Af Christian Borrisholt Steen
Regionsrådskandidat for Venstre
Tidligere medlem af Det Etiske Råd
Sådan har replikken ofte lydt fra min mor, når jeg har fortalt hende, at min hustru, vores syvårige søn og jeg endnu engang har tilbragt nogle dage i den barske og ufriserede natur mellem Hirtshals og Tornby.
Jeg tror aldrig helt, min mor har kunnet se det charmerende ved den lange række af grå betonblokke side om side med klitterne og de tyske typehuse- sidstnævnte nok bedst kendt som bunkers fra 2. verdenskrig. Men i modsætning til min mors drøm af et sommerhus i Tversted eller Lønstrup, så skal der ikke klippes græs eller males udhæng på Fyrklit. Her skal man bare være og nyde udsigten. Og sikke en udsigt.
Noget af det mest betagende ved et ophold på Fyrklit er for mig udsigten direkte ud over havet. Det er fantastisk. Og selvom jeg som gammel Hirtshalsdreng udmærket kender havets ofte voldsomme rasen og meterhøje bølger, så bemærker man slet ikke brændingen fra lejlighederne på Fyrklit, fordi den er skjult bag klitterne – eller foran klitterne, om man vil. Derfor er det nærmest som et roligt Middelhav, det syn der møder én, når man åbner terrassedøren i én af lejlighederne på første sal på Fyrklit.
Siden coronapandemien ramte Danmark for halvandet års tid siden, har min familie og jeg været på Fyrklit 3- 4 gange – senest en uges tid her i sommerferien. I lighed med sikkert rigtig mange andre børnefamilier, har vores søn normalt en nærmest umættelig appetit på skærme – tablets, smartphones og fjernsyn, men når vi rammer Fyrklit, står den primært på gammeldags og skærmløs underholdning for både store og små.
Noget af det første man bemærker, når man ankommer til Fyrklit er minigolf-banen, der som oftest har en formidabel evne til at forene forskellige generationer om spillet. Det samme gælder aktivitetshuset på stedet, hvor der er både bordtennis, airhockey, klatrevæg og legerum. Derudover skal de nærmeste omgivelser og seværdigheder naturligvis også altid udforskes, når vi er på stedet.
Den største seværdighed på dette sted, er naturligvis havet, som man når på under 5 minutter via den lange, smukke trætrappe, der forbinder klitterne bag Fyrklit med stranden og havet. En trappe, der i parentes bemærket, er udført af min gamle skolekammerat, tømrermester Anders Münster. Derudover skal vi selvfølgelig også en tur rundt om og op i Fyret. Der har været meget omtale af Rubjerg Knude Fyr – og med god grund – ikke mindst på grund af den imponerende flytning af fyret – men, det ændrer altså ikke på, at Hirtshals Fyr er Danmarks ubetinget smukkeste fyr. Og jeg har set de fleste fyr rundt omkring i Danmark, så jeg er ikke i tvivl.
Nu er sommerferien forbi for mit vedkommende, men jeg vil næsten tro, at vi snupper et enkelt ophold mere på Fyrklit, inden vi når julen og nytåret. Og næste gang vil min mor sandsynligvis endnu engang spørge; er I nu på Fyrklit igen? Og til det kan vi helt sikkert svare; ja, og det bliver ikke sidste gang.
Christian Borrisholt Steen er født og opvokset i Hirtshals og kandidat til efterårets regionsrådsvalg for Venstre. Han har tidligere arbejdet som projektmedarbejder i Plan- & Udviklingssektionen ved Hirtshals Kommune. I dag arbejder han som seniorkonsulent og projektleder. I perioden 2012- 2018 var han medlem af Det Etiske Råd.