Hirtshals Fjernvarme har fået kortlagt et potentielt ledningsnet i Tornby, Horne og Aabyen, som er en forudsætning for at kunne give et overslag på etablering af fjernvarme. Ingeniørfirmaet NIRAS er koblet på til at lave de nødvendige tekniske og økonomiske beregninger.
Hirtshals by opvarmes i dag med varme fra AVV og Limtræ Lilleheden. Forudsætningen for fjernvarmen til landsbyerne Tornby, Horne, Aabyen og Bjergby er, at det i Hirtshals by bliver muligt at identificere en anden opvarmningskilde end naturgas.
Varmen til landsbyerne vil i praksis blive leveret fra AVV via transmissionledningen mellem Hjørring og Hirtshals. Og så vil Hirtshals i fremtiden, som noget nødvendigt nyt, blive delvist opvarmet vha. overskudsvarme produceret i Hirtshals.
Der har hen over foråret foregået en undersøgelse af, om den varme kan leveres som overskudsvarme fra virksomhederne på havnen. Dette arbejde er udført af virksomhederne Transition og Planenergi.
Stautus er lige nu, at de spurgte virksomheder er interesserede i at levere overskudsvarmen til fjernvarmenettet. Der er fundet løsningsmuligheder på finansiering af ledningsnettet. Det vurderes, at det er teknisk muligt at “indfange” overskudsvarmen. På det overordnede plan bevæger tingene sig i den rigtige retning.
Det, som mangler, er en udredning af varmeprofilen hen over året fra virksomhederne. Det vil sige, det er vigtigt, at der kan leveres varme i vintermånederne, hvor der er stort varmebehov. Den udredning forventes at være klar i slutningen af august.
Derfor forventes det, at der kan afholdes møder med landsbyernes boligejere i Tornby, Horne og Aabyen i september måned, under forudsætning af et positivt udfald af varmeprofilen.
Det er aftalt mellem Hjørring Varmeforsyning og Hirtshals Fjernvarme, at fjernvarme til Bjergby skal etableres af Hjørring Varmeforsyning.
Specialkonsulent Poul Rask Nielsen, Hjørring Kommune er tovholder på projektet.
Det er fuldstændig irrelevant og gammeldags at lave den slags planer, når det vitale at skaffe billig eller billigere varme møder dyb modstand fra de lokale.
Tilsluting af overskudsvame er en smal sag til at forvarme Vores vand. Har man det, bør det tilsluttes slags.På den måde kan man nedsætte brugen af gas.
Men resten duer altså. Hvor der er plads til det i både Hirthals og de nævnte byer, så er luft til vand og luft til luft på enkelt husstande til enhver tid billigere end Vores svar på Gasprom.
Så det er en helt forkert forretnings gang at tilslutte alle de mange enkelthusstande langt væk. Man skal jo grave i alle gader og ind til alle enkelthusstande og boligblokke. Udóver dette, så vil det være til store gene for al trafik.
Og så er der naturligvis en ting mere. Hvor mange tilmelser sig bindende eller skal de være tvang.
Så førsteprioriteten bør til enhver være, man i prakis viser, man kan reducere det dyre gasforbrug i det allerede eksisterende anlæg.
De gamle luftkasteller om fjernvarme til alle bør skrottes. De folk eller andre bør bruges tilat skaffe andet end gas eller måske sitte sig bedre fast på kommunens ny miljøtiltag.
Fjernvarme af idag er kun relevant, hvis man i Hirthals bygger nogle boligblokke, tætlav eller et parcelhuskvarter.
Enhver normal person behøver ikke noget med nogen varmeprofil fra Tornby, Åbyen eller Bjergby. Mere genbrugsvarme bør til enhver tid bruges til at nedsætte forbruget af gas til det eksisterende anlæg.
Men noget kan man da gøre for disse mindre byer. Man kan nogle steder lave luft til vand anlæg til adskillige hussstande, hvor man så kan dele. Der er heller intet ivejen for, at et sådant ejerlaug skaffer sin egen strøm med en mindre solcelle park.
Udover dette har mange stadigt et stort spild til gråspurvene. Kommunen kunne strække manges økonomi ved en energikonsulet, der systematisk gik fra hus til hus og gav sonre råd med et sobert økonomisk overslag. Sagt med andre ord, så skal det kunne betale sig at låne og med en kort tidshorisont. Der er jo tale om flere 1000 kroner om året for ganske mange i spild.