Den tidligere CEO/direktør i landbo-organisationen Agri Nord, Laury Kristoffersen, er nyansat som kommerciel direktør i det strategiske samarbejde mellem Vrejlev Biogas og Rønnovsholm Biogas syd for Hjørring.
Det er også en historie om en fremsynet erhvervsleder, der har skiftet finanssektoren ud med CO2 kredsløb og organisations udvikling. Han kommer fra en toppost i landboorganisationen Agri Nord, som nu er lagt sammen med LandboNord til Agillix.
Laury Kristoffersen har egentlig forskellige rødder i Skagen, Hulsig og til dels Aalbæk. Her fortæller han om en spændende karriere:
– Min rigtige erhvervserfaring startede tilbage i 1994, hvor jeg efter endt uddannelse på Aalborg Universitet fik job og uddannelse i Codan som Assurandør i Skagen.
– Her lærte jeg en del om ledelse – både hvad jeg synes var god ledelse men også ting, som jeg ikke selv ville gøre som leder. Efter uddannelse til privat assurandør fik jeg tilbudt job som Mæglerassistent hos EDC mægler Ole Bo i Skagen, hvilket passede mig rigtig godt. Min kone og jeg var flyttet fra Aalborg til Skagen og ventede vores første barn Karoline.
– Jobbet blev solgt til mig som ingen aftenarbejde og næsten ingen weekendarbejde.
– Det hverken Ole Bo eller jeg vidste var, at der fra 1996 og de kommende par år frem var så meget vind i sejlene, at vi arbejdede næsten alle weekends og havde lange aftner. Det var sjovt og superspændende.
– Samtidig tog jeg uddannelsen som Statsaut. Ejendomsmægler. Den uddannelse bragte mig videre til forskellige jobs rundt i Nordjylland og en kort periode som selvstændig EDC-ejendomsmægler i Hjørring.
– Da jeg efter en årrække som ejendomsmægler sagde mit jo op, uden at have noget andet, blev jeg ved et tilfælde sendt tilbage til forsikringsbranchen, og denne gang til Alm. Brand, som jeg gennem årene i EDC havde arbejdet tæt sammen med.
– Jeg ville egentlig blot sige pænt tak for samarbejdet, men det helt naturlige spørgsmål: Hvad skal du nu? udviklede sig til 18 år i Alm. Brand, hvoraf de 14 blev som direktør blandt andet knap 10 år som regionsdirektør med udgangspunkt i Aalborg.
Det blev afslutningsvis hos Alm. Brand til godt to år i København, og så var det tid for Laury Kristoffersen og familie at vende tilbage til det nordjyske.
– En god ven gav mig et praj om, at Agri Nord, som var Landboforeningen med udgangspunkt i Aalborg, manglede en ny administrerende direktør. Det gjorde, at jeg tog en dialog med forretningsudvalget og senere bestyrelsen.
– Min interesse for Landbruget kommer af, at jeg er opvokset på landet, i Hulsig, og at jeg i store dele af mit ungdomsliv arbejdede på landet. Jeg havde svært ved at genkende de kritiske historier, der løbende er blevet præsenteret om landbruget. Når jeg fra sidelinjen har fulgt debatten, har det slået mig at der hurtigt kom mange følelser ind i debatten i stedet for at drøfte sagligt og på baggrund af fakta. Der ér ting, som Landbruget kan gøre bedre, og der er muligheder, som skal afprøves, inden vi bare lukker ned eller reducere Dansk fødevareproduktion.
Fusionen mellem Landbo Nord og Agri Nord i 2024 gjorde, at Laury Kristoffersen igen kom til at forholde sig til, hvad han ville bruge sit arbejdsliv på.
– Jeg valgte at fokusere på, hvor jeg kunne gøre en forskel og på, hvem jeg kunne gøre den sammen med.
– Tilbage i 2022 tog jeg en bestyrelsesuddannelse på INSEAD sammen med Landmand Thomas Kjær, der ejer Vrejlev Biogas. Thomas driver et stort landbrug med både griseavl og planteavl, og derudover var han en af pionererne i Danmark i forhold til at anvende landbrugets restprodukter til energiproduktion via Biogas.
– Senest er vi via Vrejlev Energi i gang med at idriftsætte en Pyrolyseovn, der skal omdanne endnu mere af kulstoffet fra Planternes optag af CO2 til energi.
Vrejlev Biogas blev med Vrejlev Møllegård som base stiftet i 2016 og startede som et mindre gårdbiogasanlæg i sammenhæng med svineproduktionen og markbruget. I dag er det et selvstændigt moderne biogasanlæg med fokus på fremtidig udvikling.
– En sen aftentime kørte jeg med Thomas fra Billund til Aalborg efter et modul på Insead, og her talte vi CO2 og kredsløb. Helt ærligt så lød det næsten for godt til at være sandt.
– Via Pyrolyse, biogas og energi optimering kan Vrejlev Energi, Vrejlev Biogas og Vrejlev Møllegaard lave sunde fødevarer og fortrænge fossilt CO2 ved, at vi ikke afbrænder Naturgas, og lagre CO2 via biokul produktionen i pyrolyseanlægget.
– Så da Thomas i 2023 spurgte, om jeg ville sidde i Vrejlev Biogas’ bestyrelse, var svaret ja tak. Det er super spændene og lærerigt, fortæller Laury Kristoffersen.
Da Fusionen mellem Agri Nord og Landbo Nord faldt på plads den 12. juni 2024, var hans job væk.
– Formelt holdt min arbejdsgiver op med at eksistere klokken 21.50, da resultatet af afstemningen på den ekstra ordinære generalforsamling gav opbakning til fusionen.
– Nu var det tid til igen at overveje hvad jeg ville bruge mit arbejdsliv på. Skulle jeg gå bestyrelsesvejen? Skulle jeg gå efter endnu et topjob? eller skulle jeg noget helt andet?
Først skulle sommeren nydes i familiens sommerhus i Hulsig, og der var intet hastværk.
– Nyde en sommer med Familien, med min skønne kone gennem 30 år, børn, svigerbørn og vores dejlige barnebarn Mille. I hver fald ingen hastværk…
– Tre dage gik der, før Thomas Kjær ringede og spurgte, om jeg kunne tænke mig at kommer endnu tættere på og være med til at skabe et endnu stærkere energiteam i Vrejlev.
– Han og Holger Kirketerp, ejer af Rønnovsholm, havde nemlig indgået et strategisk samarbejde med fokus på sammen at udvide produktionen på de to anlæg og samtidig styrke ledelsesdelen og styrke indkøb/logistik med videre. Det er så her vi er i dag!
Læs også Bioenergi Magasinet