Det har været en øjenåbner for Hirtshals Havn at udarbejde virksomhedens første klimaregnskab. Det er samtidig et stærkt udgangspunkt for at fokusere klimaindsatserne, hvor de giver allerbedst mening. Det forklarer Peter Ydesen, teknisk chef ved Hirtshals Havn:
– Vi havde naturligvis en idé om strømforbruget, men det er første gang, vi får sat vores klimabelastning i system og på den måde har fået et samlet overblik over, hvor der er det største potentiale for at sænke vores CO2-udledning og på længere sigt indfri vores målsætning om at være emissionsfri i 2025. Køling af fisk tegner sig selvfølgelig for en stor andel i CO2-regnskabet, og vi er derfor i fuld gang med at afklare potentialet blandt andet for mere styring af energiforbruget.
Fisketerminalen i Hirtshals er med sine 6.500 kvadratmeter en af de største i Danmark, og hvert år ryger der fisk til en samlet værdi af cirka 224 millioner kroner igennem terminalen. Fiskene i terminalen er fortrinsvist landet på havnen i Hirtshals og fragtes efterfølgende ud til hele Europa. Det er først og fremmest den ubrudte kølekæde, som sikrer kvaliteten af de friskfangede fisk, der er en stor strømsluger, men selv om kølekæden fortsat bevares, er der stadig muligheder for at skrue på forskellige parametre:
– Foruden en intelligent styring af energiforbruget kan udskiftning af ældre pumper og elmotorer samt varmegenvinding fra køleanlægget også bidrage til en lavere CO2-udledning, siger Peter Ydesen.
LED kan give store besparelser
Den samlede CO2-udledning fra Hirtshals Havn i 2021 var på 335,7 tons og fordeler sig på 52 procent fra elektricitet, 19,5 procent fra fjernvarme og 28,4 procent fra mobile anlæg. Knap halvdelen af havnens CO2-udledning fra elektricitet, 48 procent, kommer fra fisketerminalen, mens 20 procent kommer fra havnebelysning. Og netop belysningen har derfor også været et vigtigt omdrejningspunkt for CO2-besparelser. Stort set al gadebelysning er nemlig løbende blevet udskiftet til LED.
– Når vi i løbet af 2023 kommer helt i mål med at udskifte al havnebelysning til LED, har vi reduceret energiforbruget fra belysning med 41 procent. Det giver en CO2-besparelse på over 11 tons om året og en økonomisk besparelse på over 220.000 kroner om året, siger Peter Ydesen og fortsætter:
– Med klimaregnskabet har vi fået et meget brugbart overblik over, hvordan vores CO2-udledning egentlig fordeler sig, og hvilke knapper det vil give mening at skrue på. Vi vil gerne gøre vores til, at den globale opvarmning holdes under de 1,5 grader, der er defineret i Paris-aftalen, og det er derfor vores mål, at Hirtshals Havn i 2035 har reduceret CO2-udledningen med mindst 65 procent i forhold til 2021.
Fakta
Hirtshals Havns CO2-udledning i 2021 var på i alt 335,7 tons og fordeler sig således:
- Fjernvarme: 19,5 procent
- Mobile anlæg (fartøjer, marinegasolie, truckgas m.v.): 28,4 procent
- Elektricitet: 52 procent
Kilde: Hirtshals Havn.
Udmærket gennemgang og analyse; men den almindelige ´befolkning forstår ikke CO2 her og CO2 mig der.
De forsåt procent og rå kroner på el og varmeregnnger.
Je tilspørger endnu en gang. Hvorfor går varmeværket ikke hovedsaligt på vindmøllestrøm. Det burde det være både økonomisk og lovligt. Jge tænker naturigvis på værkerne i Hjørring og Hirtshals.