Man skal mindre end et år tilbage for at finde den første dialog mellem Nordsøen Forskerpark og DTU omkring flytning af to af DTU’s universitetsuddannelser til Hirtshals.
Siden har projektet taget fart og der er nu underskrevet en aftale mellem parterne som betyder, at der skal opføres en ny undervisningsbygning til formålet. Med forventning om at have bygningen klar til studiestart i efteråret 2023, er de indledende forberedelser allerede gjort, og byggeriet kan således officielt igangsættes, når første spadestik tages.
Det er Nordsøen Forskerpark, der står for byggeriet af den nye undervisningsbygning på 1.414 m², der placeres i umiddelbar sammenhæng med DTU’s eksisterende faciliteter i Forskerparken.
Bygningen skal rumme op til 75 samtidige studerende fra den nytilkomne kandidatuddannelse i Akvatisk Videnskab og Teknologi samt diplomingeniøruddannelsen inden for Fiskeriteknologi.
Direktør i Nordsøen Forskerpark, Karl Henrik Laursen, udtaler:
”Vi er naturligvis begejstrede for, at DTU vælger at flytte to fiskerirelaterede universitetsuddannelser til Hirtshals og Nordsøen Forskerpark, hvilket blot underbygger den positive udvikling vi er inde i. Nu er det vores opgave at skabe de bygningsmæssige rammer for, at de kommende studerende og undervisere vil finde det attraktivt at studere og arbejde heroppe”.
Investering i fremtiden
Det samlede budget for den nye uddannelsesbygning er på 36 mio. kr. og samtidig den største enkeltstående investering i Forskerparken siden opførslen i starten af 1980’erne. Selvom prisen på byggeriet blev højere end forventet på grund af de høje materialepriser, er man i Nordsøen Forskerparks bestyrelse stadig godt tilfredse med de fremtidige udsigter.
Bestyrelsesmedlem, Niels Axel Nielsen, udtaler:
”Det er ingen hemmelighed, at licitationsresultatet blev dyrere, end vi havde forventet. Men det har været nødvendigt at igangsætte byggeriet allerede nu, hvis den nye bygning skal stå færdig til studiestart i efteråret 2023. Så derfor er vi i bestyrelsen godt tilfredse med, at det er lykkes at indgå en økonomisk aftale med DTU om den fremtidige leje af bygningen og ikke mindst at kunne tilføje et studiemiljø af denne kaliber til vores lokalområde.”
Støtte fra Nord Energi Fonden
I de afgørende forhandlinger om finansieringen af de 36 mio. kr. fik Nordsøen Forskerpark og DTU økonomisk hjælp fra Nord Energi Fonden med et støttebeløb på 3 mio. kr.
Direktør, Karl Henrik Laursen, udtaler:
”Der er ingen tvivl om, at de 3 mio. kr. fra Nord Energi Fonden var udslagsgivende for, at vi fik økonomien til at hænge sammen. Dét skylder vi Nord Energi Fonden en stor tak for”.
Fakta om byggeriet:
• Projektets samlede økonomi: 36 mio. kr.
• Omfatter byggeri af én bygning i et plan på 1.414 m²
• Sammenkobles med DTU’s eksisterende faciliter i Nordsøen Forskerpark
• Består af undervisningslokaler samt grupperum, kontorer, laboratorier og forsøgsrum
• Bygningen er tegnet af Brix | Nordberg Arkitektur
Fakta om de kommende uddannelser:
Link: Kandidat i Akvatisk Videnskab og Teknologi >
• Målrettet bæredygtigt fiskeri og akvakultur
• De studerende vil være 1½ – 2 år i Hirtshals
• 25 studerende årligt
• Mix af danske og udenlandske studerende
Flytningen til Hirtshals vil flytte undervisningen tættere på:
• Forskningsfaciliteter og -sektion i Akvakultur og fangstteknologi
• Tættere på erhvervet
Målsætning
• Mere inddragelse af erhvervet i undervisningen
• at kunne rekruttere nemmere fra regionen og fastholde dimittender
Link: Diplomingeniør i Fiskeriteknologi
• Uddannelsen berører hele værdikæden i fiskeriet
• Kurser på 4. og 5. semester i Hirtshals – start jan./feb. 2024
• Mix af danske og grønlandske studerende + færøske
• Udviklet og udbudt i tæt samarbejde med erhvervet i Grønland
– dette er målet at gøre i Hirtshals og omegn også
Fakta om Nordsøen Forskerpark
Nordsøen Forskerpark er en erhvervsdrivende fond og blev officielt indviet i 1984.
Nordsøen Forskerpark har til formål at skabe de fysiske rammer for forskning, udvikling, rådgivning og formidling indenfor emner med relation til hav og fisk. Rammerne omfatter kontorer, fællesfaciliteter, værksteder, laboratorier, opdrætshaller og én af verdens største prøvetanke for fiskeredskaber. Én af de unikke faciliteter er en saltvandsforsyning direkte fra havet uden for Hirtshals.
Nordsøen Forskerpark huser en række af de vigtigste private og offentlige aktører inden for fiskeri og akvakultur, og er mødested for fiske-folk fra ind- og udland.
Jeg kan godt lide tankerne bagved selve byggeriet.
Atriumgårde er rigtigt dejlige og burde være ummeret størren end den her. Det samme med mellemrummene. Man kan nemt få sig lidt frsk luft og det blæser ikke.
Det er også godt med ovenlysvinduer. De skaffer en masse god vægplads.
Når Jeg ellers ser på NY-bygninger, så burde flere NY tage have indbygget solceller eller samle vand til toiletter og vaskemaskiner.
Det er et meget praktisk byggeri, der harmonerer med, hvad der er indeni.
Den anden side er, at bliver det en succes, så burde man kunne koble et lignende lille uddannelsesområde på.
Jeg er meget modstander af, man såden spreder statlige jobs og udddannelser ud eller laver sammenklaskninger, så man i kvatitet får en bedre ledelse.
Dansk uddannelse skal ji netop hævde sig i verden ved høj kvaitet. Men når der så er valgt A, så må man også sige B, så man får en passende størrelse.
Derfor er den såkaldte udflytning fra København ikke i orden. Man bør bygge nogle ud til større og nedlægge andre. Vi har lavet en masse spild og endda mellem kommunerne efter Ælle Bælle.
Der er så også sommetider andre ting. Det gælder også her. Har disse indkommere rimeligt nemt ved at finde sig en bolig. Der er en række usælgelige området. Nogle har elendig beliggenhed og andre har engang haft erhverv.
Så helheden kunne jo være, man opgraderede og behjælpeligt byfornyede en smule i denne blandede landhandel. For meget ligner noget fra en svunden tid, der ikke kommer tilbage.
Man skal udnytte heldet, når det er der. Det gælder jo også andre potentielle tilflyttere. Det er ved at være ved havelågen, hvis man har en.
Vrøvleren er igen på banen.