Af Christian Borrisholt Steen
Regionsrådskandidat for Venstre
Tidligere medlem af Det Etiske Råd
Hvad tænker du på, når jeg siger ”Hirtshals”? Mange tænker sikkert, lige som jeg, på Fyret, Trappen og Det Gl. Rådhus. På samme måde som Aalborg har Tyren, Aalborgtårnet og Utzon Centret, ja så har Hirtshals Fyret og Trappen – sidstnævnte smukt udført af Dorte Dahlin og Mogens Møller, udformet som to bølgeslag, der forbinder byen og havnen.
Og Fyret. Det er og har altid været noget særligt for mig. Det smukke, senklassicistiske fyr med Nebelong som arkitekt og C. F. Grove som ingeniør, har været Hirtshals´ vartegn nummer ét siden 1863. Når Fyret kom til syne, så var jeg hjemme. Et stolt symbol på både udblik og indblik.
Det er selvfølgelig ikke uden grund, at både Hirtshals Andelsmejeri og i sin tid også Mineralvandsfabrikken havde Fyret med i deres logo. Det er heller ikke tilfældigt, at Fyret og Trappen ofte indgår i forskellige hjemstavnsplakater. Når vi ser Fyret eller Trappen, så ved vi hvor vi er, så er vi hjemme.
Det er nok heller ikke tilfældigt, at en supermarkedsbygning sjældent optræder på malerier og plakater rundt omkring i de små hjem. Jeg har i hvert fald aldrig set det. Men der er jo heller ikke den store forskel på, om man går i REMA i Esbjerg, Aalborg eller Hirtshals. Derfor blev jeg også oprigtigt ked af det, da jeg forleden så en visualisering på Facebook, der viste, at blandt andet den gamle politistation står til at måtte lade livet til fordel for netop et nyt, stort supermarked med dertilhørende parkeringsplads.
For nogle måneder siden var det en salgsannonce for Vestre Strandfogedgaard i Pilevænget, der berørte mig. Den fine, gamle bygning, hvor jeg selv har tilbragt utallige timer i min tidlige ungdom, da bygningen husede det lokalhistoriske arkiv, står nu til nedrivning. Tilsyneladende må hverken politistationen eller den gamle strandfogedgaard stå i vejen for fremskridtet og udviklingen.
Men spørgsmålet er, om der reelt er tale om udvikling, eller om denne udvikling snarere må betegnes som en afvikling. Normalt har jeg som liberal intet imod erhvervsudvikling – tværtimod – alt hvad der skaber arbejdspladser i byen, er som udgangspunkt positivt. Men det behøver jo ikke ske på bekostning af byens særlige sjæl og særkende. Og mon ikke de fleste vil give mig ret i, at Vestre Strandfogedgård og den gamle politistation i højere grad – sammen med Fyret og Trappen – bidrager til byens særlige karakter, end et nyt supermarked. Det tror jeg.
Christian Borrisholt Steen er født i Hirtshals i 1977. I perioden 2003-2004 var han ansat ved Hirtshals Kommune, hvor han blandt andet var med til at udarbejde en bosætningsanalyse for kommunen. Han var også i sin studietid lørdagsafløser ved postvæsenet, hvor lørdagens rute blandt andet gik forbi den gamle politistation og Vestre Strandfogedgård. Aktuelt er han kandidat til efterårets regionsrådsvalg for Venstre.
Fornuftige tanker, Christian.