Gik landingerne ned, da CO2-afgiften kom i januar? Nej, har det lydt i flere medier, men det er de rent faktisk.
For industrifiskeriet er der et tydeligt mønster med nedgang i landingerne, lyder det fra Marine Ingredients Denmark (MID), som har set nærmere på de seneste opgørelser fra Fiskeristyrelsen – hvilket også lektor Troels Jakob Hegland, Aalborg Universitet, tidligere har påpeget.
Det gælder først og fremmest blåhvilling. I årets første måned er der ikke landet blåhvilling i de danske havne. I januar i 2024 blev der derimod landet 6500 ton blåhvilling i Danmark, som normalt er en central modtager af den lille fisk. Typisk bliver ca. 42 procent af januars blåhvillingfangster fra de danske fiskere landet i Danmark.
– Danske fiskere er derimod taget til udlandet siden årets start, hvor de har landet betydeligt mere blåhvilling end tidligere år – over 3.000 tons i januar, påpeger MID.
Det samme mønster ses for brisling. I januar 2024 blev der landet over 28.000 ton brisling i danske havne. I januar 2025 blev det kun til 19.800 ton. I Danmark er det bl.a. brisling fra danske fiskere i Østersøen, som landes. De ser i år ud til at være endt i Norge, som har modtaget knap 2000 ton i januar 2025. I januar 2024 landede de danske fiskere 0 ton i Norge.
Som sagt, ses faldene i landingerne i januar i danske havne, hvor CO2-afgiften netop var indført. Auktioner, fiskeriets organisationer, politikere mm har tidligere fremført, at der netop var en risiko for, at fiskerne ville søge mod udenlandske havne på grund af CO2-afgiften. I flere medier har man kunne læse, at det i praksis ikke var tilfældet, men nu viser de dugfriske tal her altså, at der er sket en nedgang i landingerne.
– Samlet set viser disse data, at der er sket væsentlige ændringer i landingsmønstrene fra danske fiskere for både blåhvilling- og brislingefiskeriet i 2025, sammenlignet med tidligere år. Det er dog vigtigt at understrege, at udsving i landingsmønstre kan skyldes en række faktorer, såsom biologiske forhold, kvoteudnyttelse, markedsforhold og logistiske beslutninger, skriver MID.
