Lokalt har det af gode grunde irriteret mange, at den nye grønne pose til madaffald er produceret for kort til spanden under køkkenvasken hos borgerne i Hjørring Kommune.
Ikke desto mindre viser en ny underøgelse, at fire ud af fem danskere bakker op om grøn affaldssortering. En ny kampagne skal hjælpe endnu flere borgere, kommuner og virksomheder på vej.
Hverdagen for danskernes tur til skraldespanden har ændret sig de seneste år, hvor mange har vænnet sig til at sortere affaldet i for eksempel mad, plastik, metal, papir og pap.
Et bredt flertal i Folketinget blev i 2020 enige om fremtidens affaldssortering. Det betyder, at affaldssorteringen i de danske hjem skal være ens. I løbet af 2022 skal virksomhederne også til at sortere den del af deres affald, der minder om borgernes, efter de samme retningslinjer. Visionen er en klimaneutral affaldssektor, og aftalen indeholder tiltag, som reducerer 0,7 mio. tons CO2 årligt i 2030 – eller hvad der svarer til at tage 280.000 benzin- og dieselbiler af vejene.
Den nye undersøgelse, som Rambøll står bag med over 1.000 medvirkende, viser, at der er bred opbakning til den nye affaldssortering, som over én million danskere allerede udfører. Fire ud af fem svarer i undersøgelsen, at de mener, at affaldssortering er nødvendigt for at passe på miljøet og klimaet. Samtidig svarer tre ud af fem i undersøgelsen, at de gerne vil vide mere om, hvad der sker med affaldet, efter det er sorteret.
For bedre at informere og hjælpe forbrugere, kommuner og virksomheder på rette vej lancerer Miljøstyrelsen i dag en ny hjemmeside og oplysningskampagne. Hjemmesiden og kampagnen indeholder information om, hvordan man sorterer affaldet, affaldets videre rejse efter indsamling, hvordan det bliver genanvendt samt hjælp til kommunikation til privatpersoner og medarbejdere på arbejdspladserne.
– Når det gælder affald, har vi danskere ikke den grønne førertrøje på. Vi er nogle af dem i Europa, der smider allermest affald ud pr. indbygger, og alt for meget affald ender i dag i en forbrændingsovn, hvor det udleder CO2, i stedet for at blive genanvendt. Derfor skal vi sortere mere af vores affald til genanvendelse, og den nye undersøgelse viser tydeligt, at langt de fleste er klar til at gøre en grøn forskel ved skraldespanden. Nu lancerer vi en oplysningskampagne, som vil være en hjælpende hånd, så vi får smidt madresterne fra kantinen, papæsken og den tomme ketchupflaske i den rigtige skraldespand, siger miljøminister Lea Wermelin.
Virksomheder skal samme vej
Virksomheder har længe sorteret genanvendeligt erhvervsaffald. For eksempel har servicebranchen øget genanvendelsesprocenten fra ca. 53 procent i 2012 til ca. 60 procent i 2019. Mange virksomheder forventes at øge mængden af genanvendelse yderligere, når de i højere grad begynder at sortere efter de samme retningslinjer, når det gælder de affaldstyper, man også ofte møder derhjemme – for eksempel madaffald, mad- og drikkekartoner og plastik.
– I 2030 skal vi genanvende mindst 60 procent af danskernes husholdningsaffald og virksomhedernes husholdningslignende affald. For at komme i mål skal vi have alle med, og både borgere og virksomheder skal sortere deres affald ens. Derudover skal der fra første færd designes varer og emballage med genanvendte materiale, og i det hele taget skal der designes med genbrug og genanvendelighed for øje. Det er nogle vigtige skridt, vi nu tager i arbejdet med den grønne omstilling, siger Lea Wermelin.
Derudover har miljøminister Lea Wermelin sat sig sammen med Folketingets partier til forhandlinger om udvidet producentansvar for emballage. Udvidet producentansvar betyder, at virksomhederne skal tage ansvar for den emballage, de står bag, og det affald, det skaber. Det skal skabe incitament til, at produkter pakkes ind i mindre emballage, og i emballage, der fra starten er tænkt til genbrug og genanvendelse.
Fakta
- Over én million danskere sorterer i dag i ni affaldsfraktioner (tekstilaffald kommer til senere).
- I 2020 blev et bredt flertal i Folketinget enige om ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi”, som bl.a. omfatter strømlining af affaldssortering for borgere og virksomheder. Visionen er bl.a. en klimaneutral affaldssektor, og aftalen indeholder initiativer til en reduktion på 0,7 mio. tons CO2 årligt i 2030.
- Der er mulighed for, at nogle affaldstyper kan indsamles i samme beholder, så der højst skal stå fire beholdere i indkørslen. I så fald sorteres affaldstyperne fra hinanden, efter de er blevet indsamlet.
- Virksomheder har længe sorteret genanvendeligt erhvervsaffald. De har i løbet af årene øget mængden af genanvendelse, bl.a. har servicebranchen øget genanvendelsen fra ca. 53 pct. i 2012 til ca. 60 pct. i 2019. Den samlede genanvendelsesprocent for industriens affald var på 74 pct. i 2019.
- Læs mere på den nye hjemmeside www.affaldssorteringnytter.dk
Survey om affaldssortering, Rambøll, 2021:
- 79 pct. siger, at affaldssortering er nødvendigt for at passe på miljøet og klimaet.
- 78 pct. siger, at sortering i de 10 nye affaldstyper er godt, men heraf siger knap halvdelen også, at det er besværligt og fylder.
- 60 pct. vil gerne have mere information om, hvad der sker med affaldet, efter det er sorteret.
- Undersøgelsen er lavet som spørgeskemaundersøgelse blandt 1.000 personer på 18 år eller ældre.
Kilde: Miljøministeriet og AVV.
Det er jo ren propaganda.
Man har helt ballet og elefant sprunget over de lokale løsninger og ikke bare dem uden entre.
Min kommune har også stadig en blandet affald sektion og dobbelt så mange tømninger som nødvendigt.
Jeg er også utilfreds med alle Vi små brugere skal have ikke bare en stor container men 2 og derved også dobbelt så meget Hr og Fru skrald skal køre rundt med .Jeg har da ikke råd til at fylde dem. Før som nu fyldte Jeg kun en kvart.
Det allermindste burde da være, man gik over til 14 dages tømning.
Og når der går mider i, så skyldes det altovervejende, at man selv har råd til et nærmest usandsynligt stort spild. Det kunne man da lade med. Det må være flere 100 kroner om måneden.
Velfærd skal ikke defineres efter, hvor meget danskerne tager sig råd til at smide ud, men mere der var råd til tagsten på sygehusene og tilstrækkeligt personale og måske både en bro og en tunnel til Hr Clausen.