I referatet fra mødet fremgår det, at Fiskeridepartementet deler de bekymringer, som Seafood-selskaberne har givet udtryk for:
Ligeledes delte alle bekymringen om, at den kontroversielle form for omsætning gav mulighed for ulovligheder.”
Det fremgår ikke af mødeprotokollen, hvordan ulovlighederne skulle være foregået. På baggrund af referatets indhold blev der dog ikke fremlagt nogen form for dokumentation. Derimod blev det aftalt, at købersiden skulle fremlægge skriftlig dokumentation for den procedure, der er anvendt (i ulovlighederne. Red.anm.).
Surofi vil tage sagen op i Norske Villfisk
Surofi vil tage de emner op, der er drøftet i sin bestyrelse, og salgsteamets administrerende direktør vil tage sagen op i Norsk Villfisk, et samarbejdsorgan for fiskesalgsholdene, da de ifølge deltagerne er dukket op lignende udfordringer i andre salgsteam. Det er endvidere planen at tage sagen op politisk, for rådgivning og støtte for at rette op på omsætningen inden for accepterede rammer.
Det blev også opfordret til at sende bekymringsmeldinger om kontroversielle spørgsmål til kontroludvalget i Surofi.
Flere fiskekøbere deltog i mødet
Sveinung Flem, adm. direktør for Sunnmøre og Romsdal Fiskesalgslag, og Vidar Nålsund, salgschef, var til stede ved dette møde. Ydermere deltog Odd Skarsbø, daglig leder hos OSkarsbø AS fra købers side i en fiskereception, der pakker frisk fisk, fileter, saltet og klipfiskproduktion.
Ole Sande i Finefish AS. Dette selskab driver både forarbejdning, salg og det 21 meter lange linjeskib «Eldorado». Daglig leder Raymond Moltu repræsenterede Norva Fisk AS, mens Bjørn Westphal repræsenterede Marine Sales AS i Ålesund. Marine Sales AS er en af de førende forhandlere på Sunnmøre af både frisk og forarbejdet fisk. Fra samme virksomhed deltog også daglig leder Per Mjelva som også er bestyrelsesmedlem i Sjømatbedriftene.
Det fremgår ikke af mødeprotokollen, hvem der repræsenterede Fiskeridepartementet.
Vidar Nålsund og Per Mjelva er udpeget til at holde kontakten for at opdatere fremskridtet.
Efter det Kystmagasinet erfarer, er der tale om en sag, der har kørt på forskellige niveauer i mange år. Mens salgsteamet Fiskehav har sørget for, at flåden på Skagerrak kan sælge fisk på danske auktioner, har det mødt modstand i andre fiskesalgshold. At sagen kommer op nu er måske ikke tilfældigt, da der er ny politisk ledelse i Fiskeridepartementet.
Kilde: Kystmagasinet.
Link til et par af de tidligere artikler
Sjømatbedriftenes brev om muligt fusk skaber flere reaktioner i Danmark og Norge
Auktionsmester Finn Møller afviser mistanke om norsk fusk med fisk til Danmark
Det tydelige er jo meget klart. Der er for mange uklare og dårlige regler. Dette gælder også hos de danske brokkehoveder, når man søger at skaffe bedre kontrol, hvor der tydeligvis er brud eller omkringgåen af regler.
Så her har man altså en masse representanter, der igennem mange år trin efter trin burde reducere disse huller. Det er der ikke sket meget i.
Det er det samme her i Vores variant.
Tilbage er vel også det, mna i en række ting pga prisniveauet i Norge ikke kan være konkurrencedygtig. Som den lidt onde kunne det også være fristende at det norske system omkring om fisk heller ikke er fulgt med tiden.
Så man har også parter, der ikke ønker konkurrence uanset man oplever fisk sendt til til Kina og Vietnam for at blive forarbejdet.
Dette er så faktisk en verdensting. Vi sender så meget andet jorden rundt eller får produkter fra andre.
Men glem ikke starten. De som lander fisk i Norge får ofte kun omkring det halve i forhold til i Danmark.
Også her kan man sammenligne. Det er en kendt sag indenfor fx dansk landbrug, det er mellemleddene, der scorer fortjenesten, selvom de knapt udfører noget arbejde.Er det tilfældet, så er det da klart, man går et andet sted hen.