I 2023 stiller Fødevarestyrelsen ekstra skarpt på blandt andet dokumentation for fødevaresikkerhed, fødevarekvalitet og dyrevelfærd. Det sker med en række målrettede kontrolkampagner hen over året.
Når Fødevarestyrelsen kommer på uanmeldt kontrolbesøg, blandt andet på spisesteder, tjekkes næsten altid, om varerne modtages, opbevares og håndteres efter forskrifterne og ved de korrekte temperaturer.
Finder Fødevarestyrelsen fejl, er der risiko for bøde og ofte på ret store beløb. Derfor er det altid godt at have styr på temperaturen ved fødevarer. Både for at undgå bøder og for at undgå, at kunderne måske får dårlige oplevelser.
Kontrollen kan ske på alle virksomheder, som arbejder med fødevarer. Det er for eksempel i den mindste iskiosk, der kun har åbent om sommeren, hos supermarkeder, alle former for spisesteder, køkkener på ældrecentre og sygehuse, i ostebilen og i fiskebilen, hos slagteren og på fabrikken, der er i gang døgnet rundt.
Fødevarernes temperatur er væsentlig for fødevaresikkerheden. Hvis temperaturen for kølevarer er for høj, eller temperaturen for varmholdte varer er for lav, er der risiko for vækst af bakterier i fødevarerne. Fødevarestyrelsen kontrollerer derfor meget ofte opbevaringstemperaturen ved tilsyn.
Er den økologiske bøf økologisk, den friskfangede fisk frisk og har landmandens dyr i stalde og på marker det, som de skal ifølge dyrevelfærdsloven?
Sådan lyder nogle af de emner, som mere end 6.500 særligt målrettede kontroller fra Fødevarestyrelsen sætter lup på i 2023. Kontrollerne supplerer årets knap 40.000 almindelige fødevarekontroller blandt andet på landets spisesteder og de flere end cirka 8.000 årlige kontroller i blandt andet landbruget.
– På kontrollerne har vi ekstra tid til at se på blandt andet restauranternes dokumentation for, at maden på menukortet lever op til det, de lover deres kunder og på landmandens dokumentation for medicinforbruget til dyrene. Men lige så vigtigt: Vi bruger tid på at vejlede om de regler, der gælder inden for de særligt udvalgte områder, vi ser nærmere på i årets løb, fortæller kontorchef i Fødevarestyrelsen, Vibeke Højbjerg.
Kontrollen tjekker også, om dokumentationen er i orden, hvis menukortet på en café eller restaurant lover kunderne for eksempel økologisk kød eller flødeis.
For at sikre fødevaresikkerheden for de mange borgere, der modtager overskudsmad fra supermarkeder og fødevarevirksomheder, kontrollerer Fødevarestyrelsen, om de velgørende organisationer har registreret sig hos Fødevarestyrelsen, sådan som loven kræver det af hensyn til forbrugersikkerheden.
– Der kommer stadigt flere godgørende og prisværdige madspildsinitiativer. Men kun hvis de registrerer sig hos os, kan forbrugerne være sikre på, at butikkerne får regelmæssig kontrol af om de har styr på for eksempel køling, hygiejne og skadedyrssikring, fortæller Vibeke Højbjerg.
Gammel nyhed