Det er Fødevarestyrelsens mål, at 100.000 mink skal aflives hver dag.
Det oplyser Hanne Larsen fra Fødevarestyrelsen på onsdagens pressemøde om coronasituationen i Danmark.
– Indtil videre er der blevet aflivet 40 besætninger af mink, og yderligere 40 besætninger er ved at blive aflivet, siger Hanne Larsen.
I alt 128 minkfarme er ramt af coronavirus, mens myndighederne har kig på omkring 250. Der er i alt 1137 minkfarme i Danmark.
Det er Fødevarestyrelsens mål, at 100.000 mink skal aflives hver dag. Det oplyser Hanne Larsen fra Fødevarestyrelsen på onsdagens pressemøde om coronasituationen i Danmark. Video: TV2
Fortsat stigning
Det er myndighedernes mål at aflive de smittede mink så hurtigt som muligt.
– Når en minkfarm bliver smittet, breder det sig i nærområdet. Det er desværre det generelle billede. Hvis vi skal have brudt den smittekæde, skal vi have dem aflivet så hurtigt som muligt, siger Hanne Larsen på pressemødet.
Det første tilfælde af smitte på en minkfarm blev konstateret 17. juni. 1. oktober blev det meldt ud af 41 minkfarme var ramt. 16. oktober var tallet steget til 101. Og nu er 128 minkfarme altså ramt af coronavirus.
Forsigtighedsprincip
På grund af stigningen af coronavirus blandt mink har myndighederne valgt at sætte hårdt ind og benytte sig af et forsigtighedsprincip.
Det betyder, at besætningerne på minkfarme i en radius af 7,8 kilometer fra en smittet farm bliver også bliver aflivet.
Årsagen til strategien er dels, at smitten spreder sig til mennesker. Det fortæller Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut på dagens pressemøde.
– Vi har også set spredning af infektioner fra mink. Vi ser dagligt nye infektioner med folk, som arbejder med mink. Spredningen blandt mink og videre til mennesker er en meget alvorlig situation, som der skal handles på, siger han.
Derudover frygtes det, at den virus, minkene bærer, muterer. Det kan nemlig gøre en eventuel vaccine ubrugelig, siger Kåre Mølbak.
– Lige nu må vi fokusere på folkesundheden i forhold til smitte mellem mink og mennesker, siger Kaare Mølbak.
Minkavlere skal selv aflive
Hos Fødevarestyrelsen er man i gang med at opruste kapaciteten. Både i forhold til smitteopsporing og aflivning.
Det betyder blandt andet, at minkavlere selv skal hjælpe til med at aflive deres mink.
– Minkavlerne afliver dyrene på de ikke smittede farme. Det udvider vi nu også til de smittede besætninger, siger hun.
De er nemlig sædvanligvis bekendte med at aflive mink, som de planmæssigt skulle have gjort om et par uger.
Kilde: TV2 Nord.