Af Erik Krage
Spidskandidat
Lokallisten
N C Jensensgade 5
Hirtshals
Når man læser dette indlæg, er der sikkert nogle der vil sige – det var dog en voldsom sur gammel mand, men tro mig det er ikke tilfældet.
Jeg ønsker på ingen måde at blive karakteriseret som en sådan og har igennem et langt liv som oftest fået prædikatet fremsynet og udviklingsorienteret men også en realistisk og fakta baseret tilgang til de udfordringer vi alle møder her i livet.
Og det er så her jeg føler mig lidt forundret. Jeg har jo lige været vidende til en artikel omkring de dårligst stillede kommuner i landet, og her figurerer Hjørring Kommune så iblandt de 17 ringeste, hvilket faktisk gør mig lidt ked af det og får automatisk den tanke at det burde vi da sammen kæmpe for at komme af den liste.
Men vi har en borgmester der har truet med at gå sin vej hvis ikke han får noget mere i tilskud fra de statslige puljer og udligningsordninger, så det nuværende politiske flertal synes tilsyneladende ikke det er særlig slemt.
I den forbindelse kommer jeg til at tænke på den grønlandske økonomi, der er kendetegnet ved at man for hver krone man bruger i det offentlige, får 60 øre i tilskud fra Danmark. Det politiske Grønland kæmper en svær kamp om at frigøre sig for bloktilskuddet, fordi de ved at dette er en nødvendighed, hvis de på noget tidspunkt skal opnå den fulde bestemmelsesret over deres eget land.
Tror det nuværende politiske flertal på at vi i Hjørring Kommune kan beholde det kommunale selvstyre, hvis de nuværende 35 øre i tilskud for hver brugt krone vedbliver med at stige. Jeg tror det næppe.
Billedet her viser forsiden på det kommunale budget 2021, hvor man seret billede af badehusene i Løkken. Er det for at symbolisere den badeferie man tilsyneladende mener der er råd til?
Fakta er jo imidlertid at vi ifølge kommunens egen befolkningsprognose det næste årti bliver 4400 færre borgere i den erhvervsdygtige alder, samtidig med at der bliver 3000 flere over 67 år. Og det vil vel alt andet lige betyde at udfordringerne ikke bliver mindre i bestræbelserne på at få driftsbudgettet til at hænge sammen.
Befolkningstallet i Hjørring by vokser med 12 personer (tolv) indtil 2034 – og dette på trods af de store summer der er brugt på de mange ”nice to have” projekter i og omkring Mammutpladsen. Det er altså ikke disse investeringer der tiltrækker nye borgere.
Men forundringen stopper ikke her. I onsdagens Nordjyske kunne jeg se Venstres Borgmesterkandidat slå ud med armene og proklamere:
Midtbyplan søsættes i Hjørring
- Ramblaen – til leg og ophold.
- Strømpladsen – til Café og kulturliv
- Strømgade – til leg og ophold, udstillinger og udeserveringer.
- Springvandspladsen – Handelsbyens aktivitetsplads
- Jernbanegade – Sekundær handelsgade.
- Og så lige rindende vand i Strømgade – der er ingen smalle steder i Bredgade.
Misundelig – på ingen måde. Jeg under gerne Hjørring by alt den fornyelse der overhovedet kan tænkes, MEN forundres alt andet lige de faktuelle forhold taget i betragtning.
Jeg er naturligvis også klar over at dette er anlæg og en vis del er tvungne investeringer i separatkloakering m.v., men at der med garanti kommer øgede driftsudgifter efterfølgende til rindende vand i Strømgade mv. Hertil kan så tilføjes at der ikke er råd til at vedligeholde eksisterende grønne områder.
Jeg forundres også over det faktum at jeg som oftest når man kommer til Hjørring efter kl 18.00 så er midtbyen ”død”, så hvem er det lige der skal benytte Ramblaen, Strømpladsen og Strømgade. Er det de 12 nye borgere der kommer i løbet af det næste årti?
Kan det virkelig passe med bagrund i den aktuelle virkelighed at der i den øvrige del af kommunen ikke findes ”need to have” projekter der støtter op omkring den helt nødvendige kernevelfærd? – eller projekter der bidrager til at reducere de løbende driftsudgifter? Jeg synes vi med projekter som dette sender uhensigtsmæssige signaler til resten af landet og især til de kommuner der hvert år skal aflevere store 3-cifrede millionbeløb til de 17 dårligst stillede.
Jeg er efterhånden mere og mere overbevist om at den Socialdemokratiske indenrigsminister Kaare Dybvad har ret, når han udtaler at man bør se på kommunalreformen fra 2007 igen, idet oplandet og især by nr. 2 og 3 i visse kommuner rundt om i landet blive klemt, når det politiske flertal tromler derud af.
Er jeg mon den eneste der undrer mig?
Igen et virkelig velfunderet indlæg fra din side. Jeg undrer mig til stadighed over at der ikke følger krav med sammen med det ekstra tilskud fra staten. Det burde ikke være muligt at hive 2-cifrede millionbeløb direkte op af kommunekassen til en stadionudvidelse fordi fodboldholdet i byen tilfældigvis fik sig spillet i superligaen i en enkelt sæson.
Samtidig er der kæmpe spillerum for byrådenes størrelse og således aflønner Hjørring 31 medlemmer i vores byråd, det samme som eksempelvis Vejle som så bare har omkring 200.000 indbyggere imod Hjørrings ca. 64.000.
Her kunne der virkelig spares mange penge ved at fastsætte grænser for antal byrådsmedlemmer pr. indbygger i kommunerne. Men istedet sidder man hvert år i Hjørring og træffer beslutninger om benhårde nedskæringer på alt det der rammer de fleste af os for så at forgylde de store prestigeprojekter.