Det har været lidt uklart, hvad European Energy har meldt ud til Hjørring kommune i forhold til realiseringen af de to kystnære havvindmølle projekter ved Hirtshals.
Under det ekstraordinære byrådsmøde den 16.8.2022 kunne man få indtryk af, at Arne Boelt(S), Søren Smalbro(V) og Søren Homann(K) alle mente, at European Energy havde givet lovning på, at de kystnære havvindmøller ikke ville blive til noget, hvis et flertal af byrådet skulle være imod projekterne.
Under mødet sagde formand for teknik- og miljøudvalget Søren Homann til sine byrådskolleger, at “vi skal lige huske, at det her er jo et høringssvar, vi sender ind … det her er jo ikke spørgsmål om, vi siger ja eller nej til vindmøller.” og lidt senere præciserede han ” sidst men ikke mindst, så skal vi lige huske, det her er forundersøgelse. Og det er ved en forundersøgelse vi finder ud af, hvilken påvirkning har det på fiskeriet inden vi begynder bare at sige nej.”
Det er uklart, om Søren Homann er blevet misinformeret eller om han har misforstået byrådets handlerum for egen hånd. Men hans udlægning af det var ikke korrekt. For det var netop i høringssvaret, at Hjørring kommune kunne gøre indsigelse mod den først indkomne ansøgning om forundersøgelsestilladelser, dels nedlægge veto mod den anden.
Fremadrettet er det Energistyrelsen der tager stilling til projekternes videre skæbne. Byrådet er med andre ord ude af spillet.
Men lad os lige vende tilbage til European Energy. For hvad var det virksomheden havde lovet Hjørring kommune?
Ifølge European Energy havde de informeret Hjørring kommune om, at de ville respektere en indsigelse til forundersøgelsestilladelsen og behandle den som om, der var tale om et veto. De gav altså Hjørring kommune en ekstra vetoret. Men vel og mærke kun en der gjaldt forundersøgelsestilladelsen.
Men gør det nogen forskel? Ville byrådets medlemmer have haft lidt mindre travlt med at træffe afgørelse om høringssvaret, hvis de havde vidst, at det var der eneste chance for at påvirke processen? Det kan man kun gisne om. Men det kan undre at så stor en beslutning, kan blive truffet, uden at der som minimum var udarbejdet en form for visualisering.
I Odsherred kommune stod man i en lignede situation. Men i stedet for at haste beslutningen igennem, henvendte man sig til Energistyrelsen og fik udsat høringsfristen, således at borgerne kunne blive hørt, inden man traf beslutning.
Nordsøposten har udbedt sig kommentarer fra Søren Smalbro og Søren Homann, men de er ikke vendt tilbage endnu.
Link til tidligere artikel
Hvad kom der ud af Arne Boelts (S) møde med European Energy?
Sådan er det grundlæggende.Det er en statsting overladt til aktionærer, som er vedtaget i hele EU.
Planen går ud på, Vi skal være meget mindre afhængig af import af fossile. Her er Vi endda heldige, da alt 50% strøm og dermed også varme kan dækkes via vind. Det har man kunnet de sidste 20 til 30 år. Oveni kan man nogle steder samlet set have samme gavn af en del solceller. Man kan også lave jordvarme, der jo er usynligt; men det kræver store arealer, som vel ikke bør udtaget fra god landbrugs jord.
Folk kan selv lægge visualiseringer ud. Alle eller en eller anden kan gøre det. Man skal bare huske, at dels er afstanden og antallet ikke vedtaget og dels kan man i den grad manipulere fx en mølle til den størrelse, man nu bedst kan bruge.
Det er lige at at overføre til Rusland. Alt er størst der. Selv deres dværge er verdens største.
Meget indsigelse handler om hvordan og slet ikke, om et projekt skal blive til noget eller ej. Det gjalt også min gamle Holbækmotorvej, der var nødt til at smadre sig over en af Sjællands smukkeste fjorddale med ørredvand og det hele og stadig står der på sine grimme stager….