Fosfor findes ganske få steder i verden, reserverne er ved at løbe tør og kan ikke erstattes af andre næringsstoffer. Derfor haster det med at finde løsninger på, hvordan fosfor kan indgå i et cirkulært kredsløb.
I denne weekend igangsættes et nyt forsøgsprojekt med ambitionen om at recirkulere fosfor. Projektets partnere er nemlig klar til at afprøve en ny metode til at cirkulere fosfor. Det første forsøg skal vise potentialet.
De fosforholdige gyllefibre fra Grøngas’ biogasanlæg blandes med det fosforholdige fjærkræmøg fra Danhatchs staldanlæg, hvorefter det som forsøg brændes i den ene af AVVs ovne, som normalt anvendes til affaldsforbrænding. Hvis det lykkes at udvinde fosfor af høj kvalitet fra aske, så er der meget gode muligheder for at opnå produktion af fosfor i storskala.
Efter forsøgsafbrændingen sendes en askeprøve til Easy-Mining i Sverige, som har teknologien til at trække fosforen ud af asken. Fosforen forventes at have en kvalitet, så den kan genanvendes i enten foder eller gødning, og dermed indgå i kredsløbet igen.
Fødevareministeren er inviteret til at følge projektet, fordi projektpartnerne forudser lovgivningsmæssige udfordringer i at anvende fosfor cirkulært. Hvis man skal kunne arbejde innovativt for at sikre fremtidens ressourcer i et cirkulært kredsløb, så er det vigtigt, at man hjælper hinanden med at overkomme barriererne på tværs af ministerier og i EU. Man skal hjælpe landbruget med at være en del af løsningen.
Ligeledes har regeringen gennem klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi et mål om at nedbringe affaldsmængderne til forbrænding med 30% inden 2030. Hvis det lykkes, så vil en række affaldsforbrændingsanlæg stå som ledig kapacitet, der kan tages i brug for at opfylde ambitionen omkring cirkulær økonomi, hvor affald i stedet bliver gjort til ressourcer – som i dette forsøgsprojekt.
Ud over Fødevareministeren deltager på mandag også Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt, bestyrelsesformand for AVV Jørgen Bing og flere af projektets private partnere.
I dette offentligt-private nordiske samarbejde ønsker man kort fortalt at undersøge potentialet for at recirkulere fosfor. Fosfor er en meget begrænset ressource, som man får fra miner få steder i verden. Det haster med at finde løsninger på, hvordan fosfor kan indgå i et fremtidigt ressourceloop.
Forsøget, der er kommet i stand i løbet af blot få måneder, er et godt eksempel på, hvordan man ønsker at arbejde med cirkulær økonomi på tværs af sektorer, hvor partnernes styrker bringes i spil.
Partnerne i forsøgsprojektet er:
- Easy-Mining (SE)
- Ragn-Sells (SE, NO, DK)
- Affaldsselskabet AVV
- GrønGas
- Danhatch/DLG
- Biomass.dk
- Hjørring Kommune
Derudover deltager SEGES og Aalborg Universitet som videnspartnere.