Lokale Laila Zielke har med egne ord fået en anderledes og meningsfuld start på sin arbejdsdag hos 3F Skagerak, da hun deltog ved blokaden hos 3F for at sikre ordentlige forhold for rumænske medarbejdere hos minkservicefirmaet Christian Mink Services.
Når 3F således onsdag morgen markerer utilfredshed over, at det firma, der lige nu står for at slå tusinder af mink ned på Gjøl, ikke har tegnet overenskomst med fagforeningen, så gør det imidlertid ejeren og de ansatte i firmaet utilpas.
Det oplyser Catalin Cioce, der ejer firmaet Christian Mink Services til TV2 Nord.
– Selvfølgelig bliver vi utilpas ved det, men vi vil ikke give os over for 3F – slet ikke nu, når der er ballade og så meget fokus på vores arbejde. Vi har ikke gjort noget galt. Vores medarbejdere arbejder efter helt lovlige og ordnede forhold, fra klokken 7 om morgenen til 15.30 om eftermiddagen, og vi giver en god løn, siger Catalin Cioce.
Han har i øjeblikket 18 mand ansat til i samarbejde med Fødevarestyrelsen at stå for at aflive de mange syge mink, der er på tre minkfarme på Gjøl.
Myndighederne – og dermed Catalin Cioces folk – arbejder på højtryk for at slå mink ned på Gjøl. I øjeblikket er de i færd med at slå minkbesætningen ned på tre farme.
Én af disse farme tilhører minkavler Poul Frederiksen. Gjølboen har i alt 38.000 mink, og selvom myndighederne siden i torsdags har arbejdet på at slå Poul Frederiksens minkbesætning ned, så er de langt fra i mål.
Oprindeligt skulle aflivningsarbejdet være startet forrige onsdag, men uenighed mellem minkavlere og Fødevarestyrelsen forsinkede opstarten. Nu erkender Fødevarestyrelsen, at opgaven tager længere tid end ventet.
– Der har været lidt modstand undervejs. Onsdag kom vi ikke i gang, og torsdag kom vi i gang meget sent. Derudover har der været nogle forhindringer fredag og lørdag, så det gør selvfølgelig, at det trækker længere ud end håbet, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Flemming Kure Marker.
Også fagforeningen 3F har været med til at gøre arbejdet mere besværligt – også for de folk, som Sindal-firmaet har til at udføre aflivningsarbejdet.
3F har nu varslet konflikt mod firmaet – en konflikt som er begyndt onsdag, og som betyder, at fagforeningen betegner det arbejde, som foregår på farmene som overenskomststridigt.
En udmelding som ejeren af firmaet, Catalin Cioce, slet ikke forstår.
– 3F har ingen grund til at være sur på os. Vi har været i Danmark i fire år nu uden at høre fra 3F, og så bare fordi, der er så meget fokus på det her arbejde, så blander de sig, men det er der ingen grund til. Vi arbejder efter danske forhold med danske lønninger – og der er mig bekendt ingen, der kan tvinge folk til at melde sig ind i en fagforening, siger Catalin Cioce.
Han understreger, at han ikke vil “give sig” over for 3F i en nuværende situation, da der er så meget opmærksomhed fra politikere og medier, men vil ikke afvise, at man på et senere tidspunkt gerne vil i dialog med fagforeningen og sætte sig stille og roligt ned og finde ud af, hvordan man kan hjælpe hinanden.
3F forsøgte ifølge fagforeningen selv søndag at kontakte Christian Mink Services med henblik på at få tegnet overenskomst.
– Vi er blevet gjort opmærksomme på, at det firma, der skal udføre aflivningerne, ikke har overenskomst. Vi har også i medierne kunnet se, at der er stor sandsynlighed for, at der er tale om social dumping. Derfor har vi reageret. Så vi har været ude med en overenskomst, vi ville give til ejeren, sagde formand for 3F Midtvendsyssel, Per Kjeldsen søndag.
Det lykkedes imidlertid ikke for 3F at finde ejeren af Christian Mink Services, og derfor kunne de ikke overlevere overenskomsten fysisk.
– Det vi gør er, at vi sender ham et brev og en mail og så ringer vi selvfølgelig også til ham. Så vil vi gøre ham bekendt med de ting, som vi vil gøre ham bekendt med. Han skal give en tilbagemelding om, om han vil tegne en overenskomst inden den 13. oktober. Hvis han ikke gør det, har vi varslet konflikt fra den 14. oktober, lød det i weekenden fra 3F.
Catalin Cioce, der ejer firmaet Christian Mink Services, slår fast, at 3F ikke har noget at komme efter i forhold til arbejdsforholdene, og der er ikke tale om social dumping.
– Vi har en aftale og et samarbejde med Fødevarestyrelsen, vi følger trop, og vi løser den opgave, siger Catalin Cioce.
Kilde: TV2 Nord.