Omkring halvfems personer havde valgt at afsætte søndag eftermiddag til at deltage i et protestmøde mod solcelleparkerne i omegnen af Bakholm og Vennebjerg. Mødet var arrangeret af SF’eren Anette Bæk og Gitte Nielsen.
Modigt byrådsmedlem
Lars-Peter Boel(V) der sidder i teknik- og miljøudvalget, havde påtaget sig den unådige opgave at besvare spørgsmål fra de fremmødte. Opgaven blev dog lidt mindre ubehagelig, da Lars-Peter Boel relativt hurtigt fik givet udtryk for, at han langt fra er begejstret for de to solcelleprojekter, som protestmødet handlede om.
De fremmødte havde mange spørgsmål til Lars-Peter Boel, og der blev også luftet en del holdninger til den proces, der aktuelt er i gang i Hjørring kommune.
Banker og realkredit har lukket for det varme vand
Flere fortalte, at de har været i kontakt med pengeinstitutter for at høre, om den igangværende proces med udvælgelse af og behandling af VE-projekter har indflydelse på mulighederne for at låne til renovering af ejendommen eller til finansiering ved køb og salg. Svaret var, at det pt. ikke er muligt at få lån til ejendomme i de berørte områder. Flere gav udtryk for, at de følte sig stavnsbundet og en fortalte, at hun havde informeret sine børn om, at der nok ikke blev noget af værdi at arve.
Hjørringmodellen er upopulær
Mange gav udtryk for at føle sig stavnsbundne og der blev gentagne gange udtrykt stor utilfredshed med den model for udvælgelse af VE-områder, som det forrige byråd har fastlagt for kommunen. Årsagen til utilfredsheden er, at hele kommunen er udpeget som potentielt VE-område. I andre kommune fastlægges det i kommuneplanen, hvilke områder der anses som velegnede til vindmølle- og solcelleprojekter. Men i Hjørring kommune åbnes der et såkaldt ansøgningsvindue hvert fjerde år, hvor alle projektområder kan komme spil, selvom de ”lige” er blevet afvist.
Tidligere byrådsmedlem rejste kritik af Hjørring kommune
Svenning Christensen(V) tog ordet og luftede en kras kritik af den fremgangsmåde, man har valgt i forhold til VE-planlægning i Hjørring kommune. Udover den utryghed det forvolder borgerne, så var han stærk utilfreds med det administrative spild, som fremgangsmåden medfører. Svenning Christesen kritiserede det siddende byråd for, at det ikke havde luget mere ud i projekterne til en start. Han fandt det også urimeligt, at borgere i bestemte område igen og igen skal udsættes for projektmagere på eventyr. Men han forstod godt, at lodsejere lod sig friste af projektmagerne, for lejeindtægterne fra solcelleparker er ifølge Svenning Christensen vanvittigt høje. Denne betragtning vakte stor genklang blandt de fremmødte. Der var bred enighed om, at det var udsigten til profit, der drev projektmagerne, ikke den grønne omstilling eller udviklingen af lokalsamfundene.
Byrådet ved ikke, hvor mange projekter der skal realiseres
Nordsøposten benyttede lejligheden til at spørge Lars-Peter Boel om, hvorvidt forvaltningen har givet teknik- og miljøudvalget oplysninger om, hvor mange af de projekter, der er spil, der skal arbejdes videre med for, at kommunen lever op til de mål, som det tidligere byråd har fastsat i forhold til selvforsyning på energiområdet og co2 reduktion. Lars-Peter Boel svarede, at det ikke var tilfældet og tilføjede, at det var meget svært at få overblik over på grund af den voldsomme ekspansion, der har været i produktionen af biogas.
Nye retningslinjer vækker undren
Et andet spørgsmål der fyldte en del, handlede om kommunens retningslinjer for etablering af VE-anlæg. Flere af de fremmødte kunne ikke forstå, hvordan teknik- og miljøudvalget skal kunne behandle nye retningslinjer og ansøgninger parallelt. Der blevet givet udtryk for bekymring for, at de nye retningslinjer vil blive udformet med henblik på at muliggøre konkrete projekter, som ikke kan realiseres efter de nuværende retningslinjer.
Rodet proces
Derudover var der kritik af, at forvaltningen ikke redegjorde overfor teknik- og miljøvalget og byrådet, hvilke af de aktuelle ansøgninger, der er konflikt med de nuværende retningslinjer i det materiale, som politikerne fik stillet til rådighed, da de skulle beslutte, hvilke projekter der skulle indgå i fordebatten. Lars-Peter Boel medgav, at processen kunne se noget rodet ud, men sagde at den ifølge forvaltningen skulle være i orden. Med et glimt i øjet, tilføjede han, at det nok ikke lige var sådan, at man ville have grebet sagen an ude i det private.
Husk at giv dit besyv med om de nye retningslinjer
Anette Bæk og Gitte Nielsen afrundede protestmødet med at opfordre de fremmødte til at bidrage til fordebatten. Anette Bæk understregede vigtigheden af, at man komme med forslag til de nye retningslinjer, da det er dem, som det kommende byråd skal navigere efter, når ansøgningsvinduet åbner igen i 2026.
Du kan indsende din forslag til nye retningslinjer her: Link til fordebatten
Når siden åbner, skal du klikke på det orange felt i øverst til højre for at skrive dine forslag
Udmærket artiklen er inddelt i mange afsnit.
Behovet for anden strøm of varme er i en række trin, der er dybt afhængere af hinanden.
Fx er brug af flis og gylle dejligt, for det virker hele døgnet; men skal fx skaffe det, hvis antallet of dyr og afvirkningen af træer må gå ned. Man skal kun have de anlæg, så de har nok det det.
Nogle anlæg kører idag mest på gas eler gas. Her kan man ikke erstatte alt. Så trinnet er, at kan erstatte når vinden blæses og lidt med solller overind.
En mærbar og synlig er bilerne.
Det magiske er, at vi kan bruge strømmen straks, da vi ikke kan nok af det.
Det betyder udbygning af el nette og de få studer fjrnvarme er relevant.
Næste trin er selvfølgelig Vi kan brugbart brændbarts af næsten igenting, hvor wind og solceller er de store spiller.
Det er det så visse demonstrander bloker for. Det siger endda da, at det er solcellersne skyld, at de kan låne og eller sælge deres huse.
Men fejlen er da, at de er rester af en dybt forældet landbrugskultur og selv de pæneste huse ikke er noget værd.
Og det er ganske nyt, det er ildeset at tjene penge her i kommunen. I laver selv strømmen i baghaven eller fra pengetrykkeriet in København.