I en artikel i Fagbladet Ingeniøren kan man i dag se, hvilke områder der er i spil i forhold til etableringen af 10-15 energiparker. Eller det vil sige, man kan næsten se det. For et område på 769 ha i Hjørring kommune glimrer ved sit fravær.
Ifølge Bolig- og Planstyrelsen har 29 kommuner meldt ind med arealer, som de finder egnede til etablering af energiparker. Men styrelsen har været tilbageholdende med at oplyse, hvilke kommuner det drejede sig om.
Derfor spurgte Ingeniøren via mail samtlige af landet kommuner, hvorvidt de have meldt arealer ind til den statslige screening. Ud af landets 98 kommuner har de 88 besvaret fagbladets henvendelse. Heraf løftede de 27 sløret for, hvilke arealer og projekter der indgik i den statslige screening i deres kommune.
Der er altså kun 2 kommuner ud af de 29 der er i spil, der ikke ønsker at den bredere offentlighed skal kende grundlaget for, hvor energiparkerne skal ligge. Hjørring er en af dem.
Hvorfor Hjørring kommune undlod at medvirke positivt i et tiltag iværksat af et af landets førende fagblade står hen i det uvisse. Men for udenforstående kan der tegne sig et ubehageligt mønster.
For som bekendt valgte Hjørring kommune at hastebehandle sit høringssvar i forhold til European Energys ansøgning om en forundersøgelsestilladelse til en havvindmøllepark udfor kyststrækningen mellem Lønstrup og Hirtshals med en sådan hast, at hverken berørte borgere eller de lokale fiskere fik mulighed for at blive hørt.
Alt i alt vidner det om en forvaltningskultur, hvor man ønsker at kunne arbejde i ro fred med så lidt støj fra offentligheden sm muligt.
Hvad er en energipark?
De kommende energiparker omtales også som energiøer på land, dels på grund af deres størrelse, dels på grund af den politiske forventning til deres potentiale i forhold til at firedoble produktionen af VE-energi på land inden 2030. Den største energipark der er pt. er på tegnebrættet, er en solcellepark på 1800 ha langs Solrød strand.