Under normale omstændigheder er mange borgere afhængige af kommunal hjælp, men med coronakrisen som ekstra pres på kommunens i forvejen begrænsede ressourcer er dette behov bestemt ikke blevet mindre, forstår man på Venstres byrådspolitikere Claus Mørkbak Højrup og Lone Olsen, der begge er engagerede medlemmer af Sundhed-, Ældre- og Handicapudvalget.
– Det ses på mange områder, såsom tandpleje, sygepleje, rengøring og sågar basal ledelse af vores aktiviteter. Den eksisterende organisation kan simpelthen ikke klare presset længere. Erfaringerne viser, at borgere, der bliver ramt af COVID-19 får nogle sygdomsforløb, som kræver øget sygeplejefaglighed gennem sygdomsforløbet og for nogles vedkommende i et terminalt forløb, fortæller Lone Olsen.
– Rengøringen er helt central ved udbrud. Det kræver ekstraordinært fokus, og rengøringsopgaven må ikke nedprioriteres. VI har ligeledes brug for overblik, udlevering, bestilling og rådgivning om og brug af værnemidler for hele kommunen, supplerer Claus Mørkbak Højrup.
Derfor har lokalpolitikerne enstemmigt i udvalget besluttet at ansætte 10 sygeplejersker, 5 husassistenter/rengøringsassistenter, 1 afdelingsleder, 2 x 1/3 afdelingsleder/sygeplejekonsulent og ekstra bemanding af værnemiddeldepotet. Dette er en midlertidig opnormering af vores bemanding, og vi forventer at afvikle den ved naturlig afgang, når driftssituationen igen er normaliseret – forventeligt i 2022.
– Den kommunale Tandpleje bedriver forebyggende og behandlende tandpleje til alle under 18 år med bopæl i Hjørring Kommune, men COVID-19 medfører en række restriktioner i forhold til hygiejne, såsom brug af ekstra værnemidler, udluftning af lokale mellem de enkelte patienter samt påpasselighed omkring ophobning af patienter i venteværelserne. Det betyder, at vi ikke længere kan gennemføre det samme antal behandlinger som hidtil. Ventelisterne hober sig op. For tiden har vi 3000 børn på ventelisten, som mangler at få tilbudt en tid, uddyber Claus Mørkbak Højrup.
– Tandplejen afholder undervisningsseancer med alle elever i henholdsvis 4., 6. og 9. klasse. Vi aflyser midlertidigt seancerne for 4. og 6. klasse frem til sommeren 2021. Når et barn fylder 15 måneder, indkaldes det sammen med sine forældre til et forebyggende besøg hos Tandplejen. Vi aflyser også disse besøg frem til sommeren 2021. Det vil frigøre tid til klinikbesøg, supplerer Lone Olsen.
– Desuden forhører vi os hos vores medarbejdere om mulighed for lørdagsarbejde, med henblik på at få identificeret de mest akutte patienter og skabe yderligere nedbringelse af ventelisten. Endvidere vil vi forsøge at inddrage privatpraktiserende tandlæger, men det er nok tvivlsomt, om det kan lade sige gøre, da der er mangel på tandlæger i Nordjylland, fortsætter Lone Olsen.
– Endelig har vi 200 borgere på venteliste til en bøjlebehandling. Området er i forvejen ekstremt udfordret, da der er mangel på bøjletandlæger i hele landet. Den mest realistiske løsning er at bede vores eksisterende personale om at påtage sig ekstra arbejde, og forvaltningen går nu i dialog med dem omkring denne mulighed, noterer Claus Mørkbak Højrup.
– Der er meget, meget, meget mere inden for vores område, som påvirkes af COVID-19, bl.a. ældre som sidder isoleret på plejecentre. Ligeledes er nogle af vores botilbud underlagt besøgsrestriktioner. De er ikke glemt, men denne fremlæggelse kan ikke rumme hele områdets udfordringer, lyder det fra Claus Mørkbak Højrup.
– Ovenstående er altså blot et udpluk af de ting, som vi har sat i værk efter sidste møde i udvalget, slutter Lone Olsen.