Omkring 150 borgere havde valgt at bruge onsdag aften i Skovhuset i Rakkeby til en snak om Agri Energys ønske om at øge indtaget af biomasse fra 196.000 tons om året til hele 600.000 tons om året. Mødet blev afviklet i en god tone, selvom føleserne sad uden på tøjet. Den fordragelige afvikling skyldtes ikke mindst Hanne Drejergaard Kjeldsen og Svenning Christensens indsats.
Det er navnlig udsigten til øget trafik der frustrerer de mange naboer. I dag passere der omkring 47 kørsler om dagen, hvis den planlagte udvidelse bliver en realitet stiger antallet til 200. Hvilket ifølge en af de fremmødte ville betyde, at der ville suse en lastbil forbi hans ejendom hver tredje minut.
Mange undrede sig over, hvor biomassen skal komme fra. Men det spørgsmål blev om ikke afklaret, så dog perspektiveret, da det kom frem af anlægget blandt andet modtager rester fra produktionen af olivenolie. Umiddelbart kan det virke bizart, at man transportere biomasse fra Grækenland til Danmark. Flertallet af de fremmødte havde i hvert fald svært ved at se det grønne i det.
Spørgsmålet om den trafikale belastning er interessant, da netop det betød at tidligere ansøgninger om tilladelse til udvidelse af anlægget er blevet afvist med henvisning til den trafikale belastning.
I 2020 fik ejerne af anlægget ganske vist tilladelse til at øge indtaget af biomasse fra 36.000 tons om året til 160.000 tons om året, men det var udelukkende fordi den trafikale belastning ikke steg fordi transporten af gylle blev henlagt til et system af rørledninger.
Der var dog også enkelte, der så positivt på planerne om en kommende udvidelse. De mente, at udvidelsen ville betyde, at der ville komme styr på lugtgenerne.
Daniel Overgaard Pedersen der er medejer af Agri Energy deltog også i mødet. Han beklagede de gener, der har været gennem årene. Navnlig det store udslip af gylle i Rakkeby Å lå ham på sinde. Men han gjorde også opmærksom på, at anlægget vil kunne nedsætte Danmarks udledning af CO2 med 300.000 tons om året om alt går vel.
Afslutningsvis luftede Daniel Overgaard Pedersen at det måske kunne være en ide, at anlægge skov vest for Rakkeby, så der kom en buffer mellem anlægget og byen.
Du kan komme med input til den videre proces
Ansøgningen om udvidelse er i foroffentlighed hos Hjørring kommune. Så hvis du har en eller flere ideer til, hvad der skal belyse i forhold til lokalplan og miljøvurdering, så skal du indsende dem via dette link inden 13. oktober.
Hvis du har forslag til hvad miljøkonsekvensrapporten skal belyse, så skal du skrive til Miljøstyrelsen.
På grund af anlæggets størrelse er det Miljøstyrelsen der udarbejder miljøkonsekvensrapporten.
Miljøstyrelsen vil gerne have input fra borgere, foreninger, organisationer, virksomheder og berørte
myndigheder om hvilke miljøforhold, der er vigtige at undersøge i forbindelse med den
miljøkonsekvensrapport som bygherre skal udarbejde.
idéer og forslag skriftligt per brev eller e-mail senest den 27. september 2024.
Dit bidrag skal sendes til:
Miljøstyrelsen
Tolderlundsvej 5
5000 Odense C
eller som e-mail til: mst@mst.dk
Anfør venligst emnet:
Miljøvurdering af Agri Energy Vrå P/S, j.nr. 2024-34777
Et generøst tilbud med en skov til Rakkeby. Man kunne have øvet sig på skovrejsning ved at beplante den vold, som omgiver det nuværende biogasværk. Det vat et vilkår i den oprindelige tilladelse, værket fik.
Hvad så med borgere syd og vest for anlægget, eller tænker man at omringe anlægget med skov?
Det allerværste er trafikken og det den gør ved de to landsbyer, som ligger på ruten til biogasanlægget. De fine veje har aldrig været anlagt med henblik på at kunne klare så meget og så tung trafik. Det med at plante en skov, var vist bare en tudekiks.