Her 5 år efter opstillingen af Plastella og på Klodens Overforbrugsdag, altså den dato, hvor vi i Danmark har opbrugt naturens naturlige ressourcer og fra nu af overforbruger, er budskabet bag den særlige skulptur, desværre endnu mere aktuelt og vigtigt.
– Vi genererer stadig al for megen affald, og vi ødelægger jordens biokapacitet. Skal vi opnå de globale CO2 nedsættende klimamål som er knæsat til henholdsvis 2030 og 2050, ligger der en kæmpe adfærdsændrende opgave foran os alle. Derfor er det vigtigt, at vi hver enkel tager ansvar, og er en proaktiv del af løsningerne, siger nu Bente Jungquist, som i 2019 tog initiativ til Plastella.
Det initiativ blev netop taget for at sætte fokus på al den affald, specielt plast, som flyder og skader i naturen og havet. Det blev realiseret sammen med dygtige elever fra FGU Vendsyssel, idet Plastella som bekendt blev til en skulpturel affaldsklumpfisk, der efterfølgende har stået og fortsat står som et vartegn i Hirtshals på hjørnet af Kystvejen og Vestmolevej.
– Det kan godt være, at dette initiativ er en lille dråbe i havet, men nogen må tage ansvar og gå foran og stille skarpt på affald. Det er vigtigt, at vi indsamler, sorterer og har fokus på affald som en ressource, som vi skal bruge til fremstilling af nye produkter, løde det dengang fra Bente Jungquist.
Der er dog ifølge initiativtageren endnu lang vej for at få affaldsværdikæden sluttet ude i naturen, men borgere bliver heldigvis bedre til at indsamle og sortere, der er langt flere kreative opsamlingssteder, hvor man kan komme af med det indsamlet affald, og teknologisk bliver affaldsvirksomhederne også bedre til at kunne rengøre ”henkastet” affald, og få det ind i et cirkulært loop.
Med dette fortsatte vigtige budskab har FGU Vendsyssel og Plastella i år valgt at tage en stand på Naturmødet, hvor de ønsker at stille skarpt på affald, bruge affald som en råvare, så affald kan blive til nye innovative produkter. Noget som FGU eleverne glæder sig til at præsentere på standen på Naturmødet 23 til 25 maj i Hirtshals.