Professor Anne-Marie Mai indledte torsdag aften sit foredrag på Vendsyssel Kunstmuseum med at fortælle, at hun ville udfolde historien helt tilbage fra 1960 til nutiden, hvor vi for tiden kan den fascinerende film, som går i biografen om Bob Dylan.
Vi fulgte således gennem foredraget en lang og fascinerende række kapitler af hans liv. Bob Dylans rigtige navn er Robert Allen Zimmermann. Professoren løftede endelig også sløret for, at der forhåbentlig snart kommer en Europa-tourné.
Vi fik dernæst historien helt tilbage fra hans mødrene ophav. Hans baggrund er jødisk og begge bedsteforældre er skandinavisk udvandrere.
Vi hørte om, hvor han stammer fra, og at hans første musiklærer i grundskolen stammede fra Danmark. Vi fik historien om, hvordan han kom ind i folkemusikken og om hans selvbiografi, som er en fantastisk fortælling.
Anne-Marie Mai læste et lille stykke fra bogen, hvor Bob Dylan er ankommet til New York. En barsk periode i hans liv. Hun fortæller om Woody Gothrie, som man også møder i filmen. Vi hører Mr. Tambourine Man fra 1964 og hun forklarer, at her er ved at ske et skifte i hans musik. Herefter læser hun et af versene op på dansk. En dementi af folkemusik. Han brød simpelthen ud af miljøet, og hans musik ændrede karakter.
Dylan har været i Danmark flere gange og har blandt besøgt Kronborg, idet han er meget glad for Hamlet. Her møder han pigen Ebba, som sidder med sin kæreste. Det ender med, at Ebba går med Dylan. Anne-Marie Mai har snakket med Ebba om den periode, hvor hun har fortalt, at de aldrig havde et forhold, men Dylan trængte bare til at være sammen med et ungt menneske.
Vi får indsigt i, hvor han får sin inspiration fra i forhold til det, han skriver. Han får Nobels Litteraturpris. Han er socialt engageret i mange forskellige ting og især bogerretskampen. Bob Dylan er stor ven af Jimmy Carter, og ved indsættelsen af Bill Clinton i 1993 spillede han til indsættelsen med en sang fra 1964. I forbindelse med valget sidste år, har Bob Dylan valgt ikke at være en del af det og ikke støtte nogle af kandidaterne.
Efter pausen med vin og chokolade forsætter vi med det med inspirende fordrag, hvor Anne Marie Mai fortæller, at kærlighed har en meget stort plads i Dylans musik og skriverier. Det samme har melankoli. Vi hører i den forbindelse et lille stykke af Time Out of Mind.
Dylan er utrolig god til at lave rim, og han elsker de overraskede af slagsen. Han elsker fortællingen og laver meget lange sange. Og fortællinger er der mange af i hans univers. Som allerede nævnt får Dylan da også i 2016 Nobelprisen i Litteratur. Anne-Marie Mai har faktisk flere gange indstillet ham til Nobelprisen. Dylan var ikke til stede i Stockholm, og han hentede sin medalje i forbindelse med en koncert. Festen varede en helt uge.
Bob Dylan har ifølge Anne-Marie Mai aldrig tænkt over, om det er litteratur, han laver. Han har også kunstnerisk gået andre veje, blandt billedkunst. Ligesom Anne Marie Mai har skrevet forordet i en af han bøger. Hans kunstneriske virke går kort fortalt i mange retninger.
Dylan har senest lavet en bog om musik, som har betydet meget for ham. Han var især vild med Little Richard. En dejlig bog, og man skulle ifølge professoren ikke tro, at det var en over 80 år, som har lavet den. Anne-Marie Mai er selv i gang med at skrive en ny bog om Dylan
Foredraget afsluttes med en online koncert, som blev spillet under coronaen. Dylan spiller Forever Young. Derefter spørgsmål fra salen.
Et fantastisk og meget, meget inspirerende samt lærerigt foredrag.
Foto: Hanne Skipper.
Link til netavisens anmeldelse af filmen A Complete Unknown