Af Erik Høgh-Sørensen
Medlem af Hjørring Byråd
Vendelbo-Listen
I den forløbne uge blev hele to brudstykker af Vendelbo-Listens politik vedtaget. Det gælder skoler, miljø og sundhed. Vi er selvfølgelig taknemlige for samarbejdsvilje.
Beslutningen om en søskendegaranti betyder, at to eller flere søskende fra samme familie garanteres plads på samme skole. Løsningen er foreløbig kun midlertidig, og VL arbejder på at gøre den permanent og generel, så familier ikke bliver forskelsbehandlet pga. geografi. En løsning koster i øvrigt ikke helt så meget, som formanden for BFU-udvalget, Gry Bruun Nielsen (R), påstår i medierne.
Vendelbo-Listen ønsker at ophæve de kunstige skoledistriktsgrænser. Grænserne er bureaukratiske og virker som en slags Berlin-mur for børn, der ønsker at gå i den skole, som ligger nærmest deres hjem. For os handler det om trivsel og bosætning. Det må vi investere i.
Dernæst takker vi de øvrige partier for den delvise støtte til vores forslag på februarmødet vedr. biogasanlægget Agri Energy og de pyrolyseeksperimenter, som foretages af Stiesdal.
Generne har alt for længe været alt for store, og kun Vendelbo-Listen har sammen med DF, Enhedslisten og Moderaterne sagt det åbent.
Man har splittet borgerne i Smidstrup, Rakkeby og andre steder, og Vendelbo-Listen stillede på byrådets møde i februar forslag om at skride ind nu.
Det skete så en måned senere. Et byrådsflertal på 23-6 forkastede planerne om en massiv udvidelse af biogasanlægget, hvor antallet af lastbiltransporter langt overskrider det tilladte.
Som byråd skal vi tage hensyn til kommunens borgere, og så er det ligegyldigt, at det var fine grønne ministre som Jeppe Bruus (S) og Lars Aagaard (M), der sidste år holdt skåltaler sammen med Venstreborgmesteren.
Måske var det mindet om skåltalerne, som fik Venstreborgmesteren og de to øvrige borgmesterkandidater fra Socialdemokratiet og Konservative til at prøve at holde hånden over Agri Energy og Stiesdal.
I byrådet blev de to førstnævnte nedstemt af deres egne, mens borgmesterkandidat Per Møller (K) med verbal ballet-elegance lavede en kovending i byrådssalen.
Samtidig gav Møller et interessant indblik i politbureauets (Økonomiudvalgets) ellers lukkede beslutningsproces.
Tak for det!
Men her slutter sagen ikke.
Vendelbo-Listen havde stillet rettidigt og lovligt forslag om at lave langt grundigere miljømålinger, end hvad forvaltningens direktion vil. Det kan gå ud over borgerne, for de planlagte undersøgelser svarer til at måle trafikhastighed på en bil, der holder stille. Vendelbo-Listens foreslog følgende:
Der opstilles trafik-tællingsinstrumenter på alle indfaldsveje til Agri Energy og Stiesdal Skyclean, og der laves troværdige formaldehyd-målinger af hensyn til folkesundheden. Ligeledes sikrer forvaltningens ledelse, at anlæggene snarest bringes i overensstemmelse med den mest hjemmelrelevante lovgivning, nemlig affaldsforbrændingsbekendtgørelsen, EU’s affaldsdirektiv (2008/98/EF) samt om nødvendigt Seveso III-direktivet om farlige kemiske anlæg (2012/18/EU).
Venstreborgmesteren fremførte inden byrådsmødet i medierne, at de klagende borgere ”hetzer” og ”postulerer”, så det virkede desværre ligetil, om end ulovligt, at han som mødeleder i byrådet nægtede at lade Vendelbo-Listens forslag komme til behandling.
Siden, da byrådets døre blev lukket for offentligheden, bortcensurerede han denne udtalelse fra mødets referat:
Vendelbo-Listen fandt, at undersøgelserne går for langsomt og er utilstrækkelige i en situation, hvor der kan være alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser, som kan påføre kommunen erstatningsansvar, fordi kommunen ikke har ageret ud fra forsigtighedsprincippet.
Alt i alt dukker biogas-sagen nok op igen på næste byrådsmøde.