Nu er det igen den tid på året, hvor du bør tjekke din forskudsopgørelse, og hvis du gerne vil have de rigtige fradrag med på årets første lønseddel, er det ved at være sidste udkald. I år er det især væsentligt for landets mange boligejere, men også for de danskere, der jobmæssigt er berørte af uroen i erhvervslivet.
– Mange benytter årsskiftet som en god anledning til at tjekke deres forskudsopgørelse og justere den til, så den svarer til forventningerne til det kommende år. I 2022 har vi set højere renteudgifter og dertil en generel økonomisk usikkerhed i samfundet, som også har påvirket flere danskeres jobsituation. Derfor er det en god idé at slå vejen forbi forskudsopgørelsen, så man får udnyttet mulige skattefradrag og samtidig undgår at betale for lidt i skat, fortæller investeringskonsulent i Spar Nord Karsten Brøndum Idskov.
I den forbindelse fremhæver Spar Nord og rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO tre ting, som kan have betydning for, hvordan du beskattes i det nye år, og som du derfor bør være særlig opmærksom på.
- Højere renteudgifter på boliglån
Det seneste år er renten steget på mange danskeres boliglån, mens flere også har benyttet sig af lånomlægning – nærmere bestemt har omtrent 150.000 boligejere omlagt realkreditlån i de første ni måneder af 2022 ifølge Finans Danmark. Og har du omlagt dit boliglån, købt eller solgt bolig i 2022, kan det have betydning for dine renteudgifter og således fradrag:
– Som følge af de stigende renter vil mange boligejere have højere renteudgifter til boliglån, end hvad der er opgivet i deres tidligere forskudsopgørelser. Det gælder blandt andet de boligejere, som har lån med variabel rente, hvor renten ved rentetilpasning stiger, men også de boligejere, der har omlagt lånet for at skære noget af restgælden af, siger Karsten Brøndum Idskov og uddyber:
– Hvis man korrigerer tallet, vil man komme til at opnå et højere fradrag og dermed betale mindre i skat, hvilket kan lune i en tid med inflation og højere leveomkostninger. Omvendt kan man lade det lavere tal stå i forskudsopgørelsen og i så fald se frem til en større udbetaling af overskydende skat i 2024.
- Ny jobsituation og ændret kørselsbehov
I disse økonomisk usikre tider er der flere, som har mistet jobbet, og for andre kan det være, at der med et nyt år følger et nyt job. Uanset situationen vil en ændring i din jobsituation give anledning til at løbe forskudsopgørelsen igennem – både for at opdatere lønindkomst, men også for at justere eventuelle fradrag såsom kørselsfradrag:
– Myndighederne beregner blandt andet kørselsfradraget ud fra den kørsel, som vi havde i 2021, og derfor skal man huske at justere denne, hvis man eksempelvis har fået kortere eller længere til arbejde, og ligeledes hvis man er blevet arbejdsløs, forklarer chefkonsulent i BDO Henning Boye Hansen og tilføjer:
– Det er oftere for høje fradrag på forskudsopgørelsen, som fører til restskat end en for lav angivet indkomst. Men justerer man sin indkomst, er der et par tommelfingerregler, som kan hjælpe en på vej til at undgå at betale for lidt i skat. Tjener du mindre end 35.700 kroner om måneden før arbejdsmarkedsbidrag, skal du hellere sætte indkomsten lidt for lav, mens det omvendte gælder for danskere, som tjener mere end 50.000 kroner om måneden.
Supplerende fortæller Henning Boye Hansen, at det er uden betydning, hvorvidt du sætter din indkomst lavere eller højere, hvis du har en gennemsnitlig månedlig indkomst på mellem 35.700 og 50.000 kroner. Tjener du mere i løn, trækkes der automatisk mere i skat, mens der automatisk trækkes mindre i skat, hvis du tjener mindre.
- En anden livssituation
Hvis du er en af de danskere, der i årets løb eller inden for det kommende år går på pension, eller hvis du er blevet færdiguddannet, er du også blandt dem, der skal kaste et ekstra blik på forskudsopgørelsen.
– Hvis din privatøkonomiske situation ændrer sig, vil det også påvirke din skat. Det kan eksempelvis være, hvis du stopper med at få SU, eller hvis pensionisttilværelsen banker på døren. Hvis du inden for det kommende år går på folke- eller førtidspension, skal du huske at oplyse det i forskudsopgørelsen for at sikre dig, at du får udbetalt det korrekte beløb af Udbetaling Danmark, fortæller Henning Boye Hansen, og han siger afsluttende:
– Mange sætter bevidst deres fradrag på forskudsopgørelsen for lavt, fordi de gerne vil sikre sig, at de får overskydende skat i det efterfølgende år – og det må man gerne gøre.