Når man rejser til udlandet, er en stor del af oplevelserne en kombination af at tage ud og opleve landets smukke natur og møde kulturen, der findes uden for Danmarks grænser. For mange lægger en af de største oplevelser i disse møder med en anderledes kultur i de mange kulinariske fristelser. Måske er man blevet nysgerrig af madprogrammerne på tv, som har været en tur forbi Ghana, hvor navnene på retterne kan virke ubekendte, men ingredienserne ikke er helt fremmede. Herunder har vi samlet et appetitvækkende overblik over fem kendte ghanesiske retter, som kan nydes på en rejse til Ghana.
Jollofris – en populær national specialitet
Dette er en risret som har sin oprindelse fra Senegal og bliver typisk lavet med en form for kød eller fisk. Den velkendte tomatsovs er et af hovedelementerne i denne traditionelle ret og bliver ofte serveret med tilhørende salater samt stegte eller bagte madbananer, som også kaldes plantains. I modsætning til de bananer, vi kender hjemmefra, er de ikke søde i smagen. Retten kan findes både i restauranter og hos gadesælgere, hvor den bliver tilberedt over ild.
Waakye – et sammensurium af ghanesisk smag
Ghanesernes kreative brug af ris kommer i spil med waakye, som er en krydret ret med bønner og ris. Retten kommer oprindeligt fra den nordlige del af Ghana og serveres typisk med tilbehør som avocado, pasta, stegte plantain og revet kassava (rodfrugt).
Bofrot – en sød ghanesisk streetfood-klassiker
En lækker friturestegt snack i form af en ghanesisk doughnut, som ofte er at finde hos gadesælgere. De er formet som små bolde i en størrelse, der minder om æbleskiver, men med samme luftige og bløde konsistens, som en doughnut er kendt for at have.
Banku – ghanesiske dumplings
En af de fundamentale traditionelle retter i Ghana er banku, en type dumpling, som er en blanding af fermenteret majs og kassava-dej. Banku spises ofte i kombination med krydret fisk, gerne tilapia, som er blandt de fisk, du hyppigst finder i det ghanesiske køkken. Retten serveres typisk med hakkede tomater, løg og stærke chilipebre.
Fufu – klassisk ghanesisk tilbehør
Kogt kassava og plantain banket sammen til en blød og klæbrig dej. Det serveres ofte i diverse ghanesiske supper som for eksempel light soup, hvilket er lavet ved at dampe fisk med krydderier i form af løg, hvidløg og ingefær, hvorefter der tilføjes tomater og chili. Fufu kan findes med variationer, såsom i den nordlige del af Ghana, hvor fufu tilberedes med yams.
Skal Ghana være din næste destination?
Det at rejse til et nyt land med en fremmed kultur kan være intimiderende, hvis man hverken snakker sproget eller kender kulturen på forhånd. En af mulighederne for, at få en tryg og oplevelsesrig rejse, kan være at gøre brug af et bureau, som skræddersyer rejser til Ghana med fokus på dine unikke behov samt ønsker til destinationer og oplevelser. Om det så er safari, historiske ture eller gastronomiske eventyr. Det kan for eksempel være det familieejede rejsebureau Vores Afrika, som har base i Aalborg, og som hvert år hjælper mange rejselystne med at opleve det fantastiske kontinent på den bedst mulige måde.