Center for Maritim Sundhed og Samfund (CMSS) igangsatte i den forbindelse et et-årigt aktionsforsknings-projekt, finansieret af midler fra Fiskeafgiftsfonden, med det formål at forbedre danske fiskeres arbejdsliv og styrke deres oplevelse af indflydelse på arbejdspladsen.
Rapporten ses som et væsentligt skridt mod at integrere relevant viden om det psyko-sociale arbejdsmiljø i fiskerierhvervet og dermed skabe positive forandringer.
Projektet bygger på antagelsen om, at et videns-mobiliserende netværk kan have en positiv indflydelse på fiskernes oplevelse af indflydelse. Selvom et år ikke er tilstrækkeligt til at måle denne effekt, har projektet sat gang i en positiv udvikling og skabt grundlaget for en plan og flere anbefalinger til fremtidige indsatser.
For at skabe et videns-mobiliserende netværk arrangerede SDU (Syddansk Universitet) tre udviklingsværksteder, hvor repræsentanter fra erhvervets parter, myndigheder og en miljøorganisation deltog. Disse værksteder udgjorde projektets kerne. Forud for dette, blev der afholdt fire historie-værksteder med fiskeriets arbejdsmiljøråds sikkerheds-udvalg og lokale fiskere, for at indsamle data om arbejdslivet og de psyko-sociale udfordringer.
Denne rapport samler hele projektet og fokuserer på formidlingen af den nye viden om fiskernes psyko-sociale arbejdsmiljø, som vi har indsamlet gennem projektforløbet.
Deltagerne besluttede at etablere et formelt dialogforum
Det skal ses som en del af vidensnetværket, hvor rorummet vil involvere de samme parter, der deltog i udviklingsværkstederne og som vil støtte op om projektets mål om at etablere et netværk.
Dette dialogforum har til formål at fungere som et videnscenter, når det er etableret og forankret. Deltagerne udarbejdede også en plan for vidensgrupper, hvor fiskere kan mødes og diskutere fælles problemstillinger vedrørende psyko-sociale belastninger i deres arbejdsmiljø.
Den samlede plan repræsenterer en flerstrenget tilgang, hvilket er i overensstemmelse med effektiviteten af forebyggelse, der understreger behovet for flere samtidige indsatser fra forskellige aktører.
Erfaringer viser, at brancheindsatser, hvor aktører inden for en branche går sammen om at etablere en videnstjeneste, har været succesfulde.
Et nyligt dansk regionalt projekt understregede værdien af en lærende tilgang, som dette projekt har anvendt og forventes at fortsætte i det fremtidige samarbejde. Resultaterne af projektet er blevet præsenteret på den internationale konference FISH6 i Rom, hvor de blev positivt modtaget. Det er tydeligt, at de psykosociale belastninger og erfaringer, som projektet beskriver, også er relevante i andre lande som Norge og New Zealand. Dette indikerer, at udfordringerne præsenteret i rapporten er globale og bør adresseres både lokalt og internationalt. Derfor ser vi positive udsigter ved at fortsætte projektet med to initiativer:
1. etablering af vidensgrupper for fiskere
2. implementering af en brancheindsats gennem det formelle dialogforum.
Du kan læse hele rapporten omkring »Psyko-socialt arbejdsmiljø blandt fiskere« her.
Kilde: FIskerForum.