Vendsyssel, hvor EGU-vejleder Rene Schneider har været tæt tovholder imellem skole og virksomhed.
”EGU er en individuel skræddersyet uddannelse – både i forhold til elev og virksomhed. Uddannelsesplanen bliver lavet i samarbejde med virksomhed og elev, og tager udgangspunkt i elevens faglige og boglige niveau og virksomhedens behov for opkvalificering,” fortæller Rene Schneider.
”EGU er også meget fleksibel i forbindelse med skoleperioder, da der kan lægges skoleperioder ind i de perioder, hvor virksomheden bedst kan undvære eleven. Virksomheden har ingen lønudgifter når eleven er på skole/kurser. Endvidere er der i øjeblikket en bonus til de virksomheder, som ansætter en EGU-elev,” afslutter Rene Schneider.
”Det fænomenale ved EGU er, at der ikke er en foruddefineret plan for skoleindholdet,” fortæller lærlingekoordinator Anette H. Sørensen ved Erhvervsservicenord.
”I Caspars tilfælde har han selv budt ind i forhold til interesser, og sammen med Brian Sprogel lagde vi i starten af uddannelsen en plan for, hvad Caspar skulle igennem. Det er blevet bl.a. til tegningslæsning, flammeskæring, gaffeltruck, mobile kraner, brandkursus og ikke mindre end 3 svejsecertifikater. Udover de smede relaterede fag, er han sideløbende hos FGU Vendsyssel blevet undervist i bl.a. matematik og dansk,” supplerer Anette H. Sørensen.
Eleven har mulighed for at afslutte EGU uddannelsen med en faglig praktisk prøve på FGU Niveau 3, hvor han/hun eksamineres hhv. af en eksaminator og en censor, der bedømmer produktet ud fra udseende, funktionalitet, kvalitet og tolerancekrav.
EUC Nord har lagt lokaler til for Caspars prøve, hvor han har brugt 5 dage til at udfærdige et produkt, som han selv har udtænkt, tegnet og beregnet materialer til.
Besøger du Hotel Kirkedal i Lønstrup for en omgang minigolf, vil du, når du griber golfkøllen, se Caspars flotte produkt. Han er manden bag golfkølleskabet, som er resultatet af afslutningen på EGU-uddannelsen og starten på en spændende karrierevej, baseret på et uddannelsesbevis udstedt af FGU indenfor det faglige tema
”Industri”.
”Vi er super stolte af Caspar og glade for den rejse, vi har været på sammen”, fastslår Brian Sproegel.
”For 3 år siden mødte en usikker ung dreng ind hos os. I dag har vi en ny uddannet medarbejder med stærke faglige og brede kompetencer. Caspar er virksomhedens første EGU-elev, han bliver ikke den sidste,” slutter Brian Sproegel.
”Som lærlingekoordinator, der ud over mit virke hos Vestkajens Maskinværksted omfatter MAN Energy Solutions, Hirtshals Yard, RASI Maskinfabrik, Mariendal Electrics, Orskov Yard, EnTech Marine, Alfa Laval, Soft & Teknik, SeaMech og Svanehøj har det været en kæmpe fornøjelse at arbejde sammen med FGU Vendsyssel omkring EGUuddannelsen,” tilføjer Anette H. Sørensen.
”Virksomheder råber på mangel af lærlinge. Min opfordring er at kigge EGU som en mulighed også. Der er mange dygtige EGU-elever, som efter endt uddannelse kan bibringe virksomheden stærke kompetencer. Mit råd er kontakt den lokale afdeling af FGU og hør nærmere,” slutter Anette H. Sørensen.
Fakta om lærlingeordningen
Lærlingeordningen er et samarbejde mellem 11 virksomheder, som har ansat en fælles ressource til at tiltrække flere lærlinge, højne kvaliteten i uddannelserne, understøtte virksomhederne i håndteringen af lærlinge samt koordinere en turnusordning mellem partnerne således, at virksomhederne hjælper hinanden med at uddanne deres lærlinge bedst muligt til fremtiden.
Partnere i ordningen er: Orskov Yard A/S, MAN Energy Solutions, Hirtshals Yard A/S, Soft & Teknik A/S, Mariendal, Vestkajens Maskinværksted A/S, Alfa Laval, RASI Maskinfabrik A/S, EnTech Marine A/S, SeaMech og Svanehøj.
Om Erhvervsservice Nord
Erhvervsservice Nord tilbyder ydelser på abonnementsbasis. Vi tilbyder højt specialiserede medarbejdere til virksomheder, hvor der ikke er arbejdsopgaver nok til fuldtidsansatte. Erhvervsservice Nord er et selvstændigt selskab ejet af Skagen Erhvervsforening, Frederikshavn Erhvervsforening og Sæby Erhvervsforening. Læs mere på www.erhvervsservicenord.d