Hjørring Kommune har i den seneste tid desværre konstateret flere vandløbsforureninger i forbindelse med overløb af ensilagesaft fra opbevaring af ensilage og udsprinkling af overfladevand fra ensilageopbevaringsanlæg.
Kommunens bud på årsagen hertil er det våde vejr som medfører en større mængde restvand som skal opsamles eller udsprinkles. Da jorden i øjeblikket er vandmættet, medfører udsprinklingen, at det udsprinklede vand ikke siver ned i jorden men løber til dræn eller direkte i vandløb.
Når et vandløb bliver forurenet med ensilagesaft, dannes der såkaldte ”lammehaler” i vandløbet, som kan give anledning til iltsvind i vandløbet, og fiskedød.
Lammehaler er en koloni af iltforbrugende bakterier, som sætter sig på sten, grene og planter og danner en belægning der ligner lammehaler, heraf navnet (se billedet).
Hvad skal du gøre?
Du bør holde et ekstra vågent øje med dit ud sprinklingsanlæg, ensilagepladser, siloer og markstakke, så der ikke sker flere forureninger af vores vandløb.
Du må også meget gerne slå et smut forbi din lokale bæk/å for at tjekke, om der skulle være lammehaler i vandløbet.
Skulle der mod forventning ske overløb, eller opdager du lammehaler i vandløbet, skal du straks kontakte os. Så kommer vi og hjælper dig.
Vær altid opmærksom på:
- Saftgivende ensilage, skal ligge på en fast plads, med afløb til separat beholder.
- Faste pladser og siloer skal have afløb i begge ender, i forbindelse med hver randzone.
- At afløbene altid er frie for ensilage mm.
- Der må ikke må ske overløb fra pladserne ud på jorden.
- Beholderen til ensilagesaft, skal tømmes så ofte, at de ikke løber over.
Husk desuden at:
- Overfladevand fra pladser med saftgivende ensilage må ikke udsprinkles eller udbringes i perioden fra 15. november – til 1. februar.
- Overfladevand må aldrig udsprinkles eller udbringes på frossen eller vandmættet jord, og der må aldrig være fare for afstrømning til vandløb.
Det er så atter en af dersens manglende klimasikringer. Også her kan eller vil man ikke ændre, så tager vare på ulemperne med den større nedbør.
Vi har ikke et organ, som kan gøre dette. Og det er jo mange steder. Man anlægger ovenpå gamle dræn, der falder sammen. Vand kan ike mere nå at komme under vejen, for røret er for lille.
Der er kun gang i separatkloakeringen. Det går, men det går langsomt.
Dette her må også være hårdt får lystfiskerne, der sætter ud, hvor der i forvejen ikke kan leve mange fisk permanent pga af varme og efterfølgende iltmangel.
Og rentabiitet: Vi har da indført, at det er en del af virksomhedsøkonomien, at sikring og oprydning er obligatoriske.
Det er kommune som kontrollør, der skal angive hvordan de mange foderenheder sikres.
I den boldgade er også halm, som ikke bliver opdelt og samlet futter af. Det er helt til grin Vi andre byboere må finsortere i de mindste detaljer, mens CO2 og god varme og elektricitet ryger til himmels. I det mindste kunne man give det til varmeværkerne som fx den lille ny i Sindal City.