I år falder fastelavn exceptionelt sent, hvilket danner grobund for et rekordhøjt fastelavnsbollesalg hos
KonditorBager i Hirtshals.
Få bagermesterens anbefalinger til, hvordan fastelavnsbollen bliver perfekt.
Fastelavnsbollerne rives traditionen tro af hylderne i de kommende uger, hvor salget sandsynligvis atter vil slå rekorder. I 2025 falder fastelavn nemlig først søndag den 2. marts, og hos KonditorBager i Hirtshals har man langet fastelavnsboller over disken siden nytår, så der er i år masser af tid til at sætte tænderne i årstidens populære bagværk.
Hos brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark forventer man, at en ekstra lang fastelavnsbollesæson får en positiv indvirken på salget.
– Hvis vi i år kan komme i nærheden af at sælge lige så mange fastelavnsboller om dagen, som vi har gjort de seneste år, så kommer vi til at sælge rekordmange. Ud fra den interesse, vi allerede kan se, så tror jeg alt andet lige, vi kommer til at se et markant større salg i år end tidligere, siger John Jønsson, der er formand for brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark.
Også KonditorBager i Hirtshals har man også store forventninger til den lange fastelavnsbollesæson.
– Lige så snart fastelavnsbollerne bliver sat frem, ser vi stor begejstring, og jeg er sikker på, at interessen fortsætter de kommende uger, siger Ole Pedersen, der er bagermester hos KonditorBager i Hirtshals.
Sådan bliver fastelavnsbollen perfekt
For at få den gammeldags fastelavnsbolle med fyld til at sidde lige i skabet anbefaler bagermesteren tre grundlæggende råd: Dejen skal være blød, der skal være masser af fyld, og bollen skal lukkes ordentligt.
Lav en blød dej: Mange kommer til at tilsætte for meget mel, så dejen ikke er så klistret at arbejde med, men det skal man undgå, da det gør bollen tør. Dejen skal være blød, og du kan med fordel stille den på køl, inden den skal bruges, så den bliver nemmere at arbejde med.
Kom rigeligt med fyld i: Du må ikke være nærig, når det kommer til crememassen – så bliver en fastelavnsbolle let kedelig at sætte tænderne i. Og hvis du har mod på det, kan du prøve med to lag fyld. Nederst et lag a marcipan, smør og sukker, og et lag med kogt konditorcreme af sødmælk, sukker, æggeblommer, vanilje og maizena ovenpå.
Luk bollen omhyggeligt: Fastelavnsbollerne skal lukkes grundigt, så fyldet ikke flyder ud. Sørg for, at dejen til hver bolle er formet som et kvadrat med fyldet placeret i midten. Dernæst samles de fire hjørner over midten, og efterfølgende foldes de fire ’nye’ hjørner op til de første, og alle otte hjørner trykkes godt sammen. Vend til sidst bollen, og giv den et tryk, inden den lægges på pladen og kommer i ovnen.
KonditorBager er en landsdækkende kæde af bagerforretninger fordelt over hele landet. Bagerkæden blev startet i 1977, og udvalget har siden fulgt med tiden uden at gå på kompromis med håndværkskvaliteten. Konceptet indebærer bagerbrød og konditorkager i én og samme butik.