Fiskeriskolen er netop gået i luften med et nyt og unikt fortællingsmateriale, der skal styrke fiskeriets image og danskernes kendskab til dansk fiskeri. Film, hjemmeside, podcasts og humoristiske ”explainers” skal skabe en grundlæggende fortælling og skabe nysgerrighed omkring det blå erhverv. Det skal være din portal til viden om fisk og fiskeri i Danmark – vi kalder det ”VORES FISK”.
Et interaktivt Danmarkskort, på hjemmesiden ”VORES FISK”, danner rammen for materialet, og her kan besøgende gå i havn i nogle af Danmarks største fiskerihavne. Ved at klikke rundt kan du blive klogere på fiskeriet – både med nutidige og historiske briller. På siden finder du også små forklarende film fra forskellige fiskerier, ligesom der er mulighed for, at du kan hoppe ombord på et fartøj og se, hvordan fiskerne arbejder og lever her. Og faktisk kan du også blive klogere, mens du er on-the-run. Med podcasts nørder vi nemlig med emner som kvoter, bæredygtighed, arter og fangstmetoder – fortalt af en række nøglepersoner indenfor erhvervet.
– Vi ønsker at give alle – og ikke mindst de unge – en bedre forståelse af moderne fiskeri. Hvordan det foregår, hvilke fiskearter vi har, og hvordan vi fanger dem i respekt for havets ressourcer, siger Bent Bro fra Fiskeriskolen i Thyborøn.
Unge, madprofessionelle og politikere
Målgruppen er bred og ”Vores fisk” henvender sig til alle, som ønsker at blive klogere på fisk og fiskeriet, og i særdeleshed unge mennesker, som ønsker at uddanne sig til fisker. Der er en masse for skoleelever, deres lærere og forældre. Og der er noget at komme efter for den madprofessionelle, for politikeren og alle andre der har brug for viden om fisk og fiskeriet.
– Materialet vil være særdeles velegnet til skolebrug, og vi vil derfor, i samarbejde med lignende initiativer, skalere det til undervisningsbrug på klasseniveau. Oven i hatten skal vi have unge gjort nysgerrige på uddannelsen til erhvervsfisker, og her ved vi af erfaring, at vi også skal ramme mor og far og bedsteforældre, lyder det fra Claus Henry Hansen på Fiskeriskolen Thyborøn.
Der er en masse myter og fordomme, man skal have gjort op med. Der snakkes meget om bæredygtighed i fiskeriet, og her handler det, for rigtige mange mennesker om, hvordan bestandene har det. Der er ingen fiskere, der er interesserede i at fange den sidste fisk, og bæredygtighed for en fisker er så meget mere. Fiskeren praktiserer bæredygtighed på mange parametre: Hvordan kan man designe vores redskaber, så man bruger mindst muligt brændstof og samtidig skåner naturen mest muligt – altså fanger de fisk, man går efter og dermed mindsker uønsket bifangst?
Social bæredygtig er også noget, der optager fiskeriet meget, og der arbejdes hele tiden med at sikre de bedste forhold for fiskeren.
Platformen er skabt
Sociale medier vil være et afgørende element i udbredelse og formidling. Platformen er skabt, og det er nu meningen, at der skal fyldes på og bygges til. Tingene skal ud at leve og arbejde og kan derfor bruges frit af alle. Tovholderne vil derfor gerne invitere ALLE i og uden for fiskerierhvervet til at bruge www.voresfisk.dk
Udover fiskere og erhvervet, har biologer, forskere, historiker og andet godtfolk bidraget til materialet. Eksempelvis har FIMUS leveret tekster og fotos til fiskeriets historie.